StoryEditorOCM
Zadar plusNAGRADA GRADA

Andrej Fric iz Centra nezavisne kulture: "Ova je nagrada veliko priznanje našem radu, ali i poticaj gradskim ocima da Zadar dobije svoju kinoteku!"

Piše Matea Magaš
26. studenog 2022. - 17:13

Dan grada Zadar i blagdan sv. Krševana, koji je obilježen u četvrtak, održala se svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima. Među nagrađenima ove se godine našla je i Zajednica udruga Centar nezavisne kulture. Razgovarali smo s njezinim voditeljem Andrejem Fricom koji nije skrivao ponos ovim priznanjem.

- Kad se nakon nekog nekog vremena potvrdi značaj tvog truda, nema ljepšeg osjećaja. Iako smo kao Centar osvojili nagradu, apostrofirali su da je Kino Zona ta koja je prevagnula i zbog koje su nam odlučili uručiti priznanje – govori nam Fric koji je zajedno s još četvoricom kolega započeo projekt koji je promijenio i obogatio kulturnu scenu grada. Udruga Centar nezavisne kulture postoji već 10 godina, a iz godine u godinu samo raste i intenzivira svoj rad. Iza nje je mnogo zapaženih projekata poput: ”ZadrugArt”, ”Kino Zona” i ”KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje”.

Cilj Centra je popularizacija svjetske i domaće nezavisne filmske produkcije, prikazujući kvalitetna recentna filmska ostvarenja, dokazana na inozemnim i tuzemnim filmskim festivalima i dodjelama godišnjih nagrada, kao i retrospektivu filmskih klasika, uz gostovanja redatelja, glumaca i producenata, predavanja i okrugle stolove, sve u svrhu razvoja publike, kritičkog promišljanja i bogaćenja cjelogodišnje kulturne ponude grada.

image

Andrej Fric,
 

Jure Miskovic/Cropix

- Godinama prije formiranja Centra nezavisne kulture, a time i ”Kino Zone“, u Zadru do 2019. nije postojao prostor u kojem bi se prikazivali europski, dokumentarni, kratki, animirani, art-filmovi… Zadar ima komercijalno kino, ali kinoteka je do pojave ”Kino Zone” bila tek želja velikog broja građana. Iza nas je preko 260 različitih filmskih ostvarenja, filmskih susreta koja nije uspjela prekinuti niti pandemija, tek ograničiti intenzitet. Prepoznati smo i hvaljeni od institucionalne struke diljem zemlje, od redatelja, glumaca i producenata... U rekordnom roku ušli smo u Kino Mrežu, a ove godine i u najveću svjetsku strukovnu organizaciju art kina, ”CICAE”, kao jedino svjetsko kino bez vlastite infrastrukture, a sigurno i uz najmanje moguće financiranje – govori nam Fric te dodaje kako je ovo priznanje, kao i novčana nagrada koja je uz njega došla, odličan vjetar u leđa cijeloj Udruzi.

- Vjerujem da je i dobar način da Grad shvati kako nam treba vlastiti prostor. Ljeti smo na Poljani Branka Stojakovića, a kroz godinu moramo plaćati najam ili Koncertnom uredu ili Kazalištu lutaka, gdje se održavaju projekcije. Plaćamo i distributera, tisak ulaznica, plakate, oglase… Istina je da je nova, multimedijalna dvorana u Providurovoj palači jedina je u grradu opremljena DCP projektorom, kakvi se koriste u klasičnim kino dvoranama, ali u gledalište stane oko 60 ljudi i nije kaskadno. A dvorana se nikad ne može do kraja zamračiti... Jednostavno nije najidealniji izbor za nas – ističe Fric te dodaje kako za funkcioniranje ”Kino Zone“ treba postojati jedno ”malo kino“ na koje građani trajno mogu računati.

image

Na fotografiji: Boris Krneta, blagajnik, Mario Zupanovic, umjetnicki ravnatelj, Andrej Fric, predsjednik udruge, Nebojsa Slijepcevic, redatelj i Ivica Perinovic, filmski publicist.

Jure Miskovic/Cropix

- Za sada su nam projekcije jednom do dva puta tjedno, a kad bi imali kino vjerujem da bi toga bilo više. Nadam se kako će vladajući gradski oci sada shvatiti važnost našeg rada i nužnosti filmske kulture te audiovizualnog sektora kao cjeline te omogućiti da i naš Zadar ima ono što gotovo svi gradovi veći od 5.000 stanovnika u Hrvatskoj imaju, a to je nezavisno kino uvjeta dostojnih naših građana uz dostojno financiranje kinoteke – zaključio je Fric.

26. travanj 2024 23:44