StoryEditorOCM
Zadar plusPROJEKT MATURANATA "VISIT ME AGAIN... LOVE, ZADAR"

Dizajneri iz školskih klupa osmislili razglednice i majice, kreativne zadarske suvenire

19. siječnja 2018. - 14:15
Kreativni tim čine učenici s prof. Mirnom Ostaric Kerr, Magdalena Mudronja, Karla Jurjević, Jošua Santini, Mislav Klanac, Rafael Šejić, Luka Glavan, Paula Grgić, Luce Storić, Margareta Šimić i Francesca Castiglia. Na slici nedostaju Ira Miočev i Martina Vukšaprimjenjena12-180118

"Grafika 10", pomalo zabačena učionica na kraju hodnika zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, već na prvi pogled odiše kreativnošću. U njoj nas veselo dočekuje profesorica predmeta Grafičke tehnike Mirna Kerr Oštarić i učenici 4a i 4c koji, naravno, nešto crtaju na papirima.

Nakon pozdrava, prvo što primjećujemo je i ono zbog čega smo zapravo tu – vizitke, razglednice, majice i satovi inspirirani kulturim, povijesnim, geografskim i kolokvijalnim dijelovima Zadra grada. Okružuju nas tako nešto drugačije Morske orgulje, Bedemi, Sv. Stošija, Kalelarga i Donat, viđene umjetničkim okom maturanata.

- Počeli smo s ilustracijama i tehnikom suhe igle, pa smo polako došli na ideju izrade suvenira, vizitki i razglednica na kojima piše "Visit me again. Love, Zadar". Prvi crteži bili su izrađeni tradicionalnom tehnikom bakropisa, a poslije su pripremljeni za digitalni tisak i tiskani na majice - opisuje profesorica Kerr Oštarić kako su nastali kreativni zadarski suveniri iz ove malene radionice, spajajući tako tradicionalne grafičke tehnike s onim suvremenima. Ona je voditeljica i začetnica ovog projekta koji se održava već četvrtu godinu zaredom, koji je postao dio obveznog školskog kurikuluma, a svaka nova generacija maturanata dodatno ga oplemenjuje svojim radovima i idejama.

Kako oni doživljavaju

- Sve je krenulo od toga da djeca prikažu ono kako doživljavaju svoj grad Zadar. Nisu morali nužno ilustrirati njegove građevine, već bilo koji motiv koji smatraju karakterističnim za njega. Tako je primjerice jedan dječak nacrtao Mladena Grdovića kao simbol grada, netko je nacrtao lijepu djevojku, netko Fošu, a netko ispijanje kave, opisuje Mirna. Te su ilustracije prije dvije godine otisnuli na vizitke i dijelili prolaznicima na Dan grada, a isto su učinili i 2017. godine, ali ovoga puta s razglednicama.

Generacija od dvanaest učenika s kojima mi sjedimo u učionici stvorila je u ovoj školskoj godini nove motive poput – zadarskog srca s ucrtanim ulicama, Alfreda Hitchcocka i njegova voljenog zalaska sunca, Sv. Krševana prikazanog kao superjunaka... Od toga su pak napravili razglednice i majice.

- Pravi je užitak dizajnirati za majice i eksperimentirati s grafičkim tehnikama koje se mogu koristiti za tekstil. Svaka je ta majica mali izazov za koji smo se silno potrudili, da dobijemo najbolje što možemo, sa sredstvima i prilikama koje imamo - govori nam Jošua Santini, učenik čiji je važan zadatak bio skice pripremiti za digitalni print.

Njihova profesorica s ponosom i veseljem predstavlja svakoga od svojih nadarenih učenika, upoznajemo ih kroz radove, oni oblače majice sa svojim crtežima i fotografiramo ovu veselu družinu koju čine Magdalena Mudronja, Karla Jurjević, Martina Vukša, Jošua Santini, Mislav Klanac, Rafael Šejić, Luka Glavan, Paula Grgić, Luce Storić, Ira Miočev, Margareta Šimić i Francesca Castiglia. Njihova je želja da čitav projekt postane još konkretniji, da se ne zadrži samo na jednopopodnevnom izlasku na ulice i dijeljenju suvenira sličajnim prolaznicima, već bi voljeli da mogu tiskati majice u što većem broju i, na primjer, prodavati ih na štandu za Dan grada.

- Taj bismo zarađeni novac uložili u još veće projekte. Voljeli bismo imati nešto veći budžet namijenjen djeci za daljnje obrazovanje i izlete, odnosno posjete grafičkim izložbama. Rado bih da ostvarimo suradnju i s nekim tvrtkama, jer ovi učenički radovi primjerice mogu biti idealni poslovni pokloni - zaključuje profesorica Kerr Oštarić.
Umjetnost se kroz njihov grafički rad te izlazak na ulicu i dijeljenje suvenira u ruke građanima i turistima približava publici, čini je životnom i šalje jednu važnu poruku - Visit me again. Love, Zadar!

Radovi u Gradskoj knjižnici
Nedavno su maturanti Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pozvani da održe izložbu svojih radova s motivima Zadra u Gradskoj knjižnici – ona će se održati od 22. do 27. siječnja, a uključivat će i grafičke radionice za osnovnoškolce.
27. travanj 2024 12:55