StoryEditorOCM
Zadar plusGLEDAJ I UŽIVAJ

Arhitektonska senzacija: Kuća u malom mjestu u Zadarskoj županiji s predivnim pogledom na okolni arhipelag

Piše D&D
3. srpnja 2021. - 20:15

Izazov ovog projekta, čiji je autor arhitekt Vedran Jukić iz studija SODAA, bio je osigurati zaštitu od pogleda u gustom okruženju, a pritom omogućiti ugodan boravak na otvorenom i vizure na okolne otoke Maun, Olib i Škrdu

Mandre su malo, izrazito turističko mjesto na otoku Pagu. Uska i dugačka parcela površine 455 četvornih metara, predviđena za gradnju kuće za najam, smještena je između gusto postavljenih zgrada s apartmanima. Izazov ovog projekta, čiji je autor arhitekt Vedran Jukić iz studija SODAA, bio je osigurati zaštitu od pogleda u tako gustom okruženju, a pritom omogućiti ugodan boravak na otvorenom i vizure na okolne otoke Maun, Olib i Škrdu.

Nasuprot velikom mjerilu tipičnih apartmanskih kuća, volumen ove kuće usitnjen je na nekoliko elemenata - kamenu bazu na kojoj su četiri volumena poredana po vertikali i horizontali. Tako su se dobila četiri zasjenjena dvorišta u prizemlju i ostvarilo mjerilo karakteristično za tradicionalne mediteranske ambijente.

- U želji da se otvoreni prostori maksimalno aktiviraju, pergolama se uokvirio prostor iznad ravnih krovova tih volumena, čime su se formirale ‘vanjske sobe’ - zasjenjene i zaštićene terase s kojih se pruža predivan pogled na okolni arhipelag i karakteristične zalaske Sunca - opisuje nam Vedran Jukić.

Kuća se sastoji od dvije odvojene jedinice, od kojih je svaka površine 86 četvornih metara neto zatvorenog prostora. Obje imaju jednaku tlocrtnu organizaciju. Prednja jedinica ima direktan pogled na more i dodatno sunčalište s travnatom površinom u prizemlju, a stražnjoj je pogled omogućen bočno. Pri ulasku u kuće otvaraju se vizure na sve sadržaje svakog stambenog objekta, kao i na vertikalnu komunikaciju koja vodi prema spavaonicama i krovnim terasama.

- Funkcionalno je program tih jedinica zoniran po vertikali: prizemlje je namijenjeno za boravak danju, a kat za boravak noću - objašnjava arhitekt.

Prostorna cjelina blagovaonice, kuhinje, boravka i vanjske terase kaskadno se spušta prateći nagib duž parcele. S južne strane, kuće su na terenu opremljene vanjskim tuševima, ljetnom kuhinjom i roštiljima. Na krovnim su terasama tuševi, hidromasažni bazeni i ležaljke. Svaka jedinica ima praktično prolazno spremište s gospodarstvom, do kojeg se pristupa preko zasjenjenih parkirnih mjesta.

Za oblogu prizemlja korišten je fugirani benkovački kamen.

- Osim postojećih kamenih ograda i nove ograde oko parcele su izvedene tradicionalnom tehnikom u klesanom kamenu. Elementi poput pergola, vanjskih stubišta i spremišta, ograda te smetlarnika oblikovani su plastificiranim čelikom i aluminijem te perforiranim limom. Osim postojećih kamenih ograda, i nove ograde oko parcele su izvedene tradicionalnom tehnikom u klesanom kamenu - kaže arhitekt.

Duž južne granice parcele zadržana su postojeća stabla masline i česmine, koja stvaraju bogat hlad, osiguravaju intimnost te značajno pridonose atmosferi koja se željela ostvariti u mikroambijentima ovog projekta. Ostatak okoliša hortikulturno je uređen autohtonim vrstama.

- Vanjski prostori projektirani su kao jednakovrijedni unutarnjima s obzirom na to da boravak na otvorenom predstavlja važan dio mediteranskog načina života i doprinosi osjećaju blagostanja. Osnovna želja bila je ostvariti bogatstvo prostornih doživljaja kroz formiranje manjih ambijenata različitih karaktera naglašenim isprepletanjem vanjskog i unutarnjeg prostora - govori V. Jukić.

To je posebno izraženo u prizemnoj etaži, gdje su dnevni boravci podignuti u odnosu na kuhinje s blagovaonicama, prizemne terase i vrtove. Sasvim drugačiji doživljaj ostvaruje se provođenjem vremena na krovnim sunčalištima koja pružaju nesputan vizualni kontakt s morem i nebom.

Kuća se nalazi u Ulici hrvatskog viteza Zvonka Zubovića u Mandrama. Projektni tim studija Soda arhitekti, uz arhitekta Jukića, bili su i Jure Čudina, Dino Mišković, Mirna Balta, Matija Sedak i autor suradnik Maša Medoš. Krajobrazno uređenje djelo je tvrtke Floreo projekti Darije Breitenberger. Interijer je uredio studio Blutorium i Aleksandra Boman Višić.

20. travanj 2024 01:45