StoryEditorOCM
Zadar plusIZ GORICE - U SVIJET

Do jučer je redario i pilao beton, a danas pobjeđuje u najboljoj azijskoj MMA ligi: upoznajte Zadranina Martina Batura i njegov "ubojiti lakat"

Piše Matea Magaš
4. rujna 2022. - 10:17
Martin Batur imao je težak put do svoje prve velike pobjede nakon koje se ipak ”lakše diše”Cropix/privatni Album/one/

Ime Zadranina Martina Batura zasigurno će ostati zapisano u sportskoj povijesti. On je, naime, prvi Hrvat koji je potpisao ugovor s najboljom azijskom borilačkom organizacijom, ONE Championship promocijom i tako otvorio put drugima. Samo mjesec dana nakon njega, isto je napravio njegov timski kolega Roberto Soldić.

I zamislite sad - Martinova prva borba, u ovoj popularnoj organizaciji, rezultirala je fantastičnom pobjedom! Ovaj 30-godišnji MMA borac teške kategorije, koji je svoj profesionalni omjer sad doveo na 8-3, debitirao je u Singapuru borbom protiv engleskog borca Paula Elliotta, a pobjedu je upisao prekidom u prvoj rundi.

No, put do podignute ruke pobjednika bio je itekako težak s obzirom na to da se već u prvoj minuti našao u velikim problemima: Elliott ga je dobro pogodio i “poslao“ na pod te se činilo da bi sudac u tom trenutku mogao prekinuti borbu.

- Uh, kako mi se zavrtilo, nisam osjećao ni noge ni ruke. Sve je utrnulo – smije se danas Martin dok nam prepričava borbu s vremenskim odmakom, ispijajući kavu nakon treninga. Da, Martin se po povratku iz Azije odmah vratio uobičajenim rutinama: treningu dvaput dnevno.

image

Prva borba i odmah - pobjeda!

One/Slobodna Dalmacija

- Kad me pogodio u glavu i kad sam pao, nisam paničario, već sam se pokušao sabrati što sam više mogao. Zato sam se digao za par sekundi i krenuo u klinč, da ga zadržim što bliže, kako bi dobio na vremenu da dođem sebi. Sad znam da je to najbolja stvar koju sam napravio jer sam se oporavio i nekoliko minuta kasnije uspio preokrenuti borbu. Akciju sam u konačnici odveo u parter, odnosno na pod, gdje sam, s vremenom, našao prostor za udarce koji su bili kobni po Engleza – prepričava Martin.

Američki komentatori koji su prenosili borbu i sami su bili šokirani Baturovim povratkom. “Kakva zvijer! Bilo smo uvjereni da je gotov već u prvoj minuti, a on se digao na noge i vratio kao pravi pobjednik“ komentirao je ushićeno američki voditelj. Martinov ubojiti lakat danas imat tek par krastica, ničim ne odaje da je prije svega par dana iskusnog Engleza “poslao na spavanje“.

No, ne bi ovo ništa bilo čudno, niti bi ovo bila priča za novine, da Martin do jučer nije – pilao beton. Naime, ovaj vrhunski sportaš, kojemu se zasigurno smiješi blistava budućnost, do prije svega par mjeseci radio je u obiteljskoj firmi i između treninga odlazio na terene duž Zadarske županije i s braćom pilao beton.

- Prije ove borbe, tukao sam se s Brazilcem u subotu, pobijedio ga i već u ponedjeljak bio na otoku na terenu s pilom u ruci – smije se Martin, inače podrijetlom iz Gorice, malog sela u zadarskom zaleđu. 

Prije četiri godine borio se u poluteškoj kategoriji (do 93 kg), a onda je, što zbog ozljeda, što zbog financija, napravio pauzu od čak četiri godine.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Godinu ipo dana doslovno nisam radio ništa po pitanju sporta. Posvetio sam se poslu u obiteljskoj firmi, a ujedno sam osnovao i svoju, za redarenje, s kolegom. U tome sam od svoje 17 godine. Da, do ove borbe nisam stao raditi: noći i noći sam proveo na vratima klubova, dan je bio rezerviran za bauštelu, a između svega toga odlazio sam na borbe... Krpao kraj s krajem. Put do ove posljednje, najvažnije pobjede koja je konačno donijela dobar novac, nije bio ni malo lak. Bile su to zapravo životne pripreme... – priznaje Martin.

Ipak, čak i za vrijeme te četverogodišnje pauze, znao je da će se kad tad vratiti i to na velika vrata jer ga je žar borbe oduvijek vukao nazad. Tako je i bilo: javio se u UFD Gym, najbolju dvoranu za pripremu boraca u Europi koju drži - Hrvat. Menadžer brojnim poznatim borcima koji se bore u KSW-u, UFC-u, PFL-u, Ivan Dijaković, u Düsseldorfu priprema ove moderne gladijatore i od njih stvara zvijezde. Martin ga je nazvao i rekao da želi s njim raditi.

