StoryEditorOCM
ViralKLETVA JOŠ TRAJE

Prokletstvo obitelji Grimaldi: iskusili su iznenadne smrti i razvode, a mnogi pamte tragičnu prometnu nesreću. Hoće li se princeza vratiti u Monako?

Piše Marija Čović
18. srpnja 2021. - 19:48

Jednom davno... Tako počinju sve one bajke čiji završetak je najčešće – živjeli su sretno do kraja života.

U ovom slučaju to "jednom davno" zbilo se, legenda kaže, još u 13. stoljeću kad je Rainier I. oteo prekrasnu flamansku djevu, a ona se osvetila proklevši njega i sve njegove nasljednike.

Njezine su riječi navodno bile "nikad Grimaldi neće naći sreću u braku". Druga verzija priče kaže kako je te riječi izrekla žena koja je proglašena vješticom i spaljena na lomači. Kojoj god se verziji priklonili, čini se da se "prokletstvo Grimanijevih", vladara male, bogate monegaške kneževine, proteže do današnjih dana i aktualnog vladara, princa Alberta II.

Tijekom stoljeća Grimaldijevi su iskusili tragične smrti, iznenadne razvode i zahtjeve za utvrđivanjem očinstva, mnogi još dobro pamte tragičnu prometnu nesreću 1982. u kojoj je poginula Albertova majka, prekrasna hollywoodska diva Grace Kelly koja se odrekla karijere zbog udaje za princa Rainiera III., ali nije navodno bila presretna u tom braku.

Nedavno je bila deseta godišnjica braka 63-godišnjeg Alberta i njegove 20 godina mlađe supruge, princeze Charlene, ali tu važnu obljetnicu nisu proveli zajedno. Charlene još od siječnja nije viđena u Monaku, već mjesecima je u rodnoj Južnoj Africi, čija je olimpijska plivačica svojevremeno bila.

Otišla je u domovinu na putovanje posvećeno zaštiti okoliša i sprečavanju izlovljavanja nosoroga, a onda, kad se počelo propitkivati zašto se ne vraća u Monako suprugu i djeci, šestogodišnjim blizancima Jacquesu i Gabrielli, u svibnju je stigla vijest kako ima tešku upalu uha, nosa i grla, te da je podvrgnuta višestrukim, kompliciranim procedurama liječenja.

image
Princ Albert II. i princeza Charlene na gala priredbi u Monte Carlu u rujnu prošle godine
Eric Gaillard/AFP

Razdvojeni na desetu godišnjicu braka

Na dan bračne obljetnice Charlene je na svom pofilu objavila video posvećen njihovom vjenčanju, a u jednom intervjuu nakon toga kazala je kako joj Albert i djeca jako nedostaju, kazala je kako su posljednji mjeseci za nju bili izazovni, a supruga je nazvala svojom "stijenom i snagom".

- Bilo mi je izuzetno teško kad mi je medicinski tim savjetovao da se ne vraćam kući za desetu godišnjicu braka. Bez Albertove ljubavi i potpore ne bih mogla izdržati ovo bolno vrijeme – kazala je monegaška princeza.

Albert je s djecom nedavno posjetio suprugu u Južnoj Africi, a sada se pojavljuju i fotografije na kojima se vidi kako Charlene preko videoveze razgovara s djecom koja su s ocem u Monaku.

- Ovo je prva godina da nisam sa svojim suprugom na našu godišnjicu braka u srpnju, što je teško i rastužuje me. Ali Albert i ja nemamo drugog izbora nego da slijedimo savjete liječnika. Svakodnevni razgovori s Albertom i djecom od velike su mi pomoći, ali jako mi nedostaju. Bilo je divno kad su me posjetili u Južnoj Africi i ne mogu dočekati da ponovno budem s njima – kazala je Charlene.

image
AFP

No, mnogi se pitaju hoće li se ona ikad vratiti u Monako i je li njezin odlazak u Južnu Afriku početak okončanja braka kojeg su od početka pratile glasine kako je Charlene nesretna u toj zajednici, često je nazivaju "najnesretnijom princezom na svijetu".

Par se upoznao na plivačkom natjecanju Mare Nostrum u Monte Carlu 2000. godine, a zaruke su objavili deset godina kasnije. Bivša olimpijska plivačica navodno je tri puta prije vjenčanja u srpnju 2011. pokušala pobjeći natrag u domovinu nakon što je otkrila da je Albert tijekom njihove veze imao aferu iz koje je dobio dijete – njegovo treće vanbračno.

Navodno su je u Monaku zadržali dogovorom da će moći otići jednom kad kneževini osigura legitimnog nasljednika prijestolja. Jedan je izvor kazao kako će Charlene, kad rodi nasljednika, ako stvari u braku ne budu išle kako treba, nakon razumnog vremena dobiti velikodušnu brakorazvodnu otpremninu.

