StoryEditorOCM
ViralSKUPLJI GUŠTI

Ops, ovo nije dobra vijest. Netflix poskupljuje svoje pakete pretplate, u SAD i Kanadi za desetak posto. Što čeka hrvatske pretplatnike...

Piše PSD
17. siječnja 2022. - 14:31

Dobro, svaki veliki ljubitelj kvalitetnih filmova i serija reći će da to nije strašno, ali ipak... Ipak, i Netflix poskupljuje. Koliko?

Najpopularnija streaming platforma na svijetu s nevjerojatnih 214 milijuna korisnika podiže cijene svojih paketa pretplate.

Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi jest slijedeća - sva moguća tri paketa poskupili za otprilike deset posto. Konkretno, kako piše Verge, standardni je paket poskupio s 9 na 10 američkih dolara, paket koji uključuje HD i istovremeno gledanje na dva uređaja s 14 na 15,50 dolara, a 4K paket na kojem istovremeno sadržaj mogu reproducirati četiri uređaja, s 18 na 20 dolara.

image
AFP

Iako još uvijek nema vijesti o tome da je na drugim tržištima Netflix poskupio svoju pretplatu, očekuje se da će se to dogoditi u narednim tjednima i mjesecima.

Konkretno, novi će korisnici odmah dobiti uvećani račun za svoj prvi mjesec, dok će postojeće obavijestiti 30 dana prije nego što im krene naplaćivati više novca.

Ovo bi ponovno moglo pokrenuti žustre rasprave o tome koliko je pravedno da Netflix poskupljuje svoje usluge s obzirom na to da dostupnost sadržaja nije ni približno jednaka uspoređujemo li međusobno različite regije.

Netflix koji mi gledamo u Hrvatskoj ima otprilike petnaestak posto (!) sadržaja koji ima američki Netflix, a cijena je gotovo pa ista.

image
Korejska 'Igra lignje' - jedna od najgledanijih serija u 2021.godini
AFP

Netflix se navodno odlučio na ovaj potez jer im je dosta teško skupiti više pretplatnika na američkom tržištu. Alternativni način za zaradu bio je poskupljenje, pa su to odlučili napraviti.

Ostaje vidjeti hoće li im ovaj model trajno naštetiti, ali ako je suditi prema prijašnjim poskupljenjima, od toga Netflix može samo profitirati. I tako će i hrvatski gledatelji platiti 'buletu', tj činjenicu da je Netflix na američkom tržištu pokupio sve što je mogao.

20. travanj 2024 18:13