StoryEditorOCM
ViralBISERI JADRANA

Ovo ljeto jedva čekamo otkriti skrivene hrvatske plaže: zadarska blogerica nadahnula je mnogobrojne pratitelje svojim putopisom i divnim fotografijama

Piše Ivana Tolj/PSD
16. svibnja 2020. - 15:30

Dolaskom toplijih dana i ljetnih mjeseci, inače, većina bi nas već bukirala avionske letove i planirala ljetovanja na trendi svjetskim destinacijama, no ove godine, zbog cijele situacije s koronavirusom, čini se da će međunarodna putovanja ipak sačekati neka druga, prikladnije vremena.

No, za sve putoholičare i ljubitelje novih lokacija, ova situacija nije nužno loša, s obzirom da sada, kada znamo da ostajemo unutar granica Lijepe Naše, napokon možemo posjetiti sva pitoreskna mjesta, osamljene plaže i bisere Jadrana, koji su se s vremenom prikupili na našim listama želja.

U potrazi za idealnim ljetnim destinacijama, zbog kojih jedva čekamo iskoristiti godišnji odmor, naletjeli smo na blog Oprrosti, iza kojeg se krije Zadranka Matea Bakarić. Matea nas je svojim fotografijama i putopisom uistinu nadahnula, a o ljetu ne prestajemo razmišljati.

image
Zmajevo oko, Dugi Otok
Matea Bakarić/oprrosti.com

Matea je diplomirala krajobraznu arhitekturu, a inače se bavi fotografijom, koju smatra svojom strašću, ali i profesijom. Prvi fotoaparat dobila je s dvanaest godina, a prvi angažman, kao asistent lokalnom fotografu na vjenčanjima, odradila je već s četrnaest. Osim za posao, Matea fotoaparat koristi za bilježenje mjesta koje posjećuje, a fotografije nesebično dijeli s drugima na svom blogu i Instagram profilu. Nas je posebno privukao njen posljednji post o ljepotama Hrvatske, Dugom Otoku, Istri, Telašćici i drugim privlačnim mjestima.

image
Brseč, Istra
Matea Bakarić/oprrosti.com

Na svom blogu predstavila si nam brojne prirodne ljepote Hrvatske koje izgledaju uistinu nestvarno. Zašto su te baš ova mjesta privukla?

- Hrvatska je svima nama predivna, ali ju znamo ponekad doživljavati zdravo za gotovo. Kao 'to je tu blizu, uvijek mogu otići', a zapravo rijetko izađemo iz svog dvorišta. Ovim projektom sam htjela prikupiti sve naše prirodne ljepote (poznate i one malo manje istražene) na jedno mjesto jer smatram da kad sve to staviš na jednu veliku hrpu dobiješ potpuno drugačiji dojam o Hrvatskoj.

image
Kotli, Istra
Matea Bakarić/oprrosti.com

Zaista živimo u raju na Zemlji i ne trebamo odlaziti na druge krajeve svijeta i skupo plaćati putovanja. Mislim da smo (mi mladi) zbog društvenih mreža i sve popularnijeg nomadskog života mrvicu zaboravili cijeniti ono što imamo. Ja obožavam putovati i istraživati nove kulture, ali još više volim putovati unutar naših granica.

image
Premantura, Istra
Matea Bakarić/oprrosti.com

Prizori na tvojim fotografijama izgledaju uistinu privlačno. Znamo da se profesionalno baviš fotografijom, pa kakav je bio osjećaj zabilježiti sve te hrvatske prirodne ljepote?

- Osjećala sam se sretno, ponosno i zahvalno što je ovo zemlja odakle dolazim. Pogotovo zato što sam cijelo vrijeme znala da ću pisati o tim mjestima i dijeliti ih s drugima. Bilo je uzbudljivo i nezaboravno. Veseli me da je Hrvatska prepuna skrivenih plaža i lokacija i znam da ću ju još jako jako dugo istraživati.

image
Galebove stijene, Pula
Matea Bakarić/oprrosti.com

Dosta si putovala, zar ne? Možeš li usporediti iskustva u Hrvatskoj s ostalim ljetnim svjetskim destinacijama, kada su u pitanju plaže, otoci, skrivene uvale koje si posjetila?

- Jesam, zaista sam obišla svijet i puno ljetnih destinacija. Na kraju uvijek zaključim kako je naše more posebno i potpuno drugačije od ostalih. Najčišće i najsigurnije! Plaža ima bezbroj i svake godine uspijemo otkriti još neko mjesto za koje do sad nismo znali. Obožavam taj osjećaj!

image
Sotorišće, Silba
Matea Bakarić/oprrosti.com

Imaš li planove za ovo ljeto? Koja mjesta u Hrvatskoj priželjkuješ što prije posjetiti?

- Trenutno su mi Mljet, Vis i Lastovo najviši na popisu za ljeto 2020. Tu je još i Dubrovnik, Lopud, Hvar, Lošinj, Krk... Uvijek imam previše planova, ali vidjet ćemo što će se od svega toga i ostvariti.

image
Luka, Dugi otok
Matea Bakarić/oprrosti.com

Koje destinacije bi predložila onima koji ovo ljeto ostaju u Hrvatskoj?

- Sve ovisi o željama i preferencama drugih! Istru i manje otoke bih preporučila za potpuni mir i uživanje, Zrmanju i Krku za malo drugačije ljetne doživljaje, a ovo ljeto će biti možda najbolja prilika da posjetimo malo prazniji Dubrovnik. Svi ostali savjeti, fotografije i skrivene lokacije se nalaze u mom putopisu i toplo ga preporučujem svima onima koji žele pronaći neko novo mjesto za uživanje na našoj obali.

image
Špilja Golubinka, Dugi otok
Matea Bakarić/oprrosti.com
image
Park prirode Telašćica
Matea Bakarić/oprrosti.com
14. travanj 2024 11:40