StoryEditorOCM
ViralOČI BOJE NEBA

Zaklopile su se najljepše oči iz serijala filmova o agentu 007, umrla Bond-djevojka koja je ušla u antologiju svojom izvanzemaljskom pojavnošću

Piše Marko Njegić/PSD
4. siječnja 2021. - 11:41

Zaklopile su se najljepše oči serijala filmova o Jamesu Bondu i šire. Napustila nas je prelijepa Tanya Roberts, Bond-djevojka iz "Pogleda na ubojstvo", zadnje akcijske avanture Rogera Moorea pod kodnim brojem 007. Nesretna glumica je kolabirala šetajući pse na Badnjak i umrla u bolnici desetak dana kasnije, pridruživši se na nebu "Bond" kolegicama Honor Blackman i Diani Rigg koje su otišle na onaj svijet 2020. godine.

Mlađoj generaciji poznata po ulozi Donnine majke Midge Pinciotti u seriji "Lude sedamdesete" s prijelaza devedesetih u novi milenij, Tanya je stala pred kamere baš tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Zakoračila je u svijet televizije i filma s modne piste.

Isprve je nastupala u reklamama da bi glumački debi ostvarila 1976. u hororu "Forced Entry", gdje je glumila s Nancy Allen. To nije zadnji horor u kojem se pojavila, glumeći tri godine kasnije i u "Zamki za turiste", a okušala se i u komedijama poput "Racquet", "Body Slam" i "Charliejevih anđela", dobivši krila u petoj i posljednjoj sezoni serije.

Od kraljice vriska do kraljice džungle nije dug put i Roberts se nametnula kao zvijezda kultnih avanturističkih fantazija "Gospodar zvijeri" i "Sheena" (1982., 1984.), uljepšavši formativne godine mnogim dječarcima osamdesetih kao nasljednica Raquel Welch iz "Milijun godina prije Krista", utjelovljenje same praiskonske fantazije u kvazi-povijesnim krpicama.

Nakon što se pojavila u "Beastmasteru" oduzela je dah u ulozi Kiri, napose scenom plivanja u "toplessu" koja je koincidirala s njezinim poziranjem za "Playboy" iz iste godine i načinit će je poželjnom za erotske trilere poput "Night Eyes". Publika je htjela gledati Tanyu i ona je dobila vlastiti film – "Sheena: Queen of The Jungle".

Između Kiri i Sheene nije bilo neke karakterne i pojavne razlike, osim u boji kose. D(r)ugim riječima, Roberts nije bila Meryl Streep, ali oskarovka se ne bi uklapala tako savršeno kao ona u "Conanu" za siromašne i ženskoj (in)verziji "Tarzana", i to onog erotski orijentiranog s Bo Derek.

Veliki komercijalni neuspjeh "Sheene" (budžet 25 milijuna dolara, zarada pet) nije odmogao Tanyi da postane Bond-djevojka u "A View To a Kill" i utjelovi geologinju Stacey Sutton u koju se agentu 007 bilo lako zaljubiti dok ju je spašavao od negativca Maxa Zorina.

Stacey nije otišla puno dalje od "Oh, James!" tipologije Bond-djevojke osamdesetih, ali ušla je u antologiju svojom izvanzemaljskom pojavnošću i bila savršen kontrapunkt Grace Jones. Prizori agenta 007 i Stacey na vrhu mosta Golden Gate, ispod nebeskog svoda, neka su od općih mjesta "Bondova" upravo zahvaljujući Roberts i njezinim očima boje sedmog neba. Oh, Tanya!

18. travanj 2024 22:55