Charlene je na vjenčanju prolila rijeke suza, ali navodno ne radosnica, a godinu dana nakon vjenčanja govorilo se kako je depresivna jer ne uspijeva zatrudnjeti. Konačno je vijest o trudnoći objavljena u svibnju 2014., a u prosincu te godine rodila je princezu Gabriellu i nasljednika prijestolja, princa Jacquesa.

Treće vanbračno dijete

Je li nastavak braka sve do sada bio dio dogovora postignutog prije vjenčanja, zasad je nemoguće reći. Lani se Albert suočio sa zahtjevom za utvrđivanje očinstva djeteta kojeg je napravio u ranim godinama veze sa Charlene, bila je to "strastvena afera" s jednom Brazilkom koja je u srpnju 2005. rodila kćerku.

Brazilka je zahtijevala da se Albert podvrgne DNK testu, kao što je bio slučaj prije nego što je potvrđen kao otac dvoje izvanbračne djece, kćeri Jazmin Grace, koja je rođena 1993., i sina Alexandrea, koji je rođen 2003. godine.

Jazminina majka je Tamara Rotolo, američka agentica za nekretnine koju je Albert upoznao dok je bila na odmoru na jugu Francuske, a Alexandreova majka je Togoanka Nicole Coste, bivša stjuardesa Air Francea. Njih dvoje nemaju nasljedno pravo na monegaško prijestolje, ali Albert ima financijske obaveze prema njima.

Nakon što su se pojavile informacije da će se Albert uskoro naći na sudu zbog trećeg izvanbračnog djeteta, Charlene je u izjavama hvalila svog "lojalnog" supruga, u razgovoru za Point du Vue Alberta je opisala kao "odanog, odlučnog i hrabrog".

- Kad moj suprug ima problema, govori mi o njima. Često mu kažem – bez obzira na sve, ja sam tisuću posto uz tebe, podržat ću te bez obzira što napraviš, u dobrim i lošim vremenima - kazala je Charlene dodajući kako Albertu često kaže da će ga zaštititi i uvijek biti uz njega.

No, samo nekoliko dana prije nego što su objavljene informacije o još jednom Albertovom djetetu, Charlene je šokirala svijet neočekivanom frizurom, pankerski izbrijanim dijelom glave. Rekla je i da je nova frizura bila njezina odluka i da je to željela učiniti već dulje vrijeme jer joj se sviđa taj stil.

image
U prosincu je princeza Charlene šokirala svijet pankerskom frizurom 
Eric Gaillard/AFP

Odbacila je komentare kako njezina frizura "nije kraljevska" kazavši kako nema što odgovoriti na to osim da živimo u 2021. godini i da u ovim teškim, problematičnim vremenima puno važnije stvari zaslužuju našu pozornost.

Na pitanje je li sretna, princeza Charlene je odgovorila:

- Ima težih i lakših razdoblja, a tako je sa svima. Ali sretna sam, ispunjena i svjesna da sam privilegirana.

Pitanje na koje sada svi s nestrpljenjem iščekuju odgovor jest je li braku Alberta i Charlene došao kraj i je li njegov posjet supruzi u Južnoj Africi, a navodno će je uskoro opet posjetiti, bio dio definiranja dogovora o konačnom razlazu.

Caroline i Stephanie

Albertova bračna priča sa (ne)sretnom završetkom nije, dakako, jedina koja se uklapa u legendu o „prokletstvu Grimaldijevih”.

Život njegove starije sestre, princeze Caroline, ispunjen je tragedijama. Caroline je otišla je na studij filozofije, psihologije i biologije na pariškom sveučilištu Sorbonne gdje je upoznala i 1978. se, na užas svojih roditelja, udala za francuskog plejboja Philippea Junota.

Imala je 21 godinu, a mladoženja je bio 17 godina stariji. Nakon dvije turbulentne godine su se razveli. Caroline se 1983. udala za Stefana Casiraghija, sina talijanskog biznismena, i dobili su troje djece – Andrea, Pierrea i Charlotte. Tragedija se ispriječila njihovog sreći, Stefano je poginuo u nesreći glisera ispred monegaške obale 1990. godine.

Danas je Caroline, jedna od najelegantnijih žena svijeta, razdvojena od svog trećeg supruga, princa Ernst-Augusta od Hanovera, za kojeg se udala 1999. godine, s njim ima kćerku, princezu Alexandru. Caroline i Ernst-August, poznat po svojoj burnoj naravi i sklonosti alkoholu, razišli su se 2009. godine.

image
Jedna od posljednjih zajedničkih fotografija u javnosti, koncem siječnja Albert i Charlene su s djecom bili na obilježavanju dana sv. Devota, zaštitnika Monaka 
Sebastien Nogier/AFP

Albertova mlađa sestra, princeza Stephanie, koja je bila s majkom Grace u automobilu kad se dogodila fatalna nesreća, smatra se divljim djetetom obitelji, nanizala je priličan broj skandaloznih veza. Sa svojim bivšim tjelesnim čuvarom Danielom Ducruetom spetljala se 1991. godine i dobili su dvoje djece, Louisa i Pauline, prije nego što su se vjenčali 1995. godine, premda se njezin otac, princ Rainier, protivio tome.

