StoryEditorOCM
ViralISPROBAJTE

Ručak za 50 kuna? Predlažemo preukusnu i zdravu spizu koja vas neće skupo stajati

Piše PSD
2. listopada 2022. - 12:41

 

Sve poskupljuje, euro nas zbunjuje, pred nama je zima radnog naziva “Survivor”. Ono što ohrabruje je činjenica da se uz malo mašte možete jeftino i kvalitetno prehraniti, pa na stavci “ručak” ne biste trebali financijski poginuti.

Ručak za familiju realno doista možete spraviti za iznos do 50 kuna – evo nekih prijedloga; naravno, u ovim jelovnicima nema oborite ribe niti “coketa” od bifteka, ali prigodno ćemo citirati riječi Arijane Čuline iz njezina romana “Od pizduna do tajkuna”: “Pošten svijet odrastao je na puri i sarmama.”

Uostalom, ne zaboravite da su naši stari težaci pola dana kopali na komadu smokvenjaka i feti kruha, možda viške pogače ili soparnika!

Uslast vam ova jeftina, a preukusna i zdrava spiza!

image

Nešto ‘na žlicu’ uvijek je dobar izbor
 

Berislava Picek/Cropix

1. "Na žlicu"

(Jušno jelo od slanutka, kukuruza i kobasice/pancete)

Ovo jelo unekoliko podsjeća na istarski "ričet", obrok kojemu se klanjamo do poda; ipak, u mojoj verziji sastojci su malko drugačiji. Evo procesa:

Iscjeckajte sitno jednu veliku žutu kapulu (ili srebrenac), istodobno stavite na šufiganciju sitno rezanu kobasicu, onako na kockice dok se ne zahrskavi a kapula malo karamelizira. Dodajte jednu papriku bilo koje boje na to, također "izrezuckanu", te potom u teću ubacite jednu ili dvije konzerve slanutka. Prethodno ga operite kako bi ga lišili nepotrebnih nitrata iz slane vode!

Dodajte kukuruz-šećerac, već skuhani; vjerojatno nećete "ubost" stađun od friškoga, pa se također priklonite onom iz konzerve. Slanutak iliti čičer treba biti dominantan, kukuruza ide manje, otprilike trećina ukupne bilance grahorica. Ulijte vode da prekrije sastojke i pustite da se polako kuha dok dobijete fino i gusto jušno jelo. U međuvremenu ga začinite solju i mljevenim paprom, te crvenom paprikom (mljevenom slatkom ili "žešćom" ako volite pikantne, jake okuse). Dodajte protisnutog luka-češnjaka nekoliko češnjeva te pri kraju kuhanja obilje sjeckanog petrusimula.

Sastojci:

Osnovni sastojci ovog jela su dvije-tri konzerve grahorica i jedna-dvije kobasice (može i komad sitno sjeckane pancete), dok začine i nešto bazičnog povrća (luk, kapula, petrusimul...) većina nas uvijek ima u frižideru. Kruh možete i izostaviti jer je slanutak dovoljno hranjiv i idealno "brašnast".

 

image

Zapečene paprike bez mesa sjajan su izbor

Nikola Vilić/Cropix

2. "Gluve paprike"

(Paprike punjene začinjenim krumpirom)

Varijanta standardnih punjenih paprika, ali bezmesna, pogodna i za vegane.

Dakle, paprike operete, izdubite i očistite od sjemenki, pa ih punite smjesom od kuhanog krumpira, to jest pirea. U pire od krumpira dodajte nasjeckani luk (češnjak), petrusimul, malo vrhnja i crvene paprike te krušnih mrvica, da se sve poveže i zgusne.

Paprike (komada koliko želite) napunite krumpirovom smjesom, posložite u (maslinovim uljem nauljenu) vatrostalnu posudu i pecite dok ne zamiriše cijela kužina.

Sastojci:

Paprike, krumpiri, začini.

 

image

Ovaj orzoto morate probati

Saša Burić/Cropix

3. "Fensi pjat"

(Orzoto s piletinom i tikvicama)

Preukusno jelo koje se lako priprema, a ugodno će iznanaditi i vaše goste.

Kupite komad pilećeg filea na akciji i isjeckajte ga na komadiće. Odvojeno skuhajte orzo (književno: ječam), imajte u vidu da je to "tvrdozrna" žitarica koju je uputno prethodno namočiti. Jedna šalica orza bit će dovoljna za četiri pjata, i to čeljadi dobra apetita.

Piletinu popržite na malo maslinova ulja s vegetom (ili malo soli i papra), te ostavite sa strane. Potom zašufigajte jednu veliku žutu ili bijelu kapulu izrezanu na sitno, kapula je naime dobrodošla za punoću i gustoću; potom dodajte jednu veliku tikvicu izrezanu na kockice (zajedno sa zelenom korom). Poklopite dok se ne izdinsta; kad tikvica ispusti svoj povrtni sok dodajte piletinu (može i dec bijelog vina) i ulijte malo vode u kojoj se kuhao orzo, te u teću uspite skuhani orzo (suhu tvar). Izmiješajte i začinite sa još malo soli i papra, te dva-tri češnja protisnutog češnjaka, pa kuhajte dok se sve skupa ne poveže u kremastu smjesu.

Tko voli još puniji okus, može dodati i malo light-vrhnja ili kesicu parmezana pri kraju kuhanja.

Bazični sastojci:

komad pilećeg fileta, kapula, tikvica, šalica orza.

