StoryEditorOCM

IZRAĐUJE SE AGENDA ZA PRELAZAK NA ČISTE OBLIKE ENERGIJE OTOKA GRADA ZADRA Otočani, ‘skrojite‘ sami energetsku tranziciju svog otoka

Piše PROMO
31. listopada 2022. - 08:00

Zadarski otoci uskoro će dobiti prvu Agendu za prelazak na čiste oblike energije. Agenda je strateški dokument koji će doprinijeti prelasku na čiste oblike energije i provedbi učinkovitih mjera za prilagodbu klimatskim promjenama, a sve u skladu s Europskim zelenim planom kao putokazom za postizanje klimatske neutralnosti Europe do 2050. godine.

Agendu izrađuju Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Grad Zadar u suradnji s udrugom Pokret otoka i lokalnim stanovništvom te uz podršku Tajništva za čistu energiju EU otoka pri Europskoj komisiji.

Ovom Agendom obuhvaćeno je svih sedam naseljenih otoka i jedan povremeno naseljeni koji administrativno pripadaju Gradu Zadru. To su otoci: Ist, Iž, Molat, Olib, Premuda, Rava, Silba i Škarda. Svi sukladno Zakonu o otocima, imaju status otoka sa specifičnim položajem te se kao takvi svrstavaju u otočno prioritetno područje.

"Održivi razvoj ruralnog područja i otoka oduvijek je bio jedan od glavnih strateških ciljeva Grada Zadra. Provođenje zelene energetske tranzicije i kreiranje energetske neovisnosti lokalnih zajednica, kao temeljne smjernice Europske unije, posebno su važne u kontekstu razvoja gradskih otoka. Izrada ovog strateškog dokumenta doprinijet će upravo tome, odnosno omogućiti postavljanje temelja za daljnje mjere i projekte održivog razvitka i energetske učinkovitosti svih zadarskih otoka", istaknuo je Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra.

"Cilj ovog strateškog dokumenta je odrediti konkretne potrebe i mjere vezane uz energetsku tranziciju i prelazak na čistu energiju. To uključuje poticanje samodostatnosti na otocima, izgradnju malih autonomnih energetskih sustava na principu obnovljivih izvora energije i rješenja koja će osigurati dostatnu opskrbu električnom energijom uz smanjenje emisije CO2. Sve će to za naše otoke značiti manje ulaganja u infrastrukturu i veću sigurnost sustava", pojasnila je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA.

Za izradu kvalitetne Agende potrebni su kvalitetni podaci. U tu svrhu provest će se anketa čiji će rezultati pomoći u analizi trenutnog stanja i prelasku na čiste oblike energije na ovim otocima, ali i poslužiti kao primjer dobre prakse za ostale otoke.

"Agenda se izrađuje sa stanovnicima otoka i za stanovnike otoka. Završen je prvi dio izrade koji se odnosi na analizu energetskog sustava. Trenutno otočani svoj doprinos mogu dati kroz sudjelovanje u anketi i na radionicama. Cilj je dobiti informacije od lokalnog stanovništva kako bi se kvalitetno i sveobuhvatno definirale potrebe stanovništva i mogućnosti i to ugraditi u Agendu. Otočne koordinatorice Ana Dušević i Maja Bašić, uz predstavnike Grada Zadra i udruge Pokret otoka, provode anketu o potrošnji energije i održavaju tematske radionice sa zainteresiranim lokalnim stanovništvom. Radionice se održavaju od 25. listopada do 2. prosinca 2022. godine.", dodala je ravnateljica Dujmović Vuković.

Svjesni smo koliko je dostupnost energenata važna za razvoj svakog područja, poglavito otoka. Stoga, otočani uključite se u izradu Agende ispunjavanjem ankete i sudjelovanjem na radionicama – pozivaju iz Agencije ZADRA NOVA i Grada Zadra.

Termini radionica na otocima

Radionice se će održavati na otocima Grada Zadra, prema sljedećem rasporedu:

- Veli Iž, utorak 25. listopada 2022., s početkom u 14.00 sati, u prostorijama Doma kulture

- Molat, ponedjeljak 31.10.2022., s početkom u 14.15 sati, u prostorijama Prostorije Mjesnog odbora/Doma kulture

- Ist, petak 4.11.2022., s početkom u 15.00 sati, u prostorijama školske učionice

- Rava, utorak 8.11.2022., s početkom u 13.00 sati, u prostorijama Mjesnog odbora

- Silba, petak 11.11.2022., s početkom u 15.00 sati, u prostorijama Mjesnog odbora

- Premuda, petak 25.11.2022., s početkom u 14.30 sati, u prostorijama Komunjskog magazina

- Olib, petak 2.12.2022., s početkom u 15.00 sati, u prostorijama Poljoprivredne zadruge

Kako do ankete?

Anketa o potrošnji energije otočanima je dostupna na mrežnim stranicama Grada Zadra i Agencije ZADRA NOVA.

Otočani će anketu moći popuniti i tijekom održavanja radionica.

26. travanj 2024 04:21