Nakon godinu dana brak se raspao kad je Daniel uhvaćen u društvu žene koja je prije toga osvojila titulu Miss Topless Belgije. Stephanie je 1998. rodila kćerku Camille, ali je odbila reći tko je otac, pa Camille nema pravo na monegaško prijestolje za razliku od brata Louisa i sestre Pauline.

No, Camille je 2017. odala da joj je otac bivši zaštitar u palači Jean Raymond Gottlieb, koji je bio šef Stephanienog odiguranja kad su započeli vezu. Camille nosi njegovo prezime, ali on nije upisan na njezinom rodnom listu, niti je Stephanie ikad javno potvrdila da je on otac njezine kćeri.

Stephanie je 2001. pobjegla s cirkuskim trenerom slonova, zajedno s djecom, ali se brzo vratila u Monako, a dvije godine kasnije udala se za portugalskog cirkuskog akrobata Adansa Lopeza Peresa. Brak je nakon manje od godinu dana okončan razvodom.

I među ranijim generacijama Grimanijevih ima sličnih priča. Svekar i svekrva prekrasne princeze Grace, grof Pierre de Polignac i princeza Charlotte, bili su u nesretnom desetogodišnjem braku. Vjnečali su se 1920. godine i imali dvoje djece, uključujući Albertovog oca, princa Rainiera, koji je rođen 1923. godine.

Princeza pobjegla u Škotsku

Pierrea je za supruga princezi Charlotte odabrao njezin otac, princ Louis II., uvjeren da će joj on biti idealan bračni partner, dobro obrazovan, slične dobi i zainteresiran za umjetnost. No, ubrzo je postalo jasno da je Pierre homoseksualac, pa se par potiho razišao sredinom 20-ih godina. Pierre je želio da njegova seksualnost ostane tajna, a službeno su se razveli 1930. godine. Princeza Charlotte je imala nekoliko afera tijekom braka, a čak je i živjela s jednom od svojih ljubavnika nakon što se razdvojila od Pierrea.

I život njezinog oca, princa Louisa II., bio je ispunjen ljubavnim dramama nakon što je dobio izvanbračno dijete s ljubavnicom, kabaretskom pjevačicom Marie Juliette Louvet koju je upoznao u Alžiru gdje je bio u prestižnoj vojnoj akademiji Saint-Cyr i kasnije služio u francuskoj Legiji stranaca.

Njihova kćerka Charlotte Louise Juliette rođena je 30. rujna 1898. u Alžiru, a on se bez ljubavnice i kćeri vratio u Monako nakon završetka službe i francuskoj vojsci. No, 1911. godine, u strahu od ustavne krize oko nasljeđivanja prijestolja, Charlotte je priznata kao njegova nasljednica, ali je to proglašeno neustavnim i tek je 1919., kad je princ Louis usvojio svoju kćerku nakon zakonskih promjena, ona službenao postala nasljednica. Princeza Charlotte se kasnije odrekla prava na prijestolje u korist svog sina, princa Rainiera III., koji je postao monarh nakon smrti svog djeda, princa Louisa II., 9. svibnja 1949. godine.

A ni princ Louis II. nije se imao u koga ugledati kad je brak u pitanju. Njegovi roditelji, princ Albert I. i lady Mary Victoria Hamilton, rođena u Škotskoj, bili su braku tek godinu dana kad je ona pobjegla. Njezin otac je bio 11. vojvoda od Hamiltona, a majka princeza Marie Amelie od Badena. S majčine strane Mary je bila rođakinja cara Napoleona III., a imala je rodbinske veze i s kraljevskim obiteljima, Saksonije, Portugala, Rumunjske i Flandrije.

Mary i Albert su bili na medenom mjesecu u Baden-Badenu u vrijeme kad se spremao rat Francuske i Prusije. Ubrzo je otkrila da je trudna i vratili su se u Monako, ali zbog nedostatka pažnje koja joj je ukazivana s majkom je pobjegla iz zemlje. U srpnju 1870. rodila je sina Louisa, ali ga otac Albert nije došao vidjeti, umjesto toga prijavio se u francusku mornaricu kad je proglašen rat.

Pet godina Albert i Mary nisu bili u kontaktu i ona se zaljubila u mađarskog grofa čije je ime bilo Tassil Festetics de Tolna, kasnije se za njega udala i imali su četvero djece. Odbijala je susret s prvim mužem i tražila je od Vatikana poništenje njihovog braka, što je i odobreno u srpnju 1880. godine...

20. travanj 2024 12:33