StoryEditorOCM
ViralDEAN PELIĆ

Proslavljeni hrvatski maneken žrtva kriminalaca: Spremni su na sve. Kradu mi identitet, ucjenjuju ljude u moje ime, čak koriste i slike mrtve mi bake!

Piše Vinko Paić/PSD
15. prosinca 2020. - 21:06

Noćna mora manekena, nekadašnjeg televizijskog voditelja i uspješnog pisca Deana Pelića ne prestaje i traje već godinama.

Ovom Istraninu, kojeg na društvenim mrežama prati više od sto tisuća ljudi, već neko vrijeme kradu identitet. U tolikoj mjeri da je ono što mu se događa svojedobno zaintrigiralo i britanski Daily Mail, kad je netko njegove fotografije odlučio iskoristiti ne bi li zavodio žene diljem svijeta na raznim aplikacijama za upoznavanje i od njih potom izvlačio novac.

image
PRIVATNI ALBUM

Vaši problemi s krađom identiteta nikako da prestanu, štoviše i dalje vam se svakodnevno događaju. U kakvim ste se sada našli problemima, što rade ti koji vam zloupotrebljavaju ime?

– To već traje godinama. Ali prošle sam godine, kad više nisam znao kako tome stati na kraj, izišao s time u javnost ekskluzivnim intervjuom za britanski Daily Mail. To je onda pokrenulo lavinu svjetskih pa i hrvatskih medija koji su o tome izvještavali sljedećih nekoliko dana. Nakon toga se situacija lagano smirila. Međutim, nije stalo.

I ponovno se sad sve aktiviralo, isti princip djelovanja, vjerojatno isti ljudi. Djeluju na način da uzimaju moje fotografije, moj identitet, ili pak samo moje fotke pod nekim drugim imenom pokušavajući na taj način prilaziti ženama. Onda kad jednom priđu, odnosno stvore kontakt, krene priča koja je bolesna da bolesnija ne može biti.

Od toga da me fotošopiraju na slike s nekom djecom i govore kako su to moja djeca, bolesna ili u bolnici, pa uglavnom traže novac.

Ili, pak, ženama šalju moje eksplicitne fotošopirane fotografije tražeći od njih isto pa ih poslije ucjenjuju za novac. To sve ide toliko daleko da su mi krivotvorili čak i putovnicu s doduše lažnim podacima i avionske karte na moje ime, stvarajući priču da žele ženiti te žene, šalju slike prstena...

Sve je na mom Instagramu kao upozorenje svima. A tih priča je toliko da bismo trebali pričali danima. To je organizirani kriminal, kako su mi rekli, nisu to pojedinci, nego grupa kojoj je to posao, i to unosan.

image
Krivotvoreni dokument s podacima Deana Pelića
PRIVATNI ALBUM

Kako mislite svemu stati na kraj?

– Teško. Nikako. Pokušavam na neke svoje storyje staviti upozorenje jer mi kradu video, maknu zvuk, stave svoj glas i na taj način ostvaruju videopozive sa žrtvama kako bi djelovali što uvjerljivije. Nečemu takvom nemoguće je stati na kraj.

Javna sam osoba, moje su fotografije po portalima, novinama, magazinima, svugdje. Napravio sam svoj maksimum u pokušaju da sve ovo spriječim. Ali dalje od toga ne mogu. Ne znam što više.

image
Jedan od primjera krađe Deanova identiteta
PRIVATNI ALBUM

Jeste li prijavili policiji? Ima li pomoći od njih?

– Jesam, naravno. Kao što su mi i oni rekli, to je borba s vjetrenjačama, koja je uglavnom unaprijed izgubljena. To nije neka lokalna ekipa, to je kriminal na svjetskoj razini i tu je potrebno uključiti znatno više procedura i institucija da bi se išta uopće moglo pomaknuti.

Do tada, lažni profili odu, dođu novi, i to tako ide ukrug. Nemoguće je sve realno zaustaviti i meni je to jasno. Upravo zato radim na preventivi i pokušavam upozoriti sve da su moji kanali označeni plavom kvačicom i da ne nasjedaju na išta drugo.

image
PRIVATNI ALBUM

Što mislite zašto ste baš vi toliko na meti kradljivaca identiteta?

– Znam još neke svjetske modele kojima se slično događa, pa i puno veće face od mene bore se s tim. Ja sam nekako idealna meta, poznat u ovim krajevima, ali nedovoljno svjetski poznat, tako da to mogu koristiti.

Nije ovo lokalna pričica, ovo je na svjetskoj razini i barem sto puta teži slučaj. Jer ovima nije do dopisivanja s fanovima. Možda u startu, ali poslije to ide na puno gore i tko zna na što su sve spremni.

Svakako im je dobar okidač i to što pišem knjige namijenjene ženama i jer mi nakon dvije knjige na hrvatskom trenutačno izlazi prva knjiga na engleskom, tako da i to dobrano koriste kao mamac.

Služe se mojim riječima iz knjige, traže novac, prikazujući lažnu ponudu od engleskog izdavača za izdavanje knjige. Doslovno su proučili moj identitet "od a do z" i ogolili me do detalja.

image
PRIVATNI ALBUM

Ljuti li vas sve to?

– Naravno, jer nema veze sa mnom. Došao sam do toga da više ne otkrivam nikakve privatne stvari. Sve svoje bliske prijatelje sam zamolio da zatvore svoje profile na društvenim mrežama jer su mi pročešljali profile obitelji i rodbine. Ukrali su tonu fotografija s roditeljima, prijateljima i to koriste kao svoj mamac. Ljuti me kad vidim da žrtvama šalju moje fotke s bakom koja je nedavno preminula.

Činjenica da to nimalo ne prestaje ni nakon što je cijeli svijet objavio tu priču – nevjerojatna je. Ali, kao što sam rekao, radim sve što mogu da to zaustavim ili barem preventivno upozorim ljude na sve što se događa.

13. lipanj 2024 03:41