StoryEditorOCM
VremeplovOBNOVLJIVI IZVORI

Opća bolnica Zadar proizvodit će vlastitu struju! Početna konferencija predstavljana europskog projekta održat će se u ponedjeljak

Piše PROMO
3. ožujka 2023. - 09:28

Opća bolnica Zadar postat će energetski neovisna zahvaljujući europskom projektu vrijedom preko 260 tisuća eura!  

Početna konferenciju za medije, na kojoj će se predstaviti projekt pod nazivom "Solarna elektrana Opća bolnica Zadar", održat će se 6. ožujka, u ponedjeljak, u 11 sati, u predavaonici Poliklinike. 

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa "Energija i klimatske promjene".

Cilj projekta je smanjiti troškove električne energije Opće bolnice Zadar instaliranjem kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Navedeno će doprinijeti sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje.

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga. Na konferenciji će detaljnije ciljeve i očekivane rezultate projekta predstaviti:

  • Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar
  • Homma Latif, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške
  • Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije
  • Matija Vajdić, voditelj odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša, Energetski institut Hrvoje Požar 
  • Državni tajnik, izv. prof. dr.sc. Silvio Bašić, dr. med., Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske Upravitelj programa

Programski partner: Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 € od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 €. Trajanje projekta je od 15. lipnja 2022. do 15. studenog 2023 godine.

Nadamo se da ćete svojim prisustvom medijski podržati ovaj projekt!

06. lipanj 2023 05:27