StoryEditorOCM
ViralTREND ILI POTREBA?

‘Zašto je starenje prokletstvo i jesmo li ljubomorne?‘: poznata psihologinja analizira poznate žene koje su se svukle gole tek nakon 50-te

3. ožujka 2020. - 13:09
Gabriela Spanic posljednja je u dugom nizu, Alka je 'podijelila toples', glumica Sommers se svukla u 73.

Venezuelanska glumica hrvatskih korijena Gabriela Spanic (46) svojom je objavom na Instagramu iznenadila javnost. Zvijezda meksičkih telenovela hrvatskog podrijetla na posljednjoj fotografiji pozira gola u prirodi. Grudi je prekrila lijevom rukom, a nosi samo ogrlicu od šarenih perli.

"Volim biti potpuno odjevena ili potpuno gola. Ne volim ništa na pola. Razlog je bila Marilyn Monroe" - napisala je uz fotografiju, otkrivši i kako je riječ o jednoj od fotografija koju je snimila za kalendar.

Spanic na Instagramu ima 1,5 milijuna pratitelja, a njezinu nagu fotografiju lajkalo je više od 135 tisuća te je dobila i brojne komplimente.

Početkom prošle godine našem je novinaru najavila kako će glumiti u remakeu serije "Otimačica", koja je bila iznimno popularna i u Hrvatskoj.

"Producenti su me zvali i ponudili mi specijalnu ulogu. Ne znam još uvijek o čemu se radi, ali nadam se da ću igrati negativku" - rekla je tada.

Nismo primijetili da je počela snimati.

Za razliku od Spanic, britanska glumica i model Elizabeth Hurley, koja ove godine puni 55. godina, rado pokazuje svoje tijelo. Obožava pozirati u bikinijima i često je snima sin.

-Ti ne stariš, ili? - svaku njezinu, pa tako i posljednju objavu, isprate komplimenti.

Alka Vuica u 58. godini iznenadila je fotografijom u toplesu. Iako se povukla iz najveće showbizz vreve, nije odustala od pjesama, niti užitka da izazove pozornost.

Lani je to učinila fotografijom kojom je posvjedočila idiličan vikend, koji je uključivao kupanje u bazenu, i to po Alkinom mišljenju, na najbolji mogući način.

Salma Hayek ove godine slavi 54. rođendan, obožavatelje je također razveselila fotkom u bikiniju.

- Godine su samo broj - hvale je.

Melanie Griffith u  63. godini skoro je srušila popularnu društvenu mrežu.

Objavom fotografije iz svoje garderobe, na kojoj pozira u donjem rublju, iznendila je pola milijuna pratitelja, bila je to njezina prva fotografija tog tipa.

Melanie je na taj način reklamirala liniju donjeg rublja poznatih dizajnera.

Američka glumica tako je pokazala da je u odličnoj formi te da joj godine, barem kada je njezino tijelo u pitanju, baš ništa ne mogu. Poznata glumica često je na udaru tabloida zbog posljedica koje su ostavile na njezino lice loše estetske operacije.

Jennifer Aniston ove je godine proslavila 51. rođendan uz atraktivne fotografije.

- Hvala timu 'Interview Magazinea' što slavite žene svake dobi. Ispada da je brojka 51 poprilično zabavna. Hvala i mojoj sestri Sandri Bullock što je razgovarala sa mnom o čemu god smo htjele. Jako te volim – napisala je Jennifer Aniston na Instagramu.

Demi Moore ove godine puni 58. godina, a u 2019. godini se opet skinula do gola za naslovnicu magazina.

Jennifer Lopez pozirala je prije dva tjedna u oskudnom bikiniju u 50. godini.

Pjevačica je objavila fotografiju na kojoj je pokazala u kakvoj je formi.

- Opuštena i napunjenih baterija - napisala je uz selfie.

Fotografija je u manje od 24 sata skupila više od 7 milijuna lajkova, a fanovi su je bombardirali laskavim komentarima.

Na pragu 50. i Naomi Campbell pozirala je potpuno gola

Zajedno s Cindy Crawford, Claudijom Schiffer, Lindom Evangelistom bila je i ostala superslavni supermodel 90-ih.

Claudia Schiffer, koja u kolovozu ove godine puni 50 godina, prije pola godine pozirala je gola za prestižni modni časopis, na čijoj se naslovnici našla prije točno 25 godina.

Lani u listopadu, mama iz serije "Korak po korak" pozirala je gola na svoj 73. rođendan.

