StoryEditorOCM
ViralTO SE ZOVE LJUBAV

Pogledajte kako su izgledali princ Phillip i kraljica Elizabeta u mladosti, počeo joj je pisati nježna pisma kad je imala svega 13 godina

Piše M.Čović
16. ožujka 2021. - 17:02
Britanska princeza Elizabeta, buduća kraljica Elizabeta II sa suprugom Phillipom na medenom mjesecu 25. studenog 1947. u HampshireuAFP

Usprkos zdravstvenim problemima, princ Philip, suprug kraljice Elizabete II., koji bi 10. lipnja trebao proslaviti 100. rođendan, bio je dobro raspoložen dok se vraćao iz bolnice u dvorac Windsor i mahao je onima koji su ga usput pozdravljali.

Rođen na Krfu 1921. godine kao grčki i danski princ, Philip je bio jedini sin i peto, posljednje dijete princa Andrije od Grčke i Danske i princeze Alice od Battenberga.

Kao član vladajuće danske kuće Glücksburg, bio je u nasljednom redu za oba prijestolja zahvaljujući činjenici da je s očeve strane bio potomak grčkog kralja Đure I. I danskog kralja Christiana IX.

Susret u mornaričkom koledžu

Philip se školovao u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji gdje je boravio od 1928. godine, a 1939. godine se kao 18-godišnjak priključio britanskoj kraljevskoj mornarici.

Nakon što su se jednom prije nakratko susreli, u srpnju te godine, kad su kralj George VI. i njegova supruga s kćerima posjetili mornarički koledž Darmouth, zapravo je upoznao 13-godišnju princezu Elizabetu s kojom je počeo razmjenjivati pisma.

Mlada princeza od početka je bila očarana šarmantnim mornaričkim kadetom s kojim je rođakinja u drugom i trećem koljenu, oboje su pra-pra-unuci kraljice Victorije, Elizabetha s očeve, a Philip s majčine strane, a oboje su i potomci danskog kralja Christiana IX.

Zaprosio ju je u ljeto 1946.

Tijekom Drugog svjetskog rata Philip je služio u mediteranskim i pacifičkim flotama, a u ljeto 1946. zaprosio je Elizabetu od njezinog oca, kralje Georgea VI. Kralj je pristao, ali je zahtijevao da se zaruke službeno objave nakon što Elizabeta postane punoljetna.

image
Princeza Elizabeta sa zaručnikom Philipom Mountbattenom u Buckinghamskoj palači 9. lipnja 1947., na dan objave zaruka
AFP


Nakon što su zaruke objavljene u ljeto sljedeće godine, Philip se odrekao grčkih i danskih kraljevskih titula, preobratio se sa grčke pravoslavne na anglikansku vjeru i prihvatio prezime Mountbatten majčine obitelji, te postao naturalizirani britanski državljanin.

On i princeza Elizabeta vjenčali su se 20. studenoga 1947. u Westminsterskoj opatiji.

image
Prince Philip snimljen u Bremerhavenu 23 svibnja 1978. 
AFP


Kad je Elizabeta nakon očeve smrti postala kraljica, Philip se odrekao aktivne vojne službe i posvetio se svojoj supruzi i obitelji.

Povjesničar Robert Lacey, koji je savjetnik uspješne Netflixove serije "Kruna", kaže kako je Philip, dok je kraljica "glavna" u javnosti, cijelo vrijeme vodio brigu o njihovom privatnom životu, kad se radi o njihovom braku, Philip je taj koji o svemu vodi računa.

Ona se s njime može smijati

Britanska i svjetska javnost uvijek je bila znatiželjna kakav je kraljevski par iza zatvorenih vrata, naročito zato što se čine tako različitima. No upravo je njihova različita priroda ono što je održalo brak, upotpunjavaju jedno drugo.

Kraljica sa svojim suprugom može biti iskrena, s kime se može smijati, on je razlog zbog kojeg je uspjela postati britanski monarh s najdužim stažem u povijesti. Njih dvoje su uvijek bili odličan tim i to su još uvijek.

image
AFP


U govoru povodom svog dijamantnog jubileja na britanskom prijestolju 2012. godine, kraljica Elizabeta svog je supruga nazvala svojom "konstantnom snagom i vodičem”, često za njega kaže da je njezina "stijena”.

24. travanj 2024 17:05