StoryEditorOCM
Zadar plusPAKOŠTANSKI BAJKONUR

Darko Tokić prvi put u Dalmaciju dovodi rakete iz cijeloga svijeta: "Nadam se da će moj Tomahawk biti ispred Kineza i Amerikanaca"

Piše Matea Magaš
26. veljače 2023. - 10:16

On je bivši ravnatelj, profesor i prevoditelj engleskog jezika, svira gitaru i bubnjeve te je bio u bendu. Piše poeziju, satiričke tekstove, obožava slikati, ilustrirati i fotografirati. Za svoj je rad dobio Nagradu grada Obrovca i Godišnju nagradu Zadarske županije, a dobitnik je i Državne nagrade Faust Vrančić te dvije povelje Hrvatske zajednice tehničke kulture.

No, njegova je najveća strast - raketno modelarstvo.

On je Darko Tokić (64) i ove će godine, prvi put u povijesti, dovesti Svjetski kup u Dalmaciju! Točnije, u Pakoštane.

Stići će tako Kinezi, Amerikanci, Portugalci, Česi, Slovaci, Ukrajinci, Japanci, Kazastanci... Ma cijeli svijet u malom bit će u Vrani kako bi pokazali tko je najbolji u ovoj malo poznatoj sportsko-tehničkoj djelatnosti. Usporedbe radi, za nekoliko dana je prvi ovogodišnji Svjetski kup i održava se u Tucsonu, u Arizoni, a Svjetsko prvenstvo ovo je ljeto u Houstonu, u Texasu.

- Dakle, među tim destinacijama pojavljuje se i ”malo” Pakoštane, odnosno Zadarska županija. To je velika stvar i u sportskom smislu, a da ne govorim koliko je to važno za promociju turističke destinacije. Svjetski kup privući će minimalno tisuću ljudi iz cijelog svijeta. Ako natjecanje prođe u redu, već sam dobio prijedlog da organiziram Europsko i Svjetsko prvenstvo. I da, iako je Kup predviđen za početak rujna, ja sam već u ”teškim” pripremama – ističe nam na početku razgovora ovaj svestrani Zadranin koji je u prosvjetarskim krugovima itekako poznat.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Naime, Tokić je bio taj koji je nakon rata osposobljavao škole zadarskog zaleđa, poput onih u Gračacu i Obrovcu.

- Bili su to teški dani, djece je bilo malo, većina ih je živjela daleko, a organiziranog prijevoza nije bilo. No, uporan kakav jesam, uspio sam uvesti autobusnu liniju i riješiti problem, još tih 90-ih godina – skromno priznaje Tokić koji je nedugo potom postao ravnateljem obrovačke srednje škole. Na tom je mjestu ostao čak 21 godinu.

- Imali smo od 20 do 30 izvannastavnih aktivnosti na kojima je sudjelovalo čak 87 posto učenika. Naravno da je jedno od njih bilo i raketno modelarstvo. Moja je škola bila među najboljima u to doba u Hrvatskoj. Osnovao sam i Udrugu tehničke kulture 2001. godine u Obrovcu, od 2002. do 2018. bio sam član Izvršnog odbora Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, a od 2018. član modelarske komisije Hrvatskog zrakoplovnog saveza. Imam diplomu instruktora raketnog modelarstva, status međunarodnog FAI suca – nabraja Tokić kao da je sve to toliko uobičajeno.

Iz njega smo jedva izvukli podatak da je sedmerostruki prvak Hrvatske u kategoriji S4-raketoplani, a osvajao je medalje i u drugim disciplinama raketnog modelarstva.

image

Priznanja i nagrade

Luka Gerlanc/Cropix

- Reprezentativac sam Hrvatske i prvi raketni modelar u zemlji koji je od Hrvatskog olimpijskog odbora dobio status Vrhunskog sportaša Hrvatske I. klase – ističe Tokić te nastavlja:

- Kad sam 2017. napustio ravnateljski posao, osnovao sam Zrakoplovno-modelarski amaterski klub ”Arhitas” u Pakoštanima, gdje sam se odlučio preseliti – govori te priznaje da se od tada intenzivno posvetio svom omiljenom hobiju.

Po školama drži edukacije, odnosno radionice, i pronalazi buduće talente, male modelare koji se vrlo brzo isprofiliraju i onda rado priključuju njegovom klubu.

