StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO: MLADI ZADARSKI GLAZBENI DUO DORIJAN DUKIĆ I MATEO HORVAT

Dosad smo objavili četiri singla i jedan spot, a u pripremi je i peta pjesma!

Piše I.Ivanac
2. veljače 2018. - 19:02
dah2-010218.JPG

"Učini svakom baš sve,
Samo grubo, to ne,
Još uvijek si živ i dišeš
Novi kraj priče pišeš."
Ovo su stihovi pjesme "Novi kraj priče" mladog zadarskog glazbenog dua DAH, iza kojega se kriju Dorijan Dukić i Mateo Horvat, 16-godišnjaci koji iza sebe imaju već četiri snimljena singla te jedan objavljeni video na YouTubeu s više od 11 tisuća pregleda. Za sada…
– Sjedio sam za klavirom i odsvirao neku melodiju. Učinila mi se zgodnom pa sam je odsvirao i Mateu. I njemu se svidjela, pa smo onda odlučili napisati cijelu melodiju i tome dodati tekst jednog autora čije vam ime za sada ne možemo otkriti – govori nam Dorijan o tome kako je nastala njihova prva pjesma "Novi kraj priče", a Mateo nam počinje priču kako su se njih dvojica uopće spojila u jedan – DAH.
– Znamo se od prvog srednje, a upoznala nas je zajednička prijateljica. Svi smo bili u školskom dvorištu, a ona se okrenula prema meni i njemu i rekla: "Pa vi obojica znate svirati." Ostalo je prošlost – šali se Mateo, koji ljubav prema glazbi njeguje od osnovne škole.
– U trećem razredu osnovne profesori glazbenog primijetili su da imam jako lijep glas, a glazbom sam se ozbiljnije počeo baviti u šestom razredu. Tada sam upisao glazbenu školu – govori Mateo.
Dorijanovi glazbeni počeci sežu još i ranije. Kao mali je, rekao nam je, uvijek svirao po plastičnim dječjim instrumentima i glazba ga je oduvijek privlačila.
– Glazbenu školu upisao sam s devet godina, a tada ih je za klavir primalo samo dvoje. Ja sam imao te sreće, ali vjerujem i talenta pa sam uspio upasti. I tada je zapravo sve krenulo – prisjeća se Dorijan.
Ovaj glazbeni duo ne svira samo klavir i gitaru, u njihove ruke često zalutaju i bubnjevi, bas-gitara i ukulele.
Iako momci sjajno pjevaju i sviraju, kažu nam da ima dana kad im baš i ne ide.
– Kao i u svemu drugom što radiš, nekada nam svirka baš ne ide. Ali ništa ne forsiramo! Taj dan jednostavno ne sviramo jer znamo da će sutra biti bolje – kaže nam Mateo.
Napominju da je grupa DAH nastala iz puke ljubavi prema glazbi i upravo zbog toga imaju bezuvjetnu podršku roditelja, ali i prijatelja te profesora. Ime je zapravo kombinacija njihovih imena: Doky & Horvat. DAH zvuči kao nešto između Justina Bibera i Eda Sheerana. To donekle i sami priznaju, jer baš Sheerana i Twenty One Pilots ističu kao svoje glazbene uzore. Kao pjevače i bendove koje bi voljeli glazbeno nadograditi…
Kakve su bile reakcije u školi kad ste objavili prvi video?
– Bilo je puno pozitivnih komentara, ali našlo se i negativnih – govori Dorijan, a Mateo se odmah nadovezuje.
– Znate kako to ide, oni s kojima ste dobri hvale vas, a oni s kojima niste kritiziraju vas na loš način – kaže Mateo, dodajući kako ih to nimalo ne obeshrabruje.
Momci su već poznati zadarskoj publici jer su imali svirke u poznatim zadarskim kafićima, na raznim priredbama, a zapaženiji nastup ostvarili su na Adventu, kad su nastupili kao predgrupa Neni Belanu.
Kad smo ih pitali u kojem bi se glazbenom smjeru voljeli razvijati, rekli su da se još uvijek traže.
– Mi sviramo što god želimo. Ako želimo napraviti baladu, onda to i napravimo, a ako želimo svirati punk ili rock, onda to i radimo. Ne opterećujemo se glazbenim smjerom – složni su dečki.
Koji su vam budući planovi?
– I dalje ćemo zasigurno nastaviti svirati i objavljivati nove pjesme. Evo, dat ćemo vam i ekskluzivu! Uskoro snimamo i petu pjesmu koja nosi naziv "Sad smo stvarnost".
I, kako se nosite s obožavateljicama? – pitamo ih na odlasku.
– Hi, hi, hi… Nadam se da će ih biti u budućnosti.
 

 

19. travanj 2024 17:17