Glumica Suzanne Sommers, domaćoj publici najpoznatija po ulozi Carol u televizijskoj seriji "Korak po korak", pozirala je gola, otkrivši obožavateljima da joj je dijagnosticirani karcinom promijenio život.

Suzanne je pozirala gola u polju u Palm Springsu.

"Eto me za moj 73. rođendan u odijelu u kojem sam rođena", napisala je, što je oduševljeno podržalo 28,5 tisuća ljudi.

Nina Morić u 2017. godini pozirala je gola i objasnila: "Bacite pogled. Gola sam, ali za dobru svrhu".

Hrvatska manekenka s milanskom adresom na taj je način željela privući pažnju na svoju humanitarnu aktivnost.

"Facebook je smanjio vidljivost moje objave o donaciji za Siriju. Pomislila sam da je ispravno boriti se" - objasnila je.

Halle Berry prije tri godine skinula je sve sa sebe. Imala je onda okruglih 50.

Uz fotografiju je napisala omiljeni citat pjevačice Nine Simone. 

"Reći ću ti što je za mene sloboda. Bez straha".

Izrazito uočljiv trend da upravo žene u zrelim godinama imaju potrebu, iz različitih razloga, ustati sa svojom ženstvenošću, komentirali smo u razgovoru s poznatom psihologinjom.

- Nekada je bilo uobičajeno da se mlade žene, posebno glumice, manekenke, pjevačice, za potrebe promocije u karijeri, slikaju gole ili vrlo oskudno obučene. Posljednjih se godina sve češće susrećemo s golišavim fotografijama žena u zreloj dobi, da ne kažemo i starica, gledano po godinama. Motivi su vjerojatno donekle različiti - komentira nam prof. dr. sc. Mirjana Nazor, poznata splitska psihologinja.

- Neke žene iz inata imaju potrebu pokazati da, usprkos godinama, i dalje imaju lijepo i privlačno tijelo. Ali zašto je važno imati, u šezdesetima, lijepo tijelo? Genetika i način života svakako na to utječu i sigurno je da žena, koja fizički dobro izgleda u zrelijim godinama, time vrlo zadovoljna.

Ali zašto to moraju pokazati cijelom svijetu? Je li njihovo zadovoljstvo veće kada ga dijele s drugima? - pita se ugledna psihologinja.

Očito je, pojašnjava, mnogim ženama ipak teško prihvatiti da godine donose određene promjene. U nama i na nama, veli.

- Promjene u nama su poželjne, jer s godinama, stječući određeno životno iskustvo, možemo postajati bolja osoba, možda i mudrija nego u ranijim godinama. Ali zašto je za neke žene važnije zaustaviti vanjske promjene, nego pokazati one unutarnje? Znači li to da se u njima ništa bitno nije promijenilo? - pita se Nazor.

image
Psihologinja i spisateljica Mirjana Nazor: Nadam se za ostale žene, kao i za sebe, da nismo samo ono što se vidi na prvi pogled...
Joško Šupić/Hanza Media

Apostrofira kako na trend znatno utječe i odjek u medijima.

- Kada novinari zabilježe da neka poznata osoba izgleda dvadeset godina mlađe od svojih stvarnih godina, onda je to očito za nju poželjna pohvala.

Ali to postaje i pomalo imperativ za žene. Kao da je u današnje vrijeme zabranjeno ostariti. Kao da je starost prokletstvo za žene, umjesto uživanje u činjenici da smo, usprkos godinama, još uvijek žive, duhovite, šarmantne, tolerantne, osjećajne? - apostrofira stručnjakinja.

- Zacijelo je dosta i žena koje uživaju u tome da šokiraju javnost, pa moraju učiniti nešto što se od njih zapravo ne očekuje. Jer im je važno biti u središtu pozornosti. Poput djeteta koje bezobrazlukom privlači pažnju, jer pristojnim ponašanjem to nije uspjelo.

Pitamo psihologicu smatra li da su žene iz iste generacije koje izgledaju manje atraktivno, njegovano ili "očuvano" nesretne i zavidne onima koje su uspjele "zaustaviti" te vanjske promjene?

- Iskreno vjerujem da je takvih malo - odgovara Nazor.

- Normalno je da svaka žena voli lijepo izgledati, ali pojam lijepoga u dvadesetima ili u sedamdesetima godinama života je ipak različit i to bi svima trebalo biti prihvatljivo - kaže.

- Nadam se za ostale žene, kao i za sebe, da nismo samo ono što se vidi na prvi pogled - zaključila je kroz osmijeh.

19. travanj 2024 13:46