StoryEditorOCM
Zadar plusZLATA VRIJEDNA INOVACIJA

Dr. Ivica Vlatković detaljno pojašnjava kako u maslinik uvesti sustav orošavanja

Piše Ivica Vlatković/Maslina
21. srpnja 2017. - 00:57

Jednog ljetnog dana dok sam s obitelji čekao brod za Prvić Luku u marini Vodice poprskao me je osvježivač za goste jednog kafića. Pomislio sam da bi to bilo dobro rješenje za moje masline. Pošto sam prošao sve u navodnjavanju maslina od kapaljki do raspršivača i njihove montaže, znao sam što mi je činiti.

Isprