StoryEditorOCM
Zadar plusGRB GRADONAČELNIKA

Anto Marjanović jedan je od laureata i dobitnik velikog priznanja za Dan grada Zadra. Upoznajte omiljenog zadarskog profesora

Piše Ana Vučetić Škrbić
23. studenog 2023. - 15:14

U prizemlju zgrade Poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu u srijedu navečer neuobičajeno je živahno. U dvije male učionice sve su klupe zauzete, klinci od 6 do 14 godina predano i zainteresirano rade na slaganju LEGO robotića. Već pet godina Udruga za robotiku, inovativnost i kreativnost "Robotic" ovdje popularizira robotiku i programiranje radeći s djecom osnovnoškolskog uzrasta na području grada Zadra i Zadarske županije. Predsjednik, jedan od osnivača i glavni edukator udruge je Anto Marjanović, profesor informatike u Osnovnoj školi Stanovi koji će u petak, na Svečanoj sjednici povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Kreševana, za svoj angažman i vrijeme koje daruje mladima, dobiti Grb zadarskog gradonačenika Branka Dukuća. Lijepo je to i veliko priznanje profesoru čije su zalaganje i trud učenici odavno prepoznali. Sada je to učinio i gradonačenik.

image
Zvonko Pavic/Cropix

- Kad su me nazvali iz Grada da sam dobio nagradu, bio sam iznenađen. Blago rečeno- smije se 38- godišnji Anto koji je rođen u Travniku, živio u Benkovcu, a studirao u Splitu, na Prirodoslovno matematičkom fakultetu. Posao ga je doveo u Zadar gdje od početka radi u prosvjeti. Kao profesoru matematike, koju je prvo predavao, i informatike, posao mu nije bilo teško pronaći. Iako je mogao birati, škola mu je bila i ostala prvi izbor.

U robotiku se zaljubio na fakultetu, no u to vrijeme, bio je to skup sport. Ipak, ideja o radu s djecom i robotima previše ga je zanimala da bi od nje odustao. Kad je pri završetku fakulteta upoznao kolegu koji mu je svojim iskustvom u Splitu pomogao da osnuje udrugu u Zadru, počela je priča o "Roboticu". Da stvar bude još bolja, udrugu je osnovao 11. srpnja 2018. godine, a sin Filip rodio mu se 18. srpnja. Stariji Luka ide u drugi razred.

image
Zvonko Pavic/Cropix

- Prvo smo krenuli u strukovnim školama. Imali smo početni set opreme sa šest tableta, ali krenulo je odlično. Interes djece za radionice bio je iznad svih očekivanja. Kad sam osnivao udrugu motiv je bila činjenica da nadarenoj djeci u školi jednostavno nije dovoljno izazovno. Uz sva opterećenja koje im donosi školski kurikulum, teško im se dodatno posvetiti. Na ovaj način, u neformalnoj atmosferi, puno je lakše motivirati djecu na učenje, pomoći im da izgrade samopouzdanje. Ovdje rijetko koji zadatak uspiju riješiti iz prve, pogotovo u programiranju. A kad vide da mogu pogriješiti i ponovno probati, da to nije nikakav problem, uče se upornosti i strpljenju. Tome da je svaka pogreška korak bliže rješenju. U školi za to jednostavno nemaju vremena- kaže nam Anto, koji je zadnjih sedam godina vodi i Centar izvrsnosti za informatiku gdje učenike priprema za natjecanja.

image
Zvonko Pavic/Cropix

Zahvaljujući kolegicama i kolegama edukatorima koji vole raditi s djecom, ali i odličnoj suradnji unutar male, ali povezane zadarske IT zajednice, u samo pet godina uspjeli su napraviti čudo. Dosad je udruga organizirala preko 400 radionica robotike, tri zimske i tri ljetne škole u kojima je do sudjelovalo petstotinjak djece osnovnoškolskog uzrasta. Trenutno kraju privode najveći projekt koji su do sada radili, »darZA sySTEM – STEMiziraj se!«, koji zadnje dvije godine provode u suradnji Gradom Zadrom i Sveučilištem u Zadru, a u travnju završava još jedan, STEM County, gdje su Gradu kao prijavitelju partneri bili Zadarska županija i 14 škola.

- Za razliku od ranije, danas je to sasvim druga priča. Puno se ulaže u STEM područje, škole su sjajno opremljene. Djeca stalno uče nešto novo, testiraju i koriste novu opremu, što je iznimno korisno u vrijeme kada ne znate što će se za godinu dana tražiti na tržištu rada. A kamoli za pet godina. Ovdje ih učimo da budu prilagodljivi i uporni, da se ne boje probati i pogriješiti. I sve to kroz igru- poručuje Anto. 

image

Anto Marjanović

Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image

X

Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
30. travanj 2024 11:16