StoryEditor
ViralPORUKA NA FACEBOOKU

Vlada apelira na građane: Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike. Ali, odustanemo li od mjera, doći će do preopterećenosti zdravstvenog sustava

Piše PSD
16. listopada 2020. - 18:10
Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix

- Znamo, dosta vam je virusa, dosta vam je preporuka, dosta vam je mjera, ali ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj EU brojevi zaraženih osoba snažno rastu i zato osobna odgovornost pri poštivanju mjera na snazi ostaje ključ svega. Odustanemo li od toga doći ćemo do preopterećenosti zdravstvenog sustava koji ima svoje granice – poručuju iz Vlade pozivajući građane na iznimnu odgovornost i samodisciplinu tijekom pandemije koronavirusa.

- Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike već apel jer je zdravstveni sustav najranjiviji i ukoliko se bolnički kapaciteti nastave puniti na ovaj način možemo doći u situaciju da adekvatnu zdravstvenu skrb neće moći primiti ni oni koji boluju od drugih bolesti, a nužno im je potrebna. U takvoj situaciji još nismo i imamo kapacitete, ali vrlo lako možemo biti – stoji u poruci na Vladinom Facebook profilu.

Veliki broj zaraženih osoba, napominju iz Banskih dvora, ne znači nužno da sve te osobe imaju iste simptome ili da jednako teško podnose virus.

- Dapače, velika većina nema teže simptome ili ih nema uopće, ali svaki novi teži slučaj treba bolničku njegu.  Zato još jednom apeliramo na građane, mjere koje su na snazi sasvim su dovoljne da se izbjegne širenje zaraze ako se poštuju. Držanje distance, redovita dezinfekcija ruku i nošenje maski, kada je to potrebno prema preporukama HZJZ - Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, mogu biti jako učinkoviti alati u zaustavljanju širenja zaraze. Što je manji broj zaraženih, manja je opterećenost zdravstvenoga sustava i prije ćemo doći u situaciju da se mjere mogu ukinuti.

- U odnosu na druge EU države sa sličnim brojkama imamo puno liberalnije mjere i želimo da takve i ostanu. Život ne smije stati i upravo zato razgovaramo s gospodarstvenicima te radimo sve kako bismo nastavili živjeti sa što je moguće manje smetnji do pronalaska lijeka ili cjepiva, ali zato trebamo vašu pomoć. Svatko od nas ima li poznaje nekoga tko ima potrebe za nekakvom zdravstvenom njegom, svatko od nas ima svoje bližnje i radi brige za njih hajdemo pokazati da zajedno možemo izdržati.

- I na kraju, veliki broj vas pita zašto sada maskice da, a na početku ne; #COVID19 je novi virus i kako ga upoznajemo tako se mijenjaju i spoznaje o tome što može pomoći, a što ne u zaustavljanju njegova širenja. Maske su se pokazale kao dobar alat i zato apeliramo da ih nosite kada je potrebno, a ispod još jednom možete vidjeti koje su to situacije i koji su izuzetci - zaključuje se u poruci Vlade RH.

image
Vlada RH
image
Vlada RH

Izdvojeno

02. ožujak 2021 18:52