StoryEditorOCM
ViralVRAĆANJE SNAGE

Omikron vas je iscrpio, tražite po ljekarnama podizače imuniteta? Oporavite se odobro pogođenom spizom: evo liste namirnica i najbolje jelo

Piše PSD
19. siječnja 2022. - 19:22

Infekcija varijante koronavirusa omikron ima mnogo veću stopu "asimptomatskog prijenosa" od ranijih varijanti koronavirusa, što bi moglo objasniti zašto se posljednjih tjedana tako vrtoglavo proširila diljem svijeta.

Ako se zarazite, a na to će vas upozoriti najčešći simptomi koronavirusa – povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, umor, grlobolja, bolovi u mišićima ili zglobovima, otežano disanje, gubitak osjeta okusa ili mirisa, mučnina ili povraćanje, proljev i gubitak apetita..., svakako se obratite svome liječniku.

Budući da simptomi bolesti mogu značajno utjecati na odgovarajući unos hrane i zadovoljavanje nutritivnih potreba, prehrana čini bitnu komponentu u liječenju i oporavku.

Mnogi se ljudi oslabljeni bolešću često ne snalaze dobro oko svoje prehrane i teško im je sastaviti jelovnik, pa će im u danima bolesti i oporavka svakako biti od koristi savjeti za prehranu za svaki obrok kao i jednostavni recepti koje je sastavila voditeljica Služba za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb dr. sc. Eva Pavić, univ. spec., dipl. ing.

Povećati unos pojedine hrane

– U slučaju nedovoljnog unosa hrane dolazi do gubitka tjelesne i mišićne mase, čime se otežava oporavak. Zato je potrebno povećati unos pojedine hrane kako bi se spriječio daljnji gubitak i povratila snaga. Poželjno je redovito pratiti tjelesnu masu.

Ako se ne možete vagati, obratite pozornost na druge znakove koji ukazuju na smanjenje tjelesne mase, npr. odjeća vam je postala prevelika, ali i gubitak mišićne snage, npr. ako vam je teže obavljati svakodnevne aktivnosti.

U bolesnika liječenih u jedinicama intenzivne skrbi može doći do fizičkih, psiholoških i kognitivnih problema koji posljedično dovode do smanjenog unosa hrane te povećavaju rizik za razvoj malnutricije.

Ako prehranom nije moguće zadovoljiti potrebe za hranjivim tvarima, preporučuje se uvesti nutritivnu potporu u obliku dodataka prehrani, propisanih od liječnika, a po potrebi i enteralnu ili parenteralnu prehranu, ovisno o funkciji probavnog sustava – kaže nutricionistica dr. Pavić, te ujedno podsjeća da su u razdoblju nakon mehaničke ventilacije mogući problemi s gutanjem i posljedičnom disfagijom, što može značajno ograničavati oralni unos, čak i ako je opće stanje poboljšano.

U tom slučaju preporučuje se prilagoditi teksturu i konzistenciju hrane, a unos tekućine može se olakšati korištenjem slamčice.

image
Dr. sc. Eva Pavić: Važno je jesti raznovrsnu hranu radi održavanja mišićne mase


Osim toga, važno je jesti uravnoteženu i raznovrsnu hranu radi održavanja mišićne mase i snage tijela, ali i jačanja imuniteta i obrane od infekcija, kaže ona i savjetuje da pokušate slijediti sljedeće preporuke.

Iskustvo je pokazalo da nije teško, i da se ovako sastavljenim jelovnikom brzo vraća izgubljena snaga i mogu smanjiti sve nabrojene tegobe s mučninom, gutanjem, gubitkom osjeta mirisa, ali i apetita.

Bolje manje, ali češće

Slijedite sljedeće savjete:

– Konzumirajte manje, ali češće obroke.

– Kako bi unijeli dovoljnu količinu proteina potrebnih za održavanje mišićne mase, uključite hranu koja je izvor proteina (meso, ribu, jaja, sir, mahunarke ili orašaste plodove) u svaki obrok.

– Kao izvor energije i vlakana birajte složene ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica (zobenih pahuljica, prosa, ječma, heljde, kvinoje, amaranta, riže), krumpira, batata, tjestenine i kruha od cjelovitih žitarica.

– Vitamine i minerale potrebne za jačanje imuniteta unesite svakodnevnom konzumacijom barem pet serviranja voća i povrća (svježeg ili smrznutog) – uključite sokove od voća i/ili povrća ili smoothije u prehranu kako bi lakše ostvarili preporučeni unos.

image
Dobrobit kefira je velika kod oporavka bolesnika


– Svakodnevno konzumirajte 2-3 serviranja mlijeka ili mliječnih proizvoda (posni sir, jogurt, kefir, acidofil...).

– Vodite računa o odgovarajućoj hidraciji – osim vode i čajeva uključite mliječne napitke i cijeđene voćne sokove kako bi povećali energijski unos.


