StoryEditor
Zadar plus‘OKUSI BAŠTINU‘

David Skoko i Renato Kraljev na gastro radionici u Starigradu: ‘Osjetimo okuse baštine koje su naši stari znali ali su se danas malo zaboravili...‘

Piše zadarski.hr
11. svibnja 2022. - 13:07

U Starigradu je uspješno održana gastro radionica u sklopu projekta Okusi baštinu koju su vodili poznati chefovi David Skoko i Renato Kraljev.

Radionica je organizirana u pokaznoj kuhinji restorana Bluesun Holiday Village Alan, gdje su polaznici radionice imali odlične uvjete za praćenje ali i sudjelovanje u pripremi četiri vrste jela na bazi lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture.

image

David Skoko i Renato Kraljev na gastro radionici u Starigradu

Dinko Denona

Glavna tema radionice je bila lokalno dostupna riba, osobito plava, često zanemarena na jelovnicima naših restorana. Chefovi su pokazali kako se i od naizgled jednostavnih namirnica mogu napraviti vrhunska jela. Kada se ona upotpune i samoniklim biljem kojega na podvelebitskom području ne nedostaje, dobivamo pravo bogatstvo mirisa, boja i okusa na tanjuru.

image

David Skoko i Renato Kraljev na gastro radionici u Starigradu

Dinko Denona

Renato Kraljev i David Skoko su bili pravi mentori za ovu radionicu zbog velikog iskustva i znanja, ali i zbog činjenice da u svom radu ističu značaj autohtone kuhinje i lokalnih namirnica. David Skoko je i tijekom ove radionice istaknuo kako trebamo imati želju i inzistirati na promociji lokalnih proizvoda "zbog čega i jesmo ovdje, da osjetimo okuse baštine koje su naši stari znali ali su se u modernom, osobito u ugostiteljskom društvu malo zanemarili i zaboravili. Trebamo osvijestiti naša znanja i mogućnosti da bismo, kao jedna mlada zemlja, tek postali prepoznatljivi u svijetu gastronomije. To nam je put ako želimo da se naša djeca bave kvalitetnijim turizmom", zaključio je Skoko zahvalivši svima na dolasku.

image

David Skoko i Renato Kraljev na gastro radionici u Starigradu

Dinko Denona
image

David Skoko i Renato Kraljev na gastro radionici u Starigradu

Dinko Denona

Ovu gastronomsku priču zaokružila je vinarija Kraljevski vinogradi iz Petrčana osiguravši sudionicima degustaciju vina od autohtonih dalmatinskih sorti plavac, pošip i crljenak. Vinarija se ponosi nasadima sa preko 300.000 čokota vinove loze što ih svrstava među veće nasade u Hrvatskoj, kao i zanimljivom povijesnom pričom dugom gotovo 900 godina.

Uz usavršavanje postojećih i sticanje novih znanja, ovo je također bila prilika za druženje i razmjenu iskustava ugostitelja sa područja Općine Starigrad i FLAG-a Tri mora u cilju daljnjeg unapređenja ugostiteljske ponude.

Gastro radionicu je organizirala Turistička zajednica općine Starigrad kao nositelj projekta Okusi baštinu financiranog sredstvima Europske unije iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

image

David Skoko i Renato Kraljev na gastro radionici u Starigradu

Dinko Denona
image

David Skoko i Renato Kraljev na gastro radionici u Starigradu

Dinko Denona
20. svibanj 2022 07:26