StoryEditorOCM
Viral#IoStoaCasa

‘Živimo u karanteni, molim vas za razumijevanje‘: poznati Talijani pokrenuli akciju koja potencijalno spašava živote u jeku širenja koronavirusa

Piše J. V.
12. ožujka 2020. - 19:00

"Ja ostajem u kući" - Talijani su, nakon što se koronavirus rapidno proširio državom, na društvenim mrežama pokrenuli akciju koja poziva sve stanovnike da poštuju upute nadležnih.

Da ostanu u svojim kućama.

Počelo je s nešto kraćim hashtagom, #ioresto. Ja ostajem. Poruka je bila upućena svima koji su se iz sjevernih regija uputili na jug kako bi "pobjegli od virusa", jer upravo je tu problem počeo. U želji da posjete svoje voljene, da izbjegnu zarazu, a nedovoljno informirani i u totalnom neshvaćanju, nositelji virusa i ne znajući su ga širili i prenosili iz regije u regiju. Iz Milana u Palermo.

U svim je europskih zemljama proglašena epidemija i neke vrste novih mjera. U Hrvatskoj u ovim trenucima zabranjeni su skupovi više od stotinu ljudi, slijedi, ako je gledati primjere država koje su kronološki nešto ispred nas, zatvaranje granica i sveučilišta, škola.

O važnosti poštivanja kućne karantene, bio u pitanju rad od kuće ili odmaranje, bili sami ili s obitelji, dovoljno govori primjer naših susjeda Talijana. Da je veći broj njih ostao u kućama, možda razmjeri epidemije ne bi bili baš toliki - u većini gradova na sjeveru nedostaje medicinskog osoblja, onaj zdravi dio pada s nogu od umora zbog brige o pacijentima, nedostaje ležaja za oboljele. 

Brojne poznate osobe uključile su se u promoviranje hashtaga koji, koliko god to nevjerojatno zvučalo, može spasiti nečiji život. Talijanska blogerica Chiara Ferragni među prvima je počela promovirati kućnu karantenu #iostoacasa.

"Država je odlučila svim Talijanima do 3. travnja narediti da ostanu u svojim kućama kako ne bi širili zarazu i kako bismo izbjegli da čitav sistem kolabira, kao i bolnice. Živimo u karanteni, baš kakvu su prošli brojni gradovi u Kini. Molim vas, širite razumijevanje i ostanite u svojim domovima koliko god možete u ovim kritičnim vremenima. Ako možete, uputite i druge da pripaze", poručila je Ferragni koja je sa suprugom Fedezom pokrenula humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za pomoć financiranja bolnica u Italiji. 

Akciju promoviraju i Jovanotti, Eros Ramazzotti, Laura Pausini i Claudio Baglioni, Tiziano Ferro i Maria Grazia Cucinotta.

20. travanj 2024 00:40