StoryEditorOCM
ViralUVIJEK ZAPOSLEN

Svećenik i karizmatik Zlatko Sudac danas je proslavio 51. rođendan; Posljednjih godina posvetio se umjetnosti, slikarstvu, kiparstvu...

Piše M.P.
24. siječnja 2022. - 21:39

Zlatko Sudac svećenik je i karizmatik, prepoznatljiv zbog stigmi na čelu i zapešćima kojima medicina ne zna uzrok. Zbog njih mu je Crkva zabranila ispovijedanje ali i vođenje mise te ga smjestila u Dom za stare i nemoćne svećenike na Krku. Sudac je rođen na današnji dan na Vrbniku na otoku Krku 1971. godine, pa iako je krenuo raditi kao strojarski tehničar, 1993. odlazi u sjemenište i tamo počinje njegov duhovni put, piše Zagrebinfo.

Svakako, ono po čemu je Sudac najpoznatiji je stigma na čelu u obliku križa koja se pojavila i  prokrvarila 1999. godine. Zbog neobjašnjivosti tog događaja, prema kojima je Crkva izuzetno oprezna, a i njegove popularnosti, ubrzo je uklonjen iz javnog duhovnog života. U tom razdoblju života posvetio se umjetnosti, slikarstvu i kiparstvu, ali i unutarnjem uređenju.

Pa tako njegova službena stranica kaže kako ga je likovno izražavanje zanimalo od djetinjstva. Njegove slike su sakralne tematike, puna simbolike, detalja, oprečnosti i, što je možda najuočljivije, osobno proživljenog iskustva, piše na stranici.

image
Zlatko Sudac: Pieta na Jarunu (Svetište Sveta Mati Slobode)
Ivo Pervan (foto: velecasnisudac.com)

1. Pieta na Jarunu (Svetište Sveta Mati Slobode)

Njegova Pieta stoji ispred svetišta Svete Mati Slobode na Jarunu, a radi se o brončanoj skulpturi koja prikazuje Isusovu muku u naručju njegove majke Djevice Marije.

Tu skulpturu napravio je 2009. u suradnji s akademskim kiparom Ivanom Grošinićem, a posvećena je palim žrtvama Domovinskog rata.

image
Zlatko Sudac: Križ u Jastrebarskom
Foto: velecasnisudac.com

2. Križ u Jastrebarskom (u blizini gradskog groblja)

Velečasni Sudac još jednom se iskazao kao kipar. Naime, njegovo još jedno veliko izdanje postavljeno je u Jastrebarskom, a riječ je o četiri metra visokom brončanom raspelu, spomeniku palim hrvatskim žrtvama ratu.

image
Zlatko Sudac: Hotel Garny Pleso u Velikoj Gorici
Foto: velecasnisudac.com

3. Hotel Garny Pleso u Velikoj Gorici

Hotelu Garny Pleso u Velikoj Gorici vlč. Zlatko Sudac radio je vitraje i murale od stakla i metala, a kako piše na svojoj stranici želja mu je bila u svakodnevne prostore unijeti ozračje intuitivnog, suptilnog, duhovnog i sakralnog.

Nije to jedini interijer kojeg je Sudac uredio, jer i inače radi kao dizajner interijera pa se tako njegov umjetnički potpis može naći i u frizerskom salonu, wellness centru, obiteljskim vilama i raznim poslovnim prostorima. Njegova djela uglavnom su razasuta po privatnim zbirkama, prenosi Večernji list, ali poznato je da je postaje Križnog puta u drvetu i keramici darovao zagrebačkom Bogoslovnom sjemeništu, baš kao i “Poklonstvo Kraljici Hrvata”. Mnoge slike i radove darovao je crkvama, ali i privatnim osobama. No, zadržao je svoja četiri rada koja najviše privlače pažnju, a to su one slike koje je nacrtao vlastitom krvlju – “Izdaja”, “Muka” i “Pieta”, piše Zagrebinfo.

21. travanj 2024 23:20