StoryEditorOCM
ViralPRAVA GOZBA

Splitska arhitektica Anita Karaman dala nam je dva sjajna recepta kako na Uskrsni ponedjeljak od ‘uskrsnih ostatka‘ složiti ručak s desertom za polizat‘ prste

Piše PSD
5. travnja 2021. - 09:23

Odrastajući uz obiteljski restoran Anita Karaman, splitska arhitektica, nije, kako sama kaže, imala puno izbora kada je u pitanju prepoznavanje važnosti dobre hrane.

Za štednjak se, priznaje, odvažila stati tek kada se, kao studentica odselila iz roditeljskog doma, što su njeni kolege pozdravile s odobravanjem, ohrabrivši ju da zakorači u blogosferu, gdje je reputaciju izgradila pod imenom ˝Možeš se udati˝.

Omiljena su joj jela ˝na žlicu˝, pripremljena od sezonskih namirnica, a pogotovo ona ˝iz mamine i tetine kuhinje˝ od kojih je usvojila i stav koji promovira kroz svoje recepte.

image
Anita Karaman, gastronomska blogerica poznatija pod imenom ˝Možes se udat˝
Privatni album


- Vjerujem da svatko posebno mora odgovorno pristupiti kupovanju i trošenju hrane, paziti na viškove i izbjegavati pod svaku cijenu bacanje hrane.

To je stvar zdravog razuma, dobrog odgoja i svijesti o svijetu u kojem živimo. Zbog toga često ‘recikliram’ namirnice i, uz par dodataka, ostatke prekrojim u sasvim novo jelo - otkriva naša sugovornica, nudeći prijedlog brzog i pamentnog menija za Uskrsni ponedjeljak.



SALATA OD JAJA, GRAHA I ŠUNKE S PESTOM NA PREPEČENOJ SIRNICI

Višak pisanica i kuhane ili pečene šunke lako je uklopiti u hladne salate koje mogu postati cjeloviti ručak za dane nakon Uskrsa.

Dodajte im kuhane žitarice, grahorice i sezonsko povrće po želji. Moja salata zaokružena je bijelim grahom koji joj daje volumen i osvježena pestom od kopra, peršina, pinjola i limuna.

image
Salata od jaja i šunke prema receptu Anite Karaman
Privatni album



Sastojci (za 2 porcije)

- 50 g kuhane ili pečene šunke

- 3-4 kuhana jaja

- 1 mala konzerva bijelog (cannellini) graha

- 2 mlade kapulice

- 3-4 rotkvice

- 2 žlice grčkog jogurta

- sol, svježe mljeveni papar

Za pesto:

- 2 žlice preprženih pinjola ili sjeckanih badema

- 1 mali režanj češnjaka

- prstohvat soli

- pola vezice peršina i vezica kopra

- sok i korica jednog limuna

- maslinovo ulje

Priprema:

Izradite pesto tako da u mužaru ili sjeckalici usitnite sve sastojke. Ako radite u mužaru, prvo tucite češnjak s prstohvatom soli, pa dodajte pinjole, a zatim malo po malo nasjeckano začinsko bilje, sok i koricu limuna, te toliko maslinova ulja da pesto ne bude previše gust.

U zdjeli pomiješajte grah, narezana jaja, te sitno nasjeckanu šunku, mladu kapulicu i rotkvice. Lagano posolite, popaprite i dodajte dvije žlice pripremljenog pesta. Sve pomiješajte i dovršite hrpicama grčkog jogurta, te s još nekoliko kapi maslinova ulja.


PUDING OD SIRNICE

Ovaj slatki složenac predivan je način da oživite odstajalu sirnicu u profinjenom, bogatom desertu, sa sastojcima koje uvijek imate u smočnici.

Jelo možete pripremiti od ostataka bilo kojeg peciva s uskršnjeg stola, poput pletenice, brioša ili kruha.

image
Puding od sirnice prema receptu Anite Karaman
Privatni album



Sastojci (6 porcija):

- 200 g sirnice stare 3-4 dana (otprilike pola sirnice)

- maslac, omekšan na sobnoj temperaturi

- marmelada od marelica

- 3 žlice grožđica

- 2 žumanjka i 2 jaja

- 40 g smeđeg šećera

- 2 vanilin-šećera

- žličica cimeta

- ribana korica naranče

- 3 dl mlijeka

- 3 dl slatkog vrhnja

- 3 žlice likera po želji (npr. Maraschino)

Priprema:

Grožđice kratko natopite u vrućoj vodi pa ocijedite. Sirnicu narežite na šnite i premažite tankim slojem maslaca i marmelade. Jaja, žumanjke, smeđi šećer i vanilin šećer izmiksajte, zatim dodajte mlijeko, vrhnje, cimet, koricu naranče, liker i grožđice, pa kratko pomiješajte da se sve poveže.

Dublju vatrostalnu posudu premažite maslacem, pa u nju složite komade sirnice tako da se malo preklapaju. Prelijte ih pripremljenom smjesom pa pustite pola sata da sirnica nabubri.

Zagrijte pećnicu na 180°C, a prije stavljanja pećnicu, površinu pudinga pospite s još malo smeđeg šećera.

Pecite u parnoj kupelji 50-60 minuta, a prije posluživanje pustite da puding odstoji 15 min. Vadite ga velikom žlicom i poslužite u dublje posudice.
 

18. travanj 2024 17:52