StoryEditorOCM
Zadar plusZHONG FUHONG

Donacija kineske skulpture Muzeju antičkog stakla u Zadru u tehnici rezbarenja, jednom od najsloženijih u izradi porculana

Piše MAS
26. srpnja 2021. - 10:40

Muzej antičkog stakla u Zadru sudjelovao je u obilježavanju manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma postavljanjem izložbe “Putovanje porculana Putom svile – Izložba kulture kineskog porculana” iz Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu 2019. godine.

Velika vrijednost ovog projekta vidljiva je i u činjenici da je u Muzeju antičkog stakla u Zadru 9. listopada 2019. godine potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa. Kao nastavak suradnje, Muzej kineske keramike u Jingdezhenu, a prema želji umjetnika Zhong Fuhonga, donira Muzeju antičkog stakla u Zadru vrijednu skulpturu u tehnici rezbarenja, koja se smatra jednom od najsloženijih tehnika u izradi porculana.

Umjetnik Zhong Fuhong je rođen upravo u Jingdezhenu i slovi za jednog od kineskih velikih majstora umjetnika i predvodnika u očuvanju kineske tradicije izrade porculana. Član je Kineske umjetničke akademije i umjetnik s više od 20 godina rada.

Zhong Fuhong je trebao posjetiti Zadar i demonstrirati svoj rad uz otvorenje izložbe u Muzeju antičkog stakla 2019. godine, ali je bio spriječen. Velika želja ovog umjetnika je da se njegov rad trajno pohrani u Muzeju antičkog stakla, muzeju koji čuva predmete još iz antičkog vremena i nalazi se u Zadru koji je jedan od najstarijih europskih gradova.

Donirana skulptura je posuda s motivima borova i ždralova, tradicionalnih kineskih simbola plemenitosti, zdravlja i dugovječnosti.

21. ožujak 2023 14:22