StoryEditorOCM
ViralARHITEKTONSKO ČUDO

Usred pustinje niče skijalište! Nije utopija, Arapi će ga sagraditi, novca i energije neće žaliti; luksuz će prštati na sve strane, pogledajte impresivne fotografije

Piše Zoran Šagolj
14. listopada 2022. - 13:48

Skijanje pod vedrim nebom usred pustinje i na snijegu?!

Ako pitate Saudijce, nikakva utopija već nešto što u djelo planiraju sprovesti od danas pa za četiri godine. Projekt su nazvali Trojena i uklopili ga u jedan još ambiciozniji - NEOM, što je kombinacija riječi neo koja na grčkom znači novo i prvog slova imena njegovog kraljevskog visočanstva, Mohammeda bin Salmana, prijestolonasljednika i ujedno predsjednika NEOM-ovog upravnog odbora, a za konačni cilj reformirati gospodarstvo zemlje kroz ulaganja u nenaftne sektore, uključujući tehnologiju i turizam. Zato je i očekivati da se novca i energije neće niti malo žaliti u realizaciji.

image
Projekt NEOM

Trojena je smještena 50 kilometara od obale i Akapskog zaljeva u Crvenom moru, zapravo srcu planinskog masiva čije se visine kreću u rasponu od 1500 do 2600 m i prostire se na gotovo 60 četvornih kilometara. Klima je posve drugačija od ostatka zemlje pa zimske temperature redovito padaju ispod nule, dok su prosječne godišnje 10 stupnjeva niže od ostatka regije.

Kada je projekt prvi put službeno predstavljen u proljeće ove godine, rečeno je da se radi o cjelogodišnjoj turističkoj destinaciji koja bi se osim skijaških staza i žičara sastojala i od niza drugih sadržaja kao što su skijaško selo, ultraluksuzna obiteljska i wellness odmarališta, širok raspon brendiranih trgovina i restorana, uz druge sportske aktivnosti poput vodenih sportova i brdskog biciklizma. Sama skijaška sezona trajala bi tri mjeseca, od prosinca do ožujka, a na raspolaganju bi bilo 30 kilometara staza za svačiji ukus.

image
Projekt NEOM

Namjera kralju i ekipi nije napraviti ‘plastični‘ grad, već bi u njemu trebalo živjeti 7 tisuća stalnih stanovnika uz 700 tisuća godišnjih posjetitelja. U sklopu Neoma predviđena je gradnja brze željezničke veze s većim gradovima u kraljevstvu, dok bi se ljubitelje snijega s Arapskog poluotoka dovozilo zrakoplovima. Inače, u svim kalkulacija uzeli su u obzir činjenicu da u krugu od šest sati leta živi 40 posto svjetske populacije.

Namjera im je privući goste spojem netaknute prirode, luksuza i arhitektonskih čuda, poput slatkovodnog jezera koje je će biti ljudskih ruku djelo, hotela ‘The Bow‘ i vertikalnog sela ‘Vault‘, residensa ‘Slope‘ u blizini skijaške staze s pogledom na spomenuto jezero i još puno toga. Odmakli su pregovori s ponajboljim svjetskim arhitektonskim studijima, a garantiraju se visoki ekološki standardi.

Kako stoji u glavnoj prezentaciji obaju projekata, trebali bi djelovati kao glavni katalizator gospodarskog rasta u Saudijskoj Arabiji. U skladu s ciljevima Vizije 2030., stvorit će više od 10 000 radnih mjesta i dodati 3 milijarde BDP-u Kraljevine do 2030.

- Trojena će redefinirati planinski turizam u svijetu stvaranjem mjesta temeljenog na principima ekoturizma, ističući naša nastojanja da očuvamo prirodu i poboljšamo kvalitetu života zajednice, što je usklađeno s ciljevima Vizije Kraljevstva 2030. Također potvrđuje našu predanost biti dio globalnih napora za zaštitu okoliša. Trojena će biti važan dodatak turizmu u regiji, jedinstven primjer kako Saudijska Arabija stvara destinacije na temelju svoje geografske i ekološke raznolikosti.

image
Bandar Al-jaloud/Afp

Ova vizija usmjerena prema budućnosti osigurat će da će planinski turizam biti još jedan izvor prihoda koji će podržati gospodarsku diverzifikaciju Kraljevine, dok će i dalje čuvati svoje prirodne resurse za buduće generacije – izjavio je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, koji je nedavno imenovan za premijera Saudiske Arabije i de facto postao vladar najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Navodilo ga se kao glavnog naručitelja ubojstva novinara Jamala Khashoggija, ali je posljednjih godina postao čest gost u europskim i svjetskim prijestolnicama, a i njemu samom mnogi državnici poput Joea Bidean dolaze na noge u Riad. Svoju moć nedavno je dokazao osiguravši oslobađanje 10 ukrajinskih boraca sa stranim putovnicama iz ruskih kazamata, među kojima i Hrvata Vjekoslava Prebega. Lani je postao vlasnik engleskog Newcastlea i planira ga napraviti jednim od najbogatijih klubova u svijetu, u rangus PSG-om i drugima.

image
Projekt NEOM

Trojena bi svoju puno promociju trebala doživjeti 2029. godine, kada će biti domaćin Azijskih zimskih igara 2029. godine. Da se ništa neće prepustiti slučaja govori i respektabilna ekipa stručnjaka sa Zapada koja je angažirana za svaki pojedini segment pa tako i projektiranje skijališta, njegovu kasniju gradnju i ništa manje zahtjevno umjetno zasnježivanje, koje je postalo nužno i na padalinama znatno bogatijim sjvernim područjima, a kamo li u srcu pustinje.

- Projekt je već u početku imao priličnog odjeka u svijetu skijanja, nešto slično kao i plan Saudijaca da izgrade 170 kilometara dugu i 500 metara visoku zgradu također blizu Crvenog mora. Naravno, sve je moguće kada imate dovoljno novca i energije. Skijanje je na to područje dovedeno i imalo svoju promociju prije 20-tak godina kroz spektakularnu dvoranu u Dubaiju. Saudijska Arabija ima planine visoke i do 3500 metara, a kod Trojene ključno će biti osigurati vodu i njezin dotok do staza kako bi proradili topovi za snijeg.

O kakvom se trošku radi govori podatak da svako poznatije skijalište u Europi samo za otvaranje sezone na proizvodnju snijega izdvoji 5 milijuna eura. Ovdje je možda veće pitanje kako će osigurati skijaše, jer sama regija ih nema previše. Osim toga, poznata skijališta žive od tradicije i onih gostiju koji im se vraćaju iz godine u godinu. Samo jednom doći i vidjeti, pa bilo to nešto i neviđeno do sada, nije dovoljno – komentirao nam je Vlado Šestan, naš poznati turistički djelatnik i ski-influencer, koji je na skijama obišao svijet.

03. svibanj 2024 11:27