StoryEditor
ViralKRAJ BITKE

Severina za Slobodnu nakon donošenja presude o skrbništvu nad sinom: ‘Nakon ovog strašnog iskustva, želim pomoći ženama koje dijele sličnu sudbinu‘

Piše V.Urukalo/PSD
30. kolovoza 2021. - 18:27

Iza mene je najtužnijih i najtežih 20 mjeseci života i osam godina povlačenja po sudovima.

Splitska pravomoćna presuda kojom je uvažena moja žalba potvrđuje da prvostupanjska presuda kojom mi je oduzeto dijete nikad nije ni smjela biti donesena jer nije postojao razlog za to. Nakon ovog mojeg strašnog iskustva s pojedincima iz hrvatskih institucija, želim pomoći ostalim ženama koje dijele sličnu sudbinu, zarobljene u mreži poliklinika, vještaka, centara, skrbnica, ravnateljica škola i sudova – kazala je pjevačica Severina Kojić u ponedjeljak za Slobodu Dalmaciju.

Kad se uzme u obzir stupanj prava koje je splitska pjevačica dobila nedavnom presudom splitskog Županijskog suda, a vezano uz skrbništvo nad sinom za koje se po sudu borila sa svojim bivšim partnerom Milanom Popovićem, nije nikakvo čudo da je proteklog vikenda prštala od sreće.

Ne može u Srbiju

Nije to mogla zatomiti pa je na koncertu u Luštici u Crnoj Gori u nedjelju, čija se snimka brzo proširila društvenim mrežama, najavljujući pjesmu "Rođeno moje" sa širokim osmjehom na licu kazala publici: "Ne mogu vam reći o čemu se radi, ali vratilo se dite doma. Vi prvi znate, nije još ni objavljeno. Hvala na podršci svima. Pjevamo s veseljem!"

A dogodilo se to da je splitski Županijski sud, kako doznajemo iz dobro upućenih izvora, u povodu njezine žalbe donio presudu kojom je preinačio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Njihov maloljetni sin će od sada pa nadalje, po pravomoćnoj presudi splitskog suda, 14 dana živjeti s majkom na njezinoj adresi prebivališta u Zagrebu, te isto toliko vremena s ocem, i to također na njegovoj prijavljenoj zagrebačkoj adresi. To znači da Popović neće moći odvesti dijete u Srbiju da tamo živi s njim. Barem ne legalno.

image
Marko Todorov/Cropix

Isto tako, iako je prvostupanjskom presudom bilo određeno da Severina Popoviću plaća 1200 kuna mjesečno za uzdržavanje djeteta, u ovoj se pravomoćnoj odluci taj dio ukida te nitko nikome neće plaćati nikakvu alimentaciju s obzirom na to da će dijete živjeti podjednako vremena sa svakim roditeljem.

Podsjetimo, prvostupanjskom je nepravomoćnom presudom donesenom krajem 2019. godine bilo odlučeno da Severinin i Milanov sin živi s ocem, koji je imao pravo samostalno se brinuti o zdravlju i obrazovanju djeteta.

Pjevačica je, po tada izrečenoj privremenoj mjeri, imala pravo viđati sina utorkom i četvrtkom od 15 do 20 sati te svakog drugog vikenda, od subote u 10 sati do nedjelje u 20 sati. Mjerom je bilo regulirano i druženje majke i sina tijekom ljetnih i zimskih praznika te državnih i vjerskih blagdana.

U ovoj sudskoj bitci za skrbništvo, koja je trajala još od 2013. godine, prvostupanjska je presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu već jednom bila ukinuta i Županijski sud u Splitu nije mogao zbog procesnih razloga dva puta ukidati istu presudu.

Veliki preokret

Također, splitski je sud odlučio ukinuti dio prvostupanjske presude kojim je bilo odlučeno da će Milan Popović samostalno ostvaruje roditeljsku skrb u pitanjima zdravlja i obrazovanja djeteta.

Taj je dio odluke vraćen na ponovno odlučivanje pred prvostupanjskim sudom u Zagrebu. No, o tome neće odlučivati sutkinja Tea Golub, koja je donijela prvostupanjsku presudu, nego će odluku o tom dijelu donijeti novi sudac ili sutkinja.

– Gledam ovu Božicu pravde i nisam mogla vjerovati da ću se ovdje naći. Toliko dugo je moje dijete bez majke zbog privremene mjere koja očito nije privremena. Sad se osjećam jako dobro, bilo mi je neopisivo teško prije 20 mjeseci, kad je donesena prvostupanjska presuda u Zagrebu. Mislim da je u ovom slučaju sve bilo dogovoreno da se dijete odvede u Srbiju i da ga ja više nikada ne vidim, jer ovo nije ravnopravna sudska bitka, a niti ravnopravno roditeljstvo za kakvo se i otac javno zauzimao. No, kako bilo, vjerujem u pravdu i pravednost – komentirala je Severina početkom srpnja ispred zgrade splitskog suda nakon održanog ročišta.

Dakle, iz svega ovoga lako je zaključiti da je Severina dobila puno više prava vezano uz odgoj i odlučivanje u životu svoga djeteta nego što ih je imala prije gotovo dvije godine!

16. svibanj 2022 13:33