Simptomi: smanjen apetit, mučnina, rani osjećaj sitosti

– Preporučuju se manji, a češći obroci (6-8 puta dnevno).
– Hrana se bolje podnosi svježa (hladna) ili na sobnoj temperaturi – konzumirajte sendvič sa šunkom umjesto termički obrađenog mesa.
– Konzumirajte suhu hranu – štapiće, krekere, perece, kekse.
– Konzumirajte jednostavne namirnice poput riže, jaja, tosta, tjestenine, banana, pire krumpira, posnog sira.
– Izbjegavajte hranu intenzivnih mirisa.
– Ograničite unos tekućine za vrijeme jela, pijte između obroka, kako to ne bi utjecalo na količinu hrane koju ćete pojesti.
– Osjećaj mučnine mogu ublažiti čajevi od kamilice, matičnjaka i anisa te čaj od đumbira ili žvakanje svježeg korijena.
– Izbjegavajte ležeći položaj odmah nakon jela.
 

Jelovnik kod mučnine

Doručak: čaj od kamilice; kuhani bjelanjak; posni sir.

Međuobrok: tost kruh ili dvopek; slani krekeri ili štapići; čaj od đumbira (ili žvakati svježi korijen đumbira).

Ručak: čaj od kamilice; sendvič s purećom šunkom (tost kruh); banana; keksi (petit beurre); čaj od đumbira (ili žvakati svježi korijen đumbira).

Večera: raskuhana riža; dvopek; ribana jabuka; čaj od matičnjaka ili anisa (ili žvakati svježi korijen đumbira).

Simptomi: promjene/gubitak osjeta okusa i mirisa

–​ Eksperimentirajte s hranom različitih tekstura i temperatura.
– Pokušajte s intenzivnije začinjenom hranom, mariniranim mesom i umacima.
– Prilikom pripreme hrane koristite svježi đumbir (ili žvačite svježi korijen), hren i čili kako bi potaknuli povratak osjeta okusa.
– Intenzivnim mirisima pokušajte potaknuti osjet mirisa.
–​ Održavajte higijenu usne i nosne šupljine.


Simptomi: otežano gutanje

– Konzistenciju i teksturu hrane prilagodite svom trenutnom stanju (miksana ili jušna jela, guste povrtne juhe, variva, smoothie i sl.).
– Jedite mekšu i sočniju hranu – svježu ili na sobnoj temperaturi.
–​ Olakšajte si unos tekućine korištenjem slamčice.

Jelovnik kod otežanoga gutanja

Doručak: smoothie s jogurtom, zobenim pahuljicama i bananom

Međuobrok: puding na kompotu od kruške

Ručak: varivo od korabice i mrkve s puretinom; pire od jabuke

Međuobrok: mekani biskvit od jogurta s voćem

Večera: palenta s posnim sirom, kefir


Simptomi: kratkoća daha

– Konzumirajte hranu kroz više manjih obroka tijekom dana, a prednost dajte visokoenergijskoj hrani bogatoj proteinima.

– Odaberite mekšu i sočniju hranu, jednostavniju za žvakanje i gutanje.

Simptomi: stvaranje mukusa/sluzi

– Konzumirajte mliječne proizvode poput jogurta, kefira i svježeg krem sira zbog osvježavajućeg/kiselog okusa.

– Prilikom konzumacije hrane pijte manje gutljaje hladne vode ili koristite manje kockice leda nakon konzumacije mliječnih proizvoda što može spriječiti stvaranje sluzi.


Simptomi: neželjeni gubitak na tjelesnoj masi

– Konzumirajte hranu visoke nutritivne i energijske gustoće – meso, ribu, jaja, sireve, punomasno mlijeko i mliječne proizvode, cjelovite žitarice i škrobno povrće.

– Dodatno obogatite jela i povećajte njihovu energijsku vrijednost maslinovim uljem, sjemenkama, orašastim plodovima, vrhnjem, maslacem, avokadom, medom, suhim voćem.

– Koristite hranjive napitke kao što su voćni frapei i smoothiji, mliječni napici i cijeđeni voćni sokovi.

– Ne preskačite i ne izbjegavajte obroke, jedite redovito i imajte više međuobroka tijekom dana.

POST-COVID RECEPT

Varivo od korabice i mrkve s puretinom

100 g puretine ​

100 g korabice ​

100 g krumpira

80 g mrkve

10 g maslinova ulja

5 g brašna

sol i začini po želji

Priprema: Na ulju pirjajte puretinu rezanu na kockice, postepeno dodajte povrće i kratko pirjajte. Podlijte vodom i kuhajte dok povrće omekša. Začinite po želji.

Hrana za jačanje imuniteta

PROBIOTICI – fermentirana hrana – svježi kiseli kupus i repa, fermentirani mliječni proizvodi (kefir, jogurt s probiotikom, acidofil), vodeni kefir (tibicos), tempeh (fermentirana soja), mlaćenica, kombucha napitak, živi jabučni ocat

PREBIOTICI – češnjak, luk, poriluk, artičoka, kupus, banane, šparoge, zobene pahuljice, ječam

OMEGA-3 MASNE KISELINE – plava morska riba (srdela, skuša, tuna), pastrva, losos, brancin, lanene i chia sjemenke, orasi

MIKRONUTRIJENTI – vitamin C, vitamin B6, vitamin B12, cink, vitamin A, vitamin D (Provjeriti status 25-OH vitamina D; u slučaju nedostatka uvođenje dodatka prehrani prema preporuci liječnika), željezo, folat, selen,
đumbir, kurkuma, češnjak, začinsko bilje (korijander, bosiljak, kajenski papar, ružmarin, kopar…)

26. travanj 2024 10:20