- Pozvao me u Njemačku, dao mi jedan od apartmana koje ima u sklopu dvorane i krenuli smo s radom. Imao sam nekoliko borbi prije ove, neke u Hrvatskoj, neke u Njemačkoj. Prije ove posljednje borbe, pripreme su trajale tri mjeseca. Kući bi došao po par dana da vidim obitelj i to je to. Fokus je ipak najbitniji – govori Matrin koji je nedavno postao otac malog sinčića.

Kako izgledaju treninzi vrhunskih boraca? Sve je pomno planirano, uključujući i prehranu i – spavanje. Vježba se nekoliko borilačkih vještina čiji su elementi dozvoljeni u MMA, kao što je kickboxing, boks, brazilski jiu jitsu i hrvanje. Za svaki sport ima posebnog trenera.

image

na treningu se ne štedi

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Kao i kod svakog profesionalnog sportaša, puno je odricanja. Realno, nemaš života, ali kad znaš u što ulažeš svoje vrijeme i zbog, onda je lakše. Uostalom, formula je jednostavna: ako želiš biti najbolji, moraš puno toga žrtvovati. Ja sam sretan što imam razumnu ženu i obitelj koja me podržava. Evo, ova pobjeda je samo dokaz da se teškim radom i trudom može puno toga postići – iskren je Martin.

Uskoro ga očekuju nove borbe u dalekoj Aziji, kroz nekih dva mjeseca. No, kako nam je otkrio, ONE se u posljednje vrijeme krenuo globalizirati pa će se borbe uskoro održavati i u Americi, Australiji, ali Engleskoj, gdje su već bili u u sklopu "Road to ONE" priredbi.

- Ako ništa, bar ću svita vidit – smije se ovaj simpatičan momak, spreman da iz Gorice pokori svijet.

Nije me strah batina, već poraza

Zanimalo nas je što je jednom borcu u glavi kad ulazi u ring i postoji li doza straha od udaraca, koji nekad mogu biti kobni?

- Ma nema straha! Svakog dana dobivam batine u dvorani – smije se Martin te pojašnjava kako se najviše boji poraza.

- Glava mora biti čista. Najvažniji je fokus na borca ispred tebe i na udarce koje zadaješ. Prije borbe moj tim i ja gledamo snimke borca s kojim ulazim u ring i analiziramo sve. To uvelike pomogne, ako znaš iskoristiti njegove slabosti. Ipak, najviše me strah da ne izgubim jer zbog samo dva poraza padaš na ljestvici i to te vraća previše koraka unazad. A onda moraš duplo raditi da se vratiš. To je ono najgore... – iskren je Martin.

image

na treningu se ne štedi

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

ONE na globalnoj razini upisuje više gledanja nego UFC

Da, UFC jest najveća MMA organizacija na svijetu, pa iako većina organizacija svoje prvake naziva svjetskim prvacima, jasno  je da se uistinu takvim može smatrati samo onaj tko nosi pojas UFC-a.

Ipak, sve bliže tome je upravo ONE Championship promocija. Promocija je to koju je 2011. godine, sa sjedištem u Singapuru, osnovao Chatri Sityodtong, 51-godišnji Tajlanđanin, biznismen koji se školovao na američkom Harvardu te koji je do svoje 40. godine stekao pola milijarde dolara bogatstva zahvaljujući kvalitetnim ulaganjima, prije svega na Wall Streetu.

A onda je odlučio staviti to sve sa strane i uložiti u osnivanje borilačke organizacije. Tako je nastao ONE. ONE je proslava najvećih azijskih kulturnih fenomena, borilačkih vještina i igara, te duboko ukorijenjenih azijskih vrijednosti integriteta, poniznosti, časti, poštovanja, hrabrost, disciplina i suosjećanje.

ONE Championship održava borbe u MMA-u, muay thaiju (tajlandskom boksu), kickboxingu i submission grapplingu, a spominje se skorašnje uvođenje i boksa. ONE svoje borce isto tako jako dobro plaća, a kako nam je otkrio Batur, odnos prema borcima puno je bolji nego u UFC-u. Tvrdi, borci su im na prvom mjestu. 

Što se tiče gledanosti, radi se o promociji koja na globalnoj razini upisuje više gledanja nego UFC i emitira se u više od 150 zemalja diljem svijeta. Naravno,treba uzeti u obzir da je najviše orijentirana na Aziju, najmnogoljudniji kontinent.

03. svibanj 2024 14:37