StoryEditorOCM
Zadar plusMATURANT ZADARSKE POMORSKE ŠKOLE NAJBOLJI JE NAUTIČAR U HRVATSKOJ

David Zelenčić: "Jednog dana želim biti kapetan!"

Piše Iva Ivanac
9. travnja 2019. - 21:40
pomorska_skola1-090419

Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills "otkrilo" je najbolje zadarske srednjoškolce, a među njima je i David Zelenčić koji je pod vodstvom svog mentora Antonia Zubčića osvojio zlatnu medalju u disciplini pomorke nautike.

David je, pogađate, maturant Pomorske škole Zadar, a podrijetlom je iz najribarskijeg mjesta u županiji – Kali.
Mentor Zubčić je odmah na početku razgovora istaknuo kako je WorldSkills natjecanje jedno je od najboljih stvari koja se mogla dogoditi za učenike strukovnih škola, upravo zato što se od učenika traži da praktično pokažu znanje. Na natjecanju je bilo preko tisuću učenika i njihovih mentora iz cijele Hrvatske koji su se natjecali u 43 discipline, a David je da bi osvojio prvo mjesto morao riješiti čak sedam modula.

- Natjecanje je trajalo dva dana i za svaki modul smo imali po sat-dva za rješavanje, a ispitivalo se dosta toga. Zadaci su bili iz stabilnosti broda, rada na pomorskoj karti, planiranju putovanja, pripreme zapovjedničkog mosta, upotrebe elektroničkih uređaja u plovidbi te izvanrednih situacija. Mora priznati da su za neke module dali previše vremena, a neki su bili nerješivi za dva sata kao što je modul planiranja putovanja, priča nam 18-godišnjak koji je unatoč tome završio na prvom mjestu te pokupio zlatnu medalju.

Na natjecanju je pomeo konkurenciju jer je stekao 82 boda od mogućih sto dok je drugoplasirani imao 73 boda. Odlična stvar je što su svi ti moduli iznimno iskoristivi jer Davida većina stvari čeka na poručničkom ispitu kojeg će polagati nakon kadeture. Uz prvo mjesto na natjecanju, bitno je i naglasiti kako je David kroz sve četiri godine srednje škole odličan učenik.

- Zadaci koje sam rješavao su već nešto što sam ja kroz četverogodišnje školovanje prolazio, ali sam se ipak nekih stvari trebao podsjetiti. U tome su mi uskočili, uz mentora, i svi ostali profesori strukovnih predmeta u školi i ovom prigodom im se zaista želim zahvaliti na tome, govori David kojemu je zlatna medalja donijela čak 250 bodova od mogućih tisuću za upis željenog fakulteta, studija nautike u Rijeci. Iako su mu pripreme za natjecanje nekada bile pomalo i naporne, David ih je prošao kao od šale.

- David je u sve četiri godine pokazao kontinuitet rada, iznimno je marljiv i vrijedan. On mi je prva generacija koju sam dobio kada sam krenuo raditi u školi i iznimno mi je drago što sada iz škole izlazi s vrhunskim rezultatom zahvaljujući svim profesorima koji su ga dosada podučavali, ponosno govori mentor Zubčić i dodaje da bi jednog dana volio vidjeti

Davida u školi kao profesora, no David se s tim baš i ne slaže. Namjerava prvo završiti fakultet, potom odraditi kadeturu i polako se penjati kao drugi, potom prvi časnik, a možda i jednom postane kapetan.

- David je učenik koji ima velike radne navike i nema dileme da će jednog dana uspjeti u životu. Takvi učenici uvijek uspiju, samo je pitanje trenutka!, zaključuje mentor Zubčić.

 

16. lipanj 2024 22:59