- Ja onda podučavam sve zainteresirane za raketno modelarstvo i pripremam ih za natjecanja. Upravo sad imamo upise za novu generaciju. Okosnicu uz mene čine suosnivači Sunčica i Mirisa Tokić, Kristina Barešić, i Roko Barešić. Jedini smo u Hrvatskoj koji sustavno rade sa juniorskim uzrastom – govori Tokić koji je samo godinu nakon što je Pakoštane odabrao za svoj dom, organizirao državno prvenstvo, prvo nakon dugo godina u zemlji. U 2020. ponovo organizira Državno prvenstvo, u Biogradu, na kojem je sudjelovalo 28 natjecatelja. Tvrdi, iskustvo u organizaciji tih natjecanja itekako mu je pomoglo u pripremama za organizaciju na jednoj višoj razini - za svjetski kup.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Nije lako, nikako! Ima jako puno tehničkih stvari za riješiti, puno detalja za organizirati, poput najma i slaganja šatora gdje se natjecatelji mogu pripremati bez da im smeta mogući vjetar, postavljanje poligona. Naravno, financije su najveći problem. Moram ovim putem zahvaliti Općini Pakoštane na podršci. Pomoći će nam s 25 tisuća kuna, a vjerujem i TZ Pakoštana. No, nažalost, naši će troškovi zasigurno ići do oko 100 tisuća kuna – najavljuje Tokić čija ljubav prema raketnom modelarstvu traje od davne 1974. godine.

Sve je počelo još u osnovnoj školi, da bi se nastavilo kroz srednju, sve do fakulteta.

- Dobro, bilo je tu naravno pauza, no uvijek sam se tome vraćao. Samo mi je drago da danas još uvijek imam sve prste – smije se Tokić pojašnjavajući da su ranije uvjeti za izradu modela bili pomalo opasni, posebno za djecu.

Tu veliku ljubav prenio i na svoje kćerke, Mirisu i Sunčicu, baš kao i na suprugu koja je svojevremeno bila državna prvakinja.

- Bilo mi je iznimno drago kad su same prišle i pitale me što to radim i čime se bavim... Vrlo brzo počele su s izradom vlastitih modela. Mirisa je reprezentativac, dok je Sunčica instruktor i sudac. Ipak, nakon fakulteta, kad su se zaposlile, nemaju baš vremena kao prije... - govori Tokić o kćerkama.

No, kako izgleda natjecanje raketnog modelarstva?

Prije svega važno je pojasniti kako je raketno je modelarstvo sportsko-tehnička disciplina. Tehnička je iz razloga jer svi natjecatelji sami prave modele s kojima se natječu, a sportska je jer zahtjeva sportsku pripremu.

- Znam da mnogi ne vjeruju, ali treba imati dobru kondiciju za ovaj sport! Naime, ti modeli mogu daleko odletjeti, oko dva do tri kilometra, a vi ih, u određenom roku, trebate vratiti. Na natjecanju imate pravo na dva modela, koja se prije ovjere kod sudaca, no morate imati minimalno tri lansiranja. Znači: jedan svakako morate vratiti – pojašnjava Tokić, dodajući kako se za pobjedu računa vrijeme provedeno u zraku, a ne duljina pada makete.

- Naravno imamo razne discipline na natjecanju za svjetski kup, točnije njih pet. Kod slobodno letećih modela mjeri se vrijeme leta, tako da je svaka sekunda leta jedan bod. Kod RC raketoplana mjeri se i vrijeme leta i preciznost slijetanja. Kod maketa visinaca tome se dodaje i najbolja postignuta visina tako da je jedan metar jedan bod – nabraja Tokić.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Posebna disciplina, S7, su makete.

- Te makete moraju biti vjerne kopije stvarnih raketa u određenom mjerilu. Boduju se same makete, točnije njezina izrada, oblik, boje odnosno nijanse... Ja se osobno natječem s američkom balističkom raketom ”Tomahawk ” s kojom sam osvojio nevjerojatno 4. mjesto na svjetskom kupu u Slovačkoj 2022. godine. Na Svjetskom sam prvenstvu u Poljskoj zauzeo 5. mjesto, a sve do zadnjeg, petog lansiranja bio sam na diobi prvog mjesta...Mogao sam biti i prvi, svjetski prvak, trebao sam samo lansirati! No nažalost, zbog vlastite sam nepažnje, slomio krilca – prisjeća se Tokić. Danas ipak uz osmijeh.

Za kraj zaključuje kako mu je najvažnije što je u pojedinačnoj konkurenciji bio ispred Kineza i Amerikanaca.

- To je bila moja mala satisfakcija - govori uz osmjeh ovaj Zadranin.

No, ni to nije sve... "U Pakoštanima organiziramo međunarodnu juniorsku školu"

- Ove godine od 26.8. do 1.9. u Pakoštanima organiziramo međunarodnu juniorsku školu raketnog modelarstva. Probni balon bila je međunarodna radionica za 27 srednjoškolaca iz Latvije, Bugarske, Italije, Grčke i naravno Hrvatske koju je na engleskom jeziku vodila Sunčica. Dio je to projekta koji će trajati tri godine, a potraživati ćemo sredstva iz europskih fondova u iznosu od 350 tisuća eura. Ove godine sudjeluju juniori iz Poljske, Slovačke, Srbije, Češke, Slovenije, Hrvatske, a možda i Bugarske... - najavljuje Tokić.

27. travanj 2024 01:18