StoryEditorOCM
Zadar plusLIJEPA GESTA

Djeca OŠ Šimuna Kožičića Benje ugostila svoje vršnjake iz Gline: "Vrijedilo im je osigurati ono što im u životu najviše treba - osmijeh na licu"

Piše Zadarski.hr
28. lipnja 2021. - 22:10

Sve je započelo idejom ravnatelja OŠ Šimuna Kožičića Benje, Dražena Adžića o "udomljavanju" djece iz Gline kao završno druženje ove školske godine između dvaju osnovnih škola.

Razrednicima i učiteljima ideja se svidjela pa su uključili i roditelje svojih učenika. Cijelu organizaciju odradio je sam ravnatelj Adžić, a rezultat je bio otvaranje vrata kuća djeci koja sada, nažalost, žive u kontejnerima i vrlo vjerojatno neće moći sa svojim obiteljima na more ove godine.

Za njima je zaista teško razdoblje; potresi, snijeg na otvorenom, hladnoća i korona, ali ovi plemeniti Zadrani nisu dopustili da osjete i samoću. U najtežim trenucima cijela Hrvatska bila je uz njih, a sada kada se sve polako „vraća u normalu“, vrijedilo je djeci osigurati i ono što im u životu najviše treba - osmijeh na licu, radost i veselje. I možemo reći da su u tome uspjeli!

- I nisu samo djeca bila sretna, sretni su bili roditelji domaćini, njihovi i naši učitelji, vozači autobusa, posada katamarana i svi dobri ljudi koji su se u ovo lijepo druženje uključili otvorena srca – poručuje Adžić.

U ponedjeljak su djecu dočekali gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik pročelnik UO za odgoj i školstvo Joso Nekić u atriju Samostana sv. Frane pričajući o Zadarskom miru, ali ne samo o dokumentu koji je tu potpisan, već su svima zaželjeli mir i lijep provod u našem lijepom gradu. Obišli su samostan, vidjeli muzej i radosni se smjestili kod obitelji domaćina.

Druženje s učenicima grada Zadra, neumorno kupanje u moru i još puno toga čekalo je mališane iz Gline. Organizirani su bili i izleti u NP Krka i NP Paklenica. Na otoku Silbi proveli su cijeli dan kupajući se na prekrasnim pješčanim plažama kristalno čistoga mora. Ručak im je osigurala konoba Alavia trudeći se djeci iz Gline boravak na svom otoku učiniti što ljepšim i ugodnijim.

Posada katamarana Antonija upoznala je djecu s pravilima upravljanja brodom na moru, pokazala im svaku luku u koju su pristali i neumorno odgovarala na sva njihova pitanja. Posljednji dan boravka proveli su obilazeći Muzej antičkog stakla te Zlata i srebra grada Zadra. Vodiči i kustosi djeci su na zanimljiv način približili povijest Zadra i obradovali ih lijepim poklonima. Naravno, djeci uvijek najslađi dio šetnje gradom ponudila je Gelateria Eva časteći ih sladoledima. Osmijeh s lica nije im se skidao, a to je svima bila velika zahvala za sav trud.

image
djeca iz gline u posjeti zadru
OŠ Benje

- Dok smo ih ispraćali na autobus koji će ih vratiti u njihovu Glinu, osjećala se tuga zbog rastanka. Bili su tužni roditelji domaćini i njihova djeca, bila su tužna i djeca iz Gline zbog rastanka. Razmijenjene su adrese i pozivi našoj djeci da ih posjete u Glini. To nas je u mislima vratilo na sam početak i govor gradonačelnika i pročelnika koji su njihov dolazak prozvali početkom jedne velike suradnje i razmjene učenika iz Gline i Zadra, a koja bi mogla postati tradicija ovih dviju škola. Nadamo se tome, želimo takve razmjene i druženja, želimo dječji smijeh i veselje u svojim domovima, školi i gradu te s nestrpljenjem očekujemo nova druženja – zaključuje ravnatelj Adžić, dodajući da se zahvaljuje svima koji su ugostili ovu djecu te im omogučili nezaboravan boravak u Zadru.

04. lipanj 2023 03:13