StoryEditorOCM
Zadar plusPETO IZDANJE ZADAR CLASSIC OPEN AIR

Davorka Mezić: Nakon Koncertne dvorane, Lionsi nastavljaju pomagati školovanje mladih zadarskih glazbenih talenata

Piše Ana Franić i Iva Ivanac
22. lipnja 2017. - 19:50
davorka1-210617_resize.JPG

Priča o Festivalu Zadar Classic Open Air započela je prije pet godina na inicijativu zadarskih Lionsa čiji je glavni cilj bio prikupljanje sredstava za obnovu Koncertne dvorane Kneževe palače. Iako je Kneževa palača uspješno obnovljena krajem prošle godine, festival i njegov humanitarni karakter se i dalje nastavljaju. Jedna od glavnih akterica zaslužnih za daljnje održavanje tog festivala je i poznata zadarska bivša novinarka Davorka Mezić, tajnica zadarskog ogranka Lions kluba.

- Prije pet godina smo odlučili provesti inicijativu jer smo željeli da se koncertna dvorana i Kneževa palača krenu što prije uređivati iznutra. Željeli smo građanima vratiti prostor u kojem se cijeli glazbeni život Zadra održavao. Tako smo krenuli i s festivalom Zadar Classic Open Air, upravo kako bi prikupili sredstva. Kako je prošle godine intenzivno krenulo uređenje Kneževe palače, a ove godine u veljači je palača završena i Koncertna dvorana se ponovno otvorila, više ne skupljamo sredstva za dvoranu već u druge svrhe, govori Davorka Mezić dodajući kako su građani i turisti jako zainteresirani festivalom jer ih oduševljava što se odvija baš na Trgu Petra Zoranića.

Lions klub Zadar postoji već punih 19 godina, a Davorka je njihova članica od 2005. godine. Ističe kako je prva i osnovna, temeljna stvar u Lionsima baviti se humanitarnom djelatnošću, pomagati bolesnima, siromašnima, nastradalima u raznoraznim nepogodama, ali i pomagati svojoj lokalnoj zajednici.

- Ove godine smo odlučili da će humanitarni dio festivala ići za mlade i nadarene zadarske glazbenike koji nemaju dovoljno financijskih sredstava za usavršavanje i daljnje školovanje, a već u vidu imamo mladu curu koja se upisala na studij u inozemstvo, kaže Davorka.

Ovogodišnji Zadar Classic Open Air festival započeo je 13. lipnja i trajat će sve do sredine kolovoza sa sveukupno 12 koncerata. Organizatori Lions klub Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra ove godine su odlučili da će se festival održavati na više lokacija u gradu. Uz klasičnu lokaciju na Trgu Petra Zoranića, koncerti će se održavati i na Trgu Sv. Krševana, na Trgu Stojana Jankovića te u atriju Palače Cedulin.

Uz festival Davorku ne veže samo humanitarna crta već i ljubav prema glazbi što pokazuje i dugogodišnjim članstvom u Hrvatskom pjevačkom glazbenom društvo Zoranić u kojem je pjevala punih 41 godinu. U to vrijeme je pjevala i u Klapi Zadranke, prvoj ženskoj klapi koja se pojavila u Hrvatskoj.

- Prije tri četiri godine sam napunila 41 godinu pjevanja pa sam se odlučila povući jer sam mislila da moj glas više ne ide uz ove mladenačke. U Zoraniću sam uvijek u nekakvim dužnostima, tako da sam u tri četiri navrata bila predsjednica, nekada dopredsjednica, a danas sam tajnica, govori Davorka napominjući kako će sljedeći koncert Zadar Classic Open Aira održati 29. lipnja kada nastupa ansambl Ars Cantabile.

 

 

 

24. travanj 2024 09:44