StoryEditorOCM
Zadar plusAUTORICA IZ ZADRA

Da, ovo je slikovnica koju svaki roditelj mora uzeti u ruke! "Broj djece kojima se odgađa upis u prvi razred u stalnom je u porastu"

Piše Lada Burčul
7. studenog 2023. - 17:25

- Broj djece za koju stručna povjerenstva procjenjuju da bi im trebalo odgoditi upis u prvi razred osnovne škole je sve veći. Generalno, porast broja djece kojima je upis u prvi razred odgođen je već zabrinjavajući, a ta brojka raste iz godine u godinu – kaže Anita Rudić, ravnateljica zadarskog Dječjeg vrtića „Latica.“

Logopetkinja iz ovog vrtića, Petra Marušić, napisala je slikovnicu koja je tek izašla iz tiska i čija će promocija biti u petak ujutro u prostoru Koncertne dvorane Kneževe palače u Zadru, a koja je privukla pažnju i prije predstavljanja. „Kako su slova stvorila riječi“ naslov je priče za koju autorica teksta kaže da je nastala spontano, dok je bila na rodiljnom dopustu.

- Stalno sam smišljala priče svojoj djeci. Ovu sam konačno i zapisala. Bio je dug proces dok sam nekome pokazala. Bila je to ravnateljica „Latice“ Anita Rudić, koja je smatrala da je priča i u stručnom kontekstu kvalitetna, te je krenuo proces stvaranja slikovnice – kaže autorica slikovnice Petra Marušić.

DV „Latica“, kako je poznato, zajedno pohađaju djeca koja imaju uredan razvoj i ona koja imaju teškoće u razvoju, neki i višestruke. „Latica“ ove godine ima tri skupine djece, ukupno njih 163.

- Slikovnica je edukativna. Dakako da je namijenjena i djeci bez teškoća u razvoju, no iznimno je kvalitetna za razvoj potrebnih predvještina kod one djece koja imaju teškoće. Upisi u osnovnu školu se odgađaju sve više, mi se nadamo da ćemo s ovom slikovnicom osvijestiti barem neke roditelje, bake i djedove, svakoga tko se bavi djecom, da obrate pažnju na predvještine čitanja i pisanja. Ako uspijemo u tome da samo jedno dijete u ruke radije uzme slikovnicu nego neki od ekrana, napravili smo puno – kazala je ravnateljica „Latice“ Anita Rudić, dodajući da ni u kom slučaju ne zagovara izbjegavanje tehnologije.

- I u našem radu s djecom mi koristimo asistivnu tehnologiju i razne edukativne aplikacije. Međutim, tehnologiju, a najviše govorimo o mobitelima, djeca trebaju koristiti isključivo u kontroliranim uvjetima i s ograničenjem vremena. Pa i slikovnicu nećemo samo dati djetetu u ruke, već s djetetom treba čitati, raditi, razgovarati o sadržaju. Tako je i s ekranima - naglasila je Anita Rudić.

U priču o slikovnici „Kako su slova stvorila riječi“ uključili su se izdavačka kuća Panacea i zadarski Teniski klub „Zara.“ Urednik knjige je Frane Herenda, a ilustracije je radio Marin Franić. U suradnji Herende kao izdavača i Franića kao autora ilustracija lani je izašla i slikovnica „Optimist oko Zadra“, zadarske književnice Mirjane Mrkele, članice Udruge slijepih Zadarske županije, a ove je godine Panacea izdala knjigu „Dalmacija Noir“, objedinjene priče 15 renomiranih autora, koja je u lipnju predstavljena na zadarskom KvartArtu.

Uloga Teniskog kluba „Zara“ je u cijelom projektu je bila – sakupljanje novca.

- Organizirali smo turnir, humanitarni turnir „Tenisom do zdravlja“ i novac smo odlučili dati za dvije namjene: jedan dio je išao zadarskoj udruzi Down sindrom za obnovu kuhinje, a drugi DV „Latica“ za tiskanje slikovnice. Skupili smo 6.500 eura. Igrači su se rado odazvali i uvijek ćemo se rado odazvati ovakvim akcijama – kaže predsjednik TK „Zara“ Tomislav Paleka.

- Slikovnica je za svu djecu, ali je logopedska u smislu da je usmjerena na poticanje razvoja predvještina čitanja i pisanja. Djeca često dolaze u prvi razred osnovne škole nepripremljena i tu počinju veliki problemi. Ovom slikovnicom ne učimo djecu čitati, već povezivati glasove i riječi. Ona je orijentir i odgajateljima – kazala je autorica slikovnice Petra Marušić.       

Zavirili smo u slikovnicu prije njezinog predstavljanja, donosimo dio:

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

image

Kako su slova stvorila riječi

27. travanj 2024 06:40