StoryEditorOCM
Zadar plusSUPERIOR TASTE AWARD

Cromarisovi proizvodi u Bruxellesu dobili najviše svjetsko priznanje za kvalitetu!

Piše Cromaris/Zadarski.hr
5. lipnja 2020. - 13:21
Cromarisovi proizvodi dobili najviše svjetsko priznanje za kvalitetu; Na slici: direktor MarkulinHanza Media/cromaris

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, šesta tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, i ove je godine dobio priznanje za vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda - Superior Taste Award. Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. godine dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa. Cromaris je dobitnik Superior Taste Awarda 2020 za sva tri svoja prijavljena proizvoda: brancin, oradu i hamu.

Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na temelju izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima odabranima iz najprestižnijih europskih kulinarskih udruženja, nisu poznati brend ni podrijetlo testiranog proizvoda. Cromarisov brancin je i ove godine dobio maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman okus i postao jedini proizvod iz kategorije svježe ribe dobitnik Crystal award. Za izniman okus, izvrsno su ocijenjeni i orada i hama, pa je Cromaris jedini dobitnik nagrade za brancina, oradu i hamu među proizvođačima mediteranske bijele ribe.

“Vrhunska kvaliteta proizvoda naš je imperativ. Potrošačima nudimo isključivo ribu besprijekorne svježine i vrhunskog nutritivnog sastava i okusa, što je i ove godine prepoznao stručni žiri. Cromaris je danas na tržištu prepoznat kao lider u kvaliteti koju, uz povjerenje potrošača i brojne certifikate, dodatno potvrđuju i ovakva priznanja.“, ističe Goran Markulin, direktor Cromarisa.

Direktor Cromarisa: 'U nova pakiranja za filete uložili smo tri milijuna kuna'

Cromaris je certificiran prema ISO normama 9001, 14001, 22000 i IFS Food za kvalitetu, upravljanje okolišem i sigurnost hrane. Također, posjeduje certifikate GlobalG.A.P. i Friend of the Sea za održivost akvakulture, te Kosher certifikat. Uz to, Cromaris dio uzgoja temelji i na ekološkoj proizvodnji koja je sve veći trend u svijetu i u skladu je s rastućom svijesti o zdravlju. Organski brancin i orada uzgojeni su uz primjenu strogih ekoloških standarda, što dokazuju certifikati za organsku proizvodnju: Europski eko certifikat, Bio Siegel, Agriculture Biologique i Naturland.

Cromaris je nositelj i certifikata ASC, najzahtjevnijeg certifikata u industriji koji potvrđuje održivost proizvodnje, regulaciju utjecaja na okoliš, socijalnih odnosa u tvrtki i slično - i po tome je Cromaris prva tvrtka u industriji brancina i orade kojoj su sva uzgajališta certificirana tim certifikatom.

'Kad smo krenuli proizvodili smo 1000 tona ribe godišnje, sada ćemo premašiti 10.000'

Cromaris je danas najbrže rastuća te izrazito izvozno orijentirana tvrtka. Cromaris riba prisutna je na svim važnijim tržištima Europe, a udio izvoza čini više od 80 posto prodaje. Glavno izvozno tržište je Italija. Adris je u razvoj kompanije je od osnutka 2009. do danas uložio više od milijardu kuna, rezultat čega je snažan rast svih poslovnih pokazatelja. Tvrtka je rasla prosječno 22 posto godišnje, prodaja je povećana gotovo deset puta uz brojne tehnološke i proizvodne inovacije.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Cromaris je u 2019. godini ostvario prodaju od 9.557 tona ekvivalenta svježe ribe, što je rast od osam posto. Ukupna količina prodanih proizvoda iznosi 8.761 tona i za sedam posto je veća od prošlogodišnje. Količinska prodaja na izvoznim tržištima porasla je za sedam posto, od čega najviše na talijanskome i austrijskome tržištu.

U skladu s rastom količina i cijena u 2019. godini ostvaren je porast prihoda od prodaje za osam posto. Prihodi od prodaje diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe, porasli su za 23 posto. Proizvodi visoke dodane vrijednosti trenutno čine 44 posto udjela u ukupnoj prodaji, što je pet postotnih bodova više u odnosu na prethodnu godinu, i u skladu je s Cromarisovom strategijom diferencijacije.

Koroni usprkos

Unatoč globalnoj gospodarskoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, Cromaris dobro posluje. U prvom tromjesečje ove godine ostvario je prodaju od 1.830 tona, što je za tri posto manje nego u prva tri mjeseca prošle godine. Glavninu svojih prihoda i nadalje ostvaruje u izvozu. Nastavljen je i trend rasta diferenciranih proizvoda, koji su u prvom tromjesečju činili 48 posto prihoda od prodaje.

Vrijedi istaknuti da je Cromaris tijekom cijele epidemije svakodnevno isporučivao ribu u Italiju, što je bilo vrlo zahtjevno i gotovo nezamislivo. Cromaris radi na pripremi novih projekata (novo reciklirajuće i održivo pakiranje, proširenje asortimana, organsko uzgajalište…) i reorganizaciji procesa u preradi kako bi se zadržale visoke stope rasta.

image
Dragan Matic/Cropix
16. travanj 2024 22:54