StoryEditorOCM
ViralSPRŽEN SUNCOKRET

Foto: Udar groma napravio rupu duboku pet metara: ‘U jednom trenutku se baš ekstremno zatreslo..‘

Piše Nikola Patković/JL
2. lipnja 2020. - 19:43
Svega 10 centimetara široka, ali najmanje 5 metara duboka rupa pojavila se na njivi obitelji Kolarec iz Bapske kod IlokaHanza Media

Svega 10 centimetara široka, ali najmanje 5 metara duboka rupa pojavila se na njivi obitelji Kolarec iz Bapske kod Iloka nakon što je prošloga utorak ovaj kraj u Srijemu zahvatilo grmljavinsko nevrijeme, a po svemu sudeći riječ je o rupi nastaloj upravo od udara groma. Iako stručnog objašnjenja i potvrde za to nema, brojne su okolnosti koje upućuju na takav zaključak.

- Taj dan je baš grmjelo, ali u jednom trenutku se baš ekstremno zatreslo i znali smo da je negdje jako udarilo, ali ni slutili nismo da bi to moglo biti na našoj njivi zasađenoj suncokretom - kaže nam Ljiljana Kolarec koja se sa suprugom Josipom bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Da je njihova njiva ‘pogođena’ doznali su sljedećeg dana, kada su ih posjetili prijatelji, također poljoprivrednici, koji su obilazili svoje njive, pa su usput vidjeli i da se na njihovoj dogodilo nešto čudno.

image
Svega 10 centimetara široka, ali najmanje 5 metara duboka rupa pojavila se na njivi obitelji Kolarec iz Bapske kod Iloka
Hanza Media

- Oni su odmah pogledali i vidjeli rupu oko koje se napravio krug koji je spržio suncokret u tom svom obujmu, ali su nas prvo zezali pitajući supruga čime je prskao njivu da mu je suncokret spaljen. Tada smo otišli vidjeti što se dogodilo, i imali smo što vidjeti. Sve je bilo nekako čudno. Naime, osim same rupe i osušenog suncokreta i zemlja je bila nekako neobično ispreturana. Suprug se tada sjetio kako je još kao 10-godišnjak na njivi sa svojim roditeljima doživio udar groma koji je napravio sličnu rupu.

Nakon toga uzeli smo najlonsku strunu i visak, pa smo spuštajući to u rupu došli do nekih 5 metara dubine, ali s obzirom na krivudavost vjerujemo da je i dublje - kazali su nam supružnici Kolarec. Kažu da su o tome razgovarali i s našom poznatom meteorologinjom Dunjom Mazzocco Drvar, koja im je kazala da su takve pojave rijetke, ali moguće. Voljeli bi, kažu, da netko od stručnjaka dođe i pozornije istraži ovaj slučaj, da se eventualno vidi i ima li ispod zemlje nekih elemenata koji su možda privukli grom da upravo tamo udari.

- Malo nam je sve to misteriozno, jer nam se svaki dan na njivi koja je velika oko tri hektara pojavljuju nove lokacije i krugovi u kojima se suši suncokret. Do sada je sigurno 5-6 tisuća kvadrata osušeno, a možemo samo pretpostaviti da je to zbog topline koja dolazi od dolje kao eventualna posljedica udara groma - istaknula je Ljiljana Kolarec, koja se sada boji i da će im ta njiva u sljedećih nekoliko godina biti neplodna.

To se, naime, dogodilo kada je grom svojedobno udario u njivu na kojoj su bili njezin današnji suprug i njegovi roditelji, pa godinama poslije na toj njivi nije bilo uroda. Ovogodišnji urod će, pak, naplatiti, jer su njivu osigurali i od udara groma, ali strahuju što će biti poslije.

19. travanj 2024 01:17