 

image

Na sataraš ‘bacite’ dva jaja i - uživajte 

Shutterstock

4. "Divan je kićeni Srijem"

(Sataraš s jajima na oko)

Neodoljivo jelo iz istočne Hrvatske, koje se udomaćilo i u Dalmaciji!

Dakle, najvažniji dio je: sjeckanje, sjeckanje - i opet sjeckanje. Započnite s jednom velikom kapulom, može biti čak i ljubičasta jer je ovo "rumen pjat". Kad povene na maslinovom ulju, dodajte nekoliko nasjeckanih crvenih paprika-roga i barem jednu zelenu, da ne izgleda monotono. S kapulom možete odmah izdinstati i mrkvu-dvije narezano na kolutiće, nije zgorega...

Kad povrće "malaksa" i ispusti vodu, dodajte passatu (pasirane rajčice) i par "živih" poma narezanih na kockice, te nekoliko nasjeckanih češnjeva češnjaka i oveću kiticu nasjeckanog petrusimula.

Obavezno začiiti crvenom slatkom ili ljutom (mljevenom) paprikom, solju i mljevenim paprom. Tijekom kuhanja ubacite i list lovora ako želite dodato armoatizirani sataraš.

Napunite pjat do vrha ovim divnim povrćem i onda na vrh te zavodljive "jarpe" stavite dva jaja pofrigana "na oko", s malo papra i daškom slatke paprike i petrusimula.

Tko voli, može u jelo ubaciti i heljdu, orzo ili rižu, ali onda sataraš postaje - dobri, stari đuveč.

Ovo jelo (bez žitarica) "baš traži" fetu kruha, preporučam kukuruznu pogaču.

Ključni sastojci:

Nekoliko paprika, jedna kapula, malo češnjaka, karota, dva jaja.

 

image

Uvijek se volimo vratiti dobroj staroj šalši i puri 

Shutterstock

5. "Najzdravija na svitu"

(Šalša s purom)

Ima li išta zdravije od šalše s maslinovim uljem, kapulom, pomama (još ako su domaće, mljac), lukom i petrusimulom? Pa onda pura (palenta), prirodni kukuruzni "piling" za crijeva? Ma nema!

Procedura je slična kao kod sataraša: kapula, pomidore, passata; sve sjeckano, šufigano na "maslinjaku", ukuhano, začinjeno solju i paprom, te petrusimulom (ili bosiljkom), može i lovorovim listom.

Ako želite glamurozniju verziju, stavite u šalšu pokoju kaparu ili čak pinjol!

Šalša je gotova kad "ispliva" ulje, nema veze ni ako ostane malo "živa". Sa strane skuhajte kremastu puru začinjenu maslacem i maslinovim uljem, ulijte je u zdjelice dok se ne stvrdne. Kasnije je samo "iskrcate" na plitki pjat, imat će lijep oblik kao iz restorana, pa onda obilno oblijte šalšom i pospite parmezanom ili nekim drugim sirom; osobno mi je najdraži kozji, polutvrdi. Divota od ručka!

Osnovni sastojci:

Pome, kapula, luk, češnjak, petrusimul, pura.

 

image

Tjesteninu uvijek volimo

Marko Miščevic/Cropix

6. "Hot tuna"

(Tunjevina s fusilima, vrhnjem i čilijem)

Ništa jednostavnije od ovog ready-made jela!

Skuhajte manistru (fusile, makarune ili špagete) u posoljenoj vodi, al dente dakako. Sa strane otvorite veću konzervu tune, ocijedite ulje i uspite meso tune u zdjelu. Dodajte čašicu laganijeg kiselog vrhnja, malo mljevenog papra i soli te mrvice češnjaka i čili-papričice (možete i izostaviti ako ste nježnijeg želuca). Promiješajte s manistrom, i - to je to; daljnja termička obrada nije potrebna!

Ako želite prospite po gomilici u pjatu malo parmezana i petrusimula, i guštajte uz čašu vina!

Sastojci:

Konzerva tunjevine, kiselo vrhnje, manistra po ukusu

 

image

Punjeni lungić razbit će kulinarsku svakodnevicu

Tom Dubravec/Cropix

7. "Lungo senza mare"

(Svinjski lungić sa šampinjonima, krumpirima i džemom od kapule)

Kupite dva svinjska lungića (svićice) na akciji, stoje do pedeset kuna - i imate skoro sve potrebno za pravu gozbu i drage ljude!

Ovo je ujedno i financijski najzahtjevnije jelo, no ne probija proračun bitno, a i ponešto možete izostaviti.

Prerežite svićice i nadjenite ih rezanim šampinjonima, pa zavežite konopcem i "polegnite" u nauljenu škrovadu. Okružite ih krumpirima začinjenim solju, paprom i(li) vegetom, slobodno dodajte još koji komad povrća iz frižidera (tikvica, kapula, čak i poma "igra").

Pecite dok se ne zarumene krumpiri i korica nježnog mesa.

Dok se peče, veću količinu kapule nasjeckane na listiće pržite na malo ulja poklopljeno, dok ne omekša, posmeđi i na koncu se karamelizira. Posolite prije svega, tako ćete ubrzati proces. Kad se kapula "učini" u smeđu smjesu, dodajte malo balzamičnog octa (aceta balsamica) pa džem prebacite u zdjelu i poslužite kao prilog lungiću s krumpirima.

Poželjno je uz to servirati hrskavu zelenu salatu i čašu "crnoga".

Sastojci: svinjski lungić, krumpiri, šampinjoni, pet-šest glavica kapule, zelena salata.

05. svibanj 2024 00:05