StoryEditorOCM
ViralBOL NE BLIJEDI

Prošle su pune 22 godine bez glumačke dive Ene Begović, tragično je nastradala u prometnoj nesreći na Braču, emotivna sestra Mia oglasila se zbog još jedne pretužne godišnjice

Piše PSD
15. kolovoza 2022. - 18:27

Prošle su 22 godine od smrti Ene Begović, jedne od naših najpoznatijih glumica koja je na današnji datum tragično izgubila život u prometnoj nesreći na Braču.

Ta 2000. godina za Enu Begović bila je godina u kojoj je pronašla svoju životnu sreću udajom za poduzetnika Josipa Radeljaka Dikana, a kada su 1. srpnja te iste godine postali roditelji malene Lane njihovoj sreći nije bilo kraja. Nažalost u majčinskoj ulozi Ena nije uživala dugo jer se 15. kolovoza dogodila tragična prometna nesreća.

Bila je to jedna od onih smrti koja je emocionalno stresla cijelu regiju.

image
Tom Dubravec/arhiva

Ena je tada, u svojoj 40. godini, već nosila epitet glumačke dive, jer iza sebe je imala brojne kazališne i filmske uloge.

Ne čudi stoga što su danima redakcije donosile detalje nesreće čija rekonstrukcija se potom godinama povlačila i po sudovima.

image
Tom Dubravec/arhiva

Ena je poginula u Dikanovu terencu marke Grand Cherokee u kojem je bila zajedno s jednoipolmjesečnom kćerkicom Lanom i majkom, te suprugom kao suvozačem, dok je za volanom bio neiskusni mu sin Leo Radeljak. Na strmini su odlučili zamijeniti uloge, izišavši iz automobila koji se potom nekontrolirano survao u provaliju.

Briljantna karijera

Ozljede koje je Ena zadobila bila su preteške i ubrzo je preminula. Njezina majka imala je višestruke ozljede ruke i ramena, a malena Lana je kratko vrijeme također zadržana u bolnici. Prijatelji glumice koja je preminula u 40. godini kažu kako se oduvijek bojala vožnje automobilom, a možda razlog leži i u tome što je 1996. godine skrivila prometnu nesreću u kojoj je poginuo motociklist. Ena je osuđena na tri godine uvjetno, a priznala je da joj je ta nesreća predstavljala golem šok od kojeg se dugo oporavljala.

Ostvarila je briljantnu karijeru iako su joj prigovarali da ju je prvenstveno stekla zbog golotinje na filmu. Lansirala ju je nezaboravna scena u filmu "Pad Italije" Lordana Zafranovića u kojem obnažena izlazi iz mora. No, ona je odigrala niz sjajnih kazališnih uloga, a za filmsko ostvarenje barunice Castelli u "Glembajevima" nagrađena je na Pulskom festivalu...

image

Milo Kovač/HANZA MEDIA

Rođena je u Trpnju na Pelješcu, ali već kao srednjoškolka približila se glumi u dubrovačkoj studentskoj skupini "Lero", a u jednoj predstavi s Lerovcima zapazio ju je Lordan Zafranović i ponudio joj ulogu u filmu "Okupacija u 26 slika". Ena je, pak, isprva upisala pravo u Zagrebu, ali jedan naknadni susret i ponuda Ljubiše Ristića u kavani pored HNK-a bio je zapravo početak karijere. Pozvao ju je da zaigra u njegovu filmu "Ivan Goran Kovačić", gdje je glavnu ulogu tumačio Rade Šerbedžija. Upisala je na Ristićev nagovor Akademiju dramskih umjetnosti, što je kasnije puno puta ispričala u intervjuima.

Za razliku od nje, sestra joj Mia oduvijek je govorila da će biti glumica. Odrastale su zajedno, već kao učenice u Dubrovniku i kasnije studentice u Zagrebu, živjele su u podstanarskom stanu, a Mia je kasnije otkrivala da ju je sestra učila odgovornosti i disciplini, da su se same u potpunosti brinule za egzistenciju.

Mia se oduvijek teško nosila s gubitkom sestre, govorila je da prisustvo Ene doživljava u nećakinji Lani koja, kako je kazala prije desetak godina za Slobodnu Dalmaciju, "ima ono posebno ženstvo u sebi te vrlo sličan smisao za humor na majku".

- I to je točno tako, Lana ima, znate, i onu tajnu u sebi poput Ene. Ona je od onih koji se nikada ne nameću, poput moje sestre koju su drugi nametali – kazala je Mia u jednom od razgovora za Slobodnu.

Mia se danas na društvenim mrežama prisjetila sestrine smrti a uz njenu fotografiju na Facebooku je objavila:

-I ne postoji ništa . . .samo šutnja . . .i ova podmukla bol nemoći...- napisala je Mia.

24. travanj 2024 23:18