StoryEditorOCM
Zadar plusSVEČANA PROMOCIJA

Dječji vrtić "Sunce" objavio svoju prvu slikovnicu posvećenu zadarskim zaštitnicima sv. Krševanu, sv. Stošiji i sv. Zoilu koju su stvarala - djeca!

Piše Matea Magaš
22. studenog 2022. - 15:10

Povodom blagdana svetog Krševana jedna je posebna slikovnica ugledala svjetlo dana. Naime, dječji vrtić "Sunce" u utorak je imao promociju svoje prve slikovnice! I to ne bilo kakve, već one posvećene zadarskim zaštitnicima: Svetom Krševanu, svetoj Stošiji i svetom Zoilu.

- Da, jedan nedostaje no, za njega upravo spremamo posebnu, novu slikovnicu jer to zaslužuje – rekla nam je ravnateljica dječjeg vrtića ”Sunce” Mirjana Miočić, koja je ujedno i autorica ovog projekta. Upravo je ona razlog zašto je nakon 11 godina ovaj materijal, koji je ”čučao” u kutiji, postao opipljivo dječje remek-djelo.

- Kada sam došla na mjesto ravnateljice imala sam želju pokrenuti ovaj projekt pa sam se okružila skupinom entuzijasta koja je imala jedak cilj i želju. Među njima je Katarina Groš, autorica slikovnice te odgojiteljice naše podružnice ”Jazine”, Vedrana Vulić i Martina Rados, suautorice. One su, zajedno sa svojom djecom, dale dodatnu vrijednost ovom projektu. Slijedile su dječje interese te ih svakodnevno poticale. Djeca su pak stvarala, dramatizirala, likovno se izražavala i tu su nastale ilustracije koje krase ovu slikovnicu. One su bile poticaj za izradu tekstualnog dijela prilagođenog dječjem uzrastu – pojasnila je te dodala kako su ju stvorila djeca za djecu.

image

 autorice Mirjana Miocic, Vedrana Vulic, Martina Rados

Luka Gerlanc/Cropix
image

Ravnateljica vrtića Mirjana Miočić, suautorice Vedrana Vulić, Martina Rados s djecom s kojom su prije 11 godina započele projekt slikovnice

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Njih sedmero, koji su danas divni mladi ljudi, stvarali su ovaj projekt prije 11 godina, dok su bili djeca. Voljela bih naglasiti kako nije nužno da cijela vrtićka grupa, već ona djeca koja su zainteresirana za određeni projekt - pojasnila je

Naglasila je također kako je ova slikovnica važna jer se bavi pitanjem identiteta, kako vlastitog tako i kulturnog.

- U doba globalizacije kad odgajamo djecu za građanine svijeta, važno je da se bavimo pitanjem identiteta od najranije dobi, a vrtić je pravo mjesto za to – istaknula je Miočić.

- Dali smo si stvaralačku slobodu jer i sam naslov intrigira čitatelja jer ne dostaje jedan zaštitnik. No, baš zbog toga vuče čitatelja da pročita slikovnicu pa smo na posljednjoj stranici najavili naš novi projekt: novu slikovnicu o svetom Šimunu koji se u Zadru dosta štuje – pojasnila je ravnateljica.

image

Ravnateljica vrtića Mirjana Miočić

Luka Gerlanc/Cropix

Željeli su da ova slikovnica ostavi trag ljubavi prema voljenom gradu i da u nasljeđe svojim korisnicima ostavi nešto opipljivo i trajno.

- Htjeli smo da to bude upravo u formi slikovnice jer ona ima velik značaj u razvoju djeteta. Slikovnica nije predmet, ona je čarolija – zaključila je Miočić.

Zahvale ravnateljice

Ravnateljica Dječjeg vrtića "Sunce", Mirjana Miočić, zahvalila je svim entuzijastima koji su participirali u stvaranju slikovnice, posebno Gradu Zadru i Upravnom odjelu za odgoj i školstvo.

Jednako tako veliku zahvalu uputila je djelatnicima i ravnateljici Narodnog muzeja Zadar Renati Peroš za podršku u organizaciji događanja.

17. travanj 2024 08:30