StoryEditorOCM
ViralOSEBUJNA UMJETNICA

Tko je plesačica koja je dodatno ‘naložila‘ show Leta 3 na Dori? Ona je Jovanka Broz Titutka, tranđeo divljeg stila...

Piše S.K.
14. veljače 2023. - 17:40

Ne stišava se pompa oko pobjedničke pjesme s Dore "Mama ŠČ!" Leta 3. Za pjesmu i izvođače to je dobro jer svaki publicitet koristan je pjesmi i proširenju kruga publike, naročito u međunarodnim okvirima. Piše se tako o značenju pjesme, provokativnom i pomno promišljenom scenskom nastupu, poetici grupe, pravilima BBC-ja i koječemu što podgrijava napetost.

Međutim, osim Mrle, Prlje i članova grupe, u fokus medija dolaze i osobe "iz drugog plana" poput plesačice iz pjesme "Mama ŠČ!", glazbenice i drag umjetnice Jovanke Broz Titutke.

 

Tako se na društvenoj mreži Reddit pojavila objava posvećena njoj u kojoj se naglašava da ima "pametno umjetničko ime supruge jugoslavenskog diktatora koje se jako dobro uklapa u priču izvedbe".

Reakcije komentatora redom su pozitivne: "Hahaha, volim to", "Sve u vezi s ovom pjesmom je camp i kultno", "Broz Titutka. Tako zovemo našu novu macu koja se tjera i stalno se pokušava iskrasti iz kuće". Jedni su iskoristili priliku da iskažu divljenje drag umjetnicima, a drugi da kažu kako ju je "HRT opljačkao!" jer je poslala pjesmu na Doru, ali nije izabrana.

 

Jedan komentator je bio toliko upućen da je dobro objasnio kontekst oko Jovanke Broz Titutke.

"Ona je poznata po divljem stilu i epskim nastupima i dio je "House of Flamingo". Mislim da se njezin avangardni stil jako dobro slaže s Letom 3 i vidim zašto su surađivali. Njezino je ime pametna igra s imenom Jovanke Broz i Tito u kombinaciji s riječi "prostitutka". Jovanka Broz bila je supruga jugoslavenskog diktatora Tita. Ne znam čitam li previše o tome, ali osjećam kako je namjerno da se u pjesmi koja ismijava diktatore pojavljuje i diktatorova žena kao plesačica u pozadini. Nisam vidio puno ljudi koji su to primijetili prije pa sam mislio da bih trebao podijeliti!", objašnjava upućeni komentator na Redditu.

 

Jovanka Broz Titutka domaćoj umjetničkoj sceni nije nepoznata. Prije četiri godine s Ivanom Picek, glazbenicom koja je u promijenila ime u Pi, objavila je singl ‘Na Zapadu Ništa Njovo‘, koji su, kako kažu, producirale (i vrištale). I ne samo to, povodom toga razvile su i "sjebanizam, umjetnički pravac XXI. stoljeća razvijen u Pisarovini". Jovanka Broz Titutka snimala je i režirala videospot, kako piše Ravnododna.com.

Drag umjetnica bila je i dio programa "FANNY PACK" u sklopu već spomenutoga "House of Flamingo". "FANNY PACK (prosto narodno: pederuša) je klupsko-izvedbeni program koji se u Zagrebu posljednjih godina održava nakon Povorke ponosa, u organizaciji queer kolektiva House of Flamingo", objasnili su organizatori.

U Splitu je tada House of Flamingo nastupio šesti put, na dan Povorke ponosa. To im je, poslije Dubrovnika, Zagreba i Sarajeva, bio četvrti nastup u dva mjeseca. Jovanka Broz Titutka tu je nastupila s provjerenim društvom "tranđela" koje su činili Colinda Evangelista, Entity i Roxanne, a naša drag umjetnica izvodila je svoj turbo-rave, kako je izvijestila Slobodna Dalmacija.

Dakle, iako je Jovanka Broz Titutka daleko od početnice na glazbenoj i drag umjetničkoj sceni, čini se da njena karijera i vidljivost ulaze u novi početak i da će krenuti u novu dimenziju i pred puno širu publiku. S pjesmom "Mama ŠČ!" Leta 3, ali i samostalno i po prepoznatljivosti mogla bi nadmašiti Jovanku Broz.

 

25. travanj 2024 15:51