StoryEditorOCM
Zadar plusPOVRATAK U VELIKOM STILU

Đir po zadarskom Adventu: ima ljudi, šušura i odlične spize! Zadovoljni su i ugostitelji i posjetitelji, a na cijene se nitko ne žali - iako su paprene

Piše AVŠ
1. prosinca 2022. - 17:43

Nakon dvije krizne godine, Advent se u Zadru vratio na velika vrata. Ako je suditi po šušuru i broju ljudi koje smo danas u podne, na radni dan, zatekli na adventskim kućicama, ponudom su zadovoljni i Zadrani i ugostitelji koji su ove godine platili rekordan iznos za svoje ponude na Trgu pet bunara. Ima tu svega: od klasičnih adventskih menija u novom ruhu, kobasica koje još uvijek imaju najbolju prođu među publikom, ali i zanimljivih gastronomskih noviteta koji se ove godine mogu prvi puta probati na zadaskom Adventu.

Chiari Ožaković, mladoj zadarskoj chefici u sushi baru Maguro, ovo je premijera na Adventu. Kaže, htjeli su odmak od fritula i hamburgera pa su zato ponudili kozice iz woka, posebne kineske noodles s cimetom, sendvič s carskim mesom i toplo-hladni desert u obliku muffina sa sladoledom.

Sličnu filozofiju ima ekipa s kućice “Brioche con gelato” koja ovu slasticu u Zadru predstavlja prvi put.

Najam kućice platili su 33 tisuće kuna, što se ubraja među jeftinije na adventskom trgu gdje su najveću cijenu od rekordnih 118 tisuća kuna ove godine udruženo izlicitirali restorani Congo i La Famiglia. Njihova je kućica ispred Kapetanove kule.

- Posao ide, ako se ovako nastavi, bit će odlično. Još da nas posluži vrijeme bez kiše i da koncertna ponuda bude bogatija, svi će biti zadovoljni. Ljudi su željni zabave, izlazaka, druženja, to se vidi od prvog dana kad je Advent otvoren - kaže nam Albin Alli iz restorana La Famiglia.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Na cijene se, barem za sada, nitko ne žali. Porcija kobasica je oko 40 kuna, slično kao i jela na žlicu, najjeftiniji burgeri su iznad 50 kuna, a specijaliteti od 80 na više. Za nekakav standardan adventski meni, obitelj s dvoje djece potrošit će oko 300 kuna.

- Možda je skupo, ali što danas nije skupo- smije se Martina koja je s prijateljicama, za vrijeme pauze, danas skoknula ručati na adventske kućice. To će im, kažu, biti standardni đir ovih dana jer su se zaželjele druženja, blagdanskog šušura, koncerata i svega čega nije bilo zadnjih dvije godine.

- Dosta je bilo korone. Ako se nas pita, ovo će biti odličan Advent - poručuju djevojke.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Sarma je ponovno - hit

Ako je suditi po ponudi, sarma će ponovno biti hit.

Kućica Baba Zorka by Colonna koju vodi mladi zadarski barmen i someljer Moreno Sambolić složila je Babinu sarmu, novigradski hotelijer Roko Viduka u svojoj kućici Master&Chef Christmas House zamotao je sarmice do debljine kubanske cigare, a najsmionija od svih ipak je ekipa kućice Picnic.

Njihov mladi kuhar Jakov Meštrović je od novog-starog jela ponovno napravio hit, “Drugačiju sarmu”, koja je trenutno najveći hit na zagrebačkom Adventu.

Od boškarina do Praščice

Kobasica od boškarina na Barrelovoj  kućići, Ossubuco od juneće koljenice s demi glace umakom i Grana Padanom te Low & slow Prasičica, nova varijanta pulled pork sendviča na Hedonistovoj kući...samo su neki od specijaliteta koji se ove godine mogu kušati na Trgu pet bunara. 

26. svibanj 2024 09:46