StoryEditorOCM

Veliko istraživanje tvrtke Neuroth: Gotovo 90 posto ispitanika značajno poboljšalo kvalitetu sluha

Piše Zadarski.hr
17. siječnja 2023. - 12:14

- Slušni aparati pomažu održati kvalitetu razumijevanja, komunikaciju i posljedično kvalitetu života osobama koje imaju oštećenje sluha

- Neurothove slušne aparate je moguće podešavati uz pomoć pametnih telefona

- Besplatno testiranje sluha u svih 10 slušnih centara u Hrvatskoj

Austrijska tvrtka Neuroth slušna pomagala nedavno je u Hrvatskoj provela istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 7200 korisnika Neurothovih slušnih aparata. Korisnici su u sklopu inicijative “Bolje razumjeti” imali priliku isprobati moderne slušne aparate na oba uha i na kraju probnog perioda ocijeniti ne samo kvalitetu sluha, nego i kvalitetu života.

88,8 posto ispitanika je navelo da im se kvaliteta sluha s novim slušnim aparatima značajno poboljšala u najrazličitijim svakodnevnim situacijama. Najveći broj anketiranih, njih čak 92,3 posto navelo je poboljšanje u socijalnim situacijama, odnosno “kod razgovora u buci”, “razgovora na ulici” i “razgovora u malim grupama”.

Rezultati istraživanja potvrđuju da slušni aparati značajno doprinose aktivnom sudjelovanju u životu. To se posebno odnosi na slušne aparate novije generacije i na nošenje slušnih aparata na oba uha.

image
Neuroth/

Slušni aparati budućnosti - bežični, digitalni i povezuju se s pametnim telefonima

U Hrvatskoj je usluga Neurotha dostupna putem 10 slušnih centara. U Zagrebu je nedavno otvoren četvrti slušni centar na adresi Ulica kneza Ljudevita Posavskog 15, preko puta Poliklinike Suvag. Otvoren je i slušni centar u Zadru na poluotoku, a zanimljiva je podudarnost da se zadarski, deseti slušni centar, otvara u godini u kojoj je Neuroth u Hrvatskoj obilježio 10 godina rada i 115 godina od osnivanja tvrtke u Austriji.

image
Neuroth/

“Istraživanje koje smo proveli među našim korisnicima je još jedan dokaz da dostupnost Neurothove usluge čini veliku razliku u kvaliteti života osoba koje imaju poteškoće sa sluhom. Neuroth je zakoračio u budućnost jer u svojoj ponudi ima slušne aparate koji su bežični i digitalni, te se uz pomoć Bluetooth tehnologije povezuju s pametnim telefonima. Korisnici ih na taj način mogu prilagođavati sebi, pojačavati ili utišavati ovisno o situaciji u kojoj se nalaze, mogu opušteno voditi telefonske razgovore i slušati glazbu. Mogućnosti su iznimne i svima koji imaju oštećen sluh vraćaju ljepotu življenja i opuštenu socijalnu interakciju. Uz slušne aparate sljedeće generacije Neuroth korisnike upoznaje i s potrebom nošenja slušnih aparata na oba uha jer se jedino tako postiže stereo učinak s kojim smo rođeni”, izjavila je direktorica Neurotha za Hrvatsku, Iva Franić.

Dva uha za dva slušna aparata

Neuroth se dugi niz godina zalaže za nošenje dva slušna aparata. Gubitak sluha je nepovratan i to je problem koji se u kasnijim fazama oštećenja ne može dovoljno dobro korigirati ili ga je nemoguće korigirati zato je jer je jedno uho ostalo nepokriveno. U Neurothu upozoravaju da u Hrvatskoj ne samo da se ne slijedi uobičajena praksa u zemljama Europske unije o nošenju dva slušna aparata, nego je nedavno došlo do dodatnog smanjivanja prava pacijenata s oštećenim sluhom. Proces je započeo ukidanjem prava na baterije putem doznake korisnicima pomagala, a zatim i podizanjem granice za zanavljanje aparata s pet na sedam godina. Posljednji i možda najteži udar je smanjenje vrijednosti doznake za slušno pomagalo.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 10 posto populacije ima problem s oštećenjem sluha, a to nisu samo stariji, nego i mlađe osobe koje su izložene buci, glazbenici ili sportaši. Neurothovi slušni centri su prilagođeni i najmlađim korisnicima koje očekuju iskusni i posebno educirani akustičari.

Što se sve može obaviti u Neuroth slušnim centrima?

Vrata svih Neuroth slušnih centara u Hrvatskoj su uvijek dostupna za besplatno testiranje sluha, uz prethodnu rezervaciju termina. Posebno educirani akustičari individualno određuju daljnje korake i vode korisnike kroz odabir slušnog aparata, njegovo podešavanje i privikavanje, te kasnije kroz godine održavanja ili zamjene aparata.

U Neurothu se može doznati više i o zaštiti sluha za osobe koje su izložene svakodnevnoj buci koja utječe ne samo na gubitak sluha, nego može imati i dalekosežan utjecaj na ukupno zdravlje pojedinca. Umetak za zaštitu sluha se bira prema vrsti buke, a moguće je izraditi i personalizirani

umetak za zaštitu sluha. Individualni pristup svakom uhu je ono po čemu je Neurothova usluga prepoznatljiva bilo gdje u Europi.

Dogovorite svoje termin za besplatno testiranje sluha i doznajte više o uslugama Neurotha u Hrvatskoj putem poveznice: https://hr.neuroth.com/

19. travanj 2024 23:36