StoryEditorOCM
ViralJEDAN OD FAVORITA

Prvi skandal Dore! Je li Kedžo kopirao pjesmu slavnog glazbenika? Fanovi Eurosonga tvrde: ‘Čista kopija!‘ Poslušajte

Piše V.P./SD
12. siječnja 2023. - 17:37

Danas su na Hrvatskom radiju puštene sve pjesme koje će 11. veljače konkurirati za odlazak na Eurosong, a Dora već ima prvi skandal.

Naime, nakon preslušanih pjesama, na društvenim mrežama i forumima može se pronaći mnoštvo komentara kako pjesma Damira Kedže ‘Angels and Demons‘ neodoljivo podsjeća na slavni hit ‘Human‘ britanskog pjevača Rag‘n‘ Bone Mana, koja je svoju premijeru imala 2017. i postigla globalni uspjeh.

image

Damir Kedžo

Ana Bolobicchio

- Kedžo je razočarao, čujem Human (Rag n Bone) dok slušam tu pjesmu, jel moguće Kedžo? Ako ja kao laik to čujem, kako to nisu čuli tzv. profesionalci dok su radili tu pjesmu pobogu? Pa Kedžina pjesma je čista kopija, HRT kako ste ovo moglo pustiti? Je li to Kedžo iskopirao Human? - samo su neki od komentara.

U nastavku poslušajte obje pjesme i prosudite sami ima li sličnosti među njima.

Damir Keždo, koji je na Dori pobjedio s pjesmom ‘Divlji vjetre‘, ali na Eurosong nije otišao jer je natjecanje bilo otkazano zbog pandemije koronavirusa još se nije oglašavao na ovu temu.

Podsjetimo, on je nedavno za naš portal govorio o pjesmi ‘Angels and Demons‘ s kojom je, unatoč komentarima fanova da je riječ o plagijatu, prema prvim reakcijama, uz Let3, Hanu Mašić i Harmoniju Disonance jedan od favorita za pobjedu.

- Radi se o pjesmi koja me kupila na prvu svojom energijom i porukom, odmah na prvo slušanje. Doslovno čim sam ju čuo znao sam da je to pjesma s kojom želim na Doru iduće godine. Pjesma je nastala u ‘pisačkom kampu‘ gdje je napisana, a autorski tim je čekao da ju netko prepozna... U rujnu sam otišao na put u Barcelonu. Tamo se u međuvremenu iz Rusije preselila moja draga prijateljica i suradnica Anna Taptykova. Uz čašicu, dvije vina započeli smo razgovor kako moramo raditi nešto zajedno i kako bi potencijalna pjesma za Euroviziju mogla biti nešto što bi nas veselilo.

image

Damir Kedžo

Ana Bolobicchio

Ona je započela za potragom za autorima i pjesmama i u kratkom roku mi poslala ogroman folder sa četrdesetak pjesma i jednostavno reka: ‘Biraj!‘ Sve sam pažljivo poslušao sa svojim timom i još par prijatelja čijem glazbenom sudu vjerujem. Angels&Demons je na na prvo slušanje jednostavno bila ta pjesma svima s kojima sam ju podijelio. Ima poruku, zarazan refren i elemente svega, što je meni i kao osobi, glazba koju volim, a profesionalcu nešto što je iskorak naprijed, u nešto novo. Većina autora je već pisala pjesme koje su postale globalne uspješnice, pisali su pjesme za Euroviziju pa sam i sam želio okušati suradnju s ekipom s kojom još nisam surađivao - kazao nam je Kedžo.

19. travanj 2024 12:37