StoryEditorOCM
Zadar plusSEVEN SUMMIT

Dan Eror pokrenuo kampanju za ekspedicije na Antartiku i Oceaniju: evo kako mu možete pomoći da postane prvi Hrvat koji je osvojio 7 kontinenata!

Piše Iva Ivanac
30. lipnja 2022. - 21:24

Zadranina Dena Erora još samo dva vrha dijele od osvajanja velikog planinarskog izazova Seven summit.

Uspije li u svom naumu, u što ne sumnjamo, ovaj 35-godišnjak postat će prvi Hrvat koji je osvojio sedam najviših vrhova na sedam svjetskih kontinenata.

Iza njega su usponi na Aconcaguau, Kilimandžaro i Elbrus, sredinom svibnja osvojio je vrh svijeta Mount Everest, a prije dva tjedna i najviši vrh Sjeverne Amerike - Mount McKinley.

Kako bi uspio do kraja u planinarskom izazovu pred Denom je prvo uspon na Puncak Jaya ili piramidu Carstensz u Novoj Gvineji koja je visoka 4884 metra. Den kaže kako će taj uspon odraditi u vlastitom aranžmanu, no za posljednji izazov će mu biti potrebna pomoć svih građana koji vole i potiču alpinizam, sport i zdrav život.

Naime, za ekspediciju na posljednji vrh - Mount Vinson na Antarktiku s 4892 metra - Denu je potrebno gotovo 50 tisuća eura. Upravo zbog vrtoglave cifre odlučio je pokrenuti crowdfunding kampanju  kojom će pokušati prikupiti sredstva za odlazak na Južni pol uz pomoć donacija.

U osvajanje najvišeg vrha Antarktike Den planira krenuti u prosincu ove godine jer se jedino krajem i početkom godine, zbog teških klimatskih uvjeta koji tamo vladaju, moguće popeti na taj ledeni masiv.

- Samo jedna kompanija vodi uspon na Vinson masiv. Oni drži monopol i zbog toga je cijena ekspedicije tako visoka. Logistika i avionski prijevoz koji ide iz Čilea košta 32 tisuće eura, govori Den i objašnjava kako će nakon Antarktike postat prvi Hrvat koji je osvojio Messnerovih sedam vrhova.

- Stipe Božić je također otpenjao 'sedam vrhova svijeta', ali prema Richardu Bassu koji uključuje najviši vrh Australije Mount Kosciuszko (2.228 metara). Ja sam se u koštac uhvatio s izazovom koji je nazvan prema Reinholdu Messneru i koji uključuje najviši vrh Oceanije, naglašava Eror čija ljubav prema alpinizmu traje od osme godine. S 30 je započeo s osvajanjem svjetskog planinskog izazova.

- Osim intenzivnih kondicijskih priprema, ovakav projekt ne bi bilo moguće planirati i realizirati bez financijske podrške, zaključuje Den.

Ako i vi želite pomoći Denu da postane prvi Hrvat koji je osvojio Messnerovih sedam vrhova posjetite link i donirajte sredstva. 

23. travanj 2024 18:01