StoryEditorOCM
Zadar plusSUVREMENI PLES

Bogatim programom sinoć je otvoren međunarodni festival solo forme Monoplay. Evo što nas očekuje drugi dan festivala

Piše Zadarski.hr
24. kolovoza 2022. - 12:24

Sinoć je otvoren međunarodni festival solo forme Monoplay. Nakon uvodnog govora umjetničke direktorice festivala Sanje Petrovski, polaznice radionice Maše Kagao Knez pokazale su svoja postignuća kroz sekvence suvremenog plesa u kombinaciji s afričkim tradicionalnim ritmovima. Kustosica Koraljka Alavanja održala je uvodni govor prilikom otvaranja izložbe fotografija Pomaci & Odmaci autora Ane Gospić Županović i Maria Županovića. Izložba je smještena u dnevnom boravku festivala i može se pogledati do kraja tjedna u večernjim satima. U velikoj dvorani pred brojnom publikom Josipa Štulić virtuozno je odigrala svoju cjelovečernju predstavu Beštija. Zanimljiva inscenacija bijele pozornice ispunjena je pokretom najvećim dijelom zasnovanom na životinjskom kretanju. Više o predstavi moglo se saznati na razgovoru s izvođačicom i publikom neposredno nakon predstave.

Drugi dan festivala započinje prezentacijom rada u nastajanju nazvanog Kozonoga po pjesmi Mirjane Mrkele, a kojim su autorice Lada Petrovski Ternovšek i glumica Sanja Grgina bavile u suradnji s Udrugom slijepih Zadarske županije. Radi se o kratkoj predstavi za sva osjetila osim za osjetilo vida, a publika je jedan posjetitelj ili posjetiteljica. Otvorit će se i izložba MiniMi Monoplay gdje će se usporediti prvi i posljednji Monoplay. Prvi je bio u kinu Pobjeda gdje je u jednu večer izvedeno šest kraćih sola, a na četrnaestom po redu festivalu koji traje pet dana, izvođača je sedamnaest. Izložit će se fotografije iz ranog djetinjstva ljudi današnjeg produkcijskog tima.

Gost iz Slovenije Jurij Konjar donosi predstavu koja se referira na popularnu i vrlo važnu temu biorazgradivosti i bioodrživosti. Duhovito, ekspresivno s neobičnim kostimima i začudnim rekvizitima, Konjar progovara o trenutačno najaktualnijem problemu današnjice.

B.O – Biološki otpad, solo je performans u kojem se susreću prostor, objekti i tijelo. U njemu, kroz oluju ideja i svakodnevice, Jurij Konjar iznosi i spaja elemente koji su dovoljno jaki da ustraju.

„Biološki otpad zapravo je i nadimak autora Jurija Konjara. Ta fraza je toliko prisutna oko nas da je više ne primjećujemo. Kad se to i dogodi, ponekad je to poziv na aktivizam, ponekad mali osjećaj krivnje... Ali ako samo zastanemo i razmislimo o njegovom značenju, tada se možemo prepustiti elegantnom plesu u kojemu se sve – sve što radimo i jesmo – transformira u savršenom ciklusu, tako da iz raspadnutog i trulog opet dolazi sljedeća iskra; sljedeći život.“

Na poljani Branka Stojakovića nakon plesnog programa, nastupit će sve popularniji zadarski zbor Fige koji će u prostoru koji je oplemenila pivovara Brlog izvesti koncert zanimljivih tradicijskih napjeva.

Pokrovitelji festivala Monoplay su Grad Zadar, Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Zadarska županija, Turistička zajednica Grada Zadra, Kazalište lutaka Zadar i HNK Zadar. Partner festivala je Brlog, zadružna pivovara, a medijski pokrovitelj je HRT3

02. svibanj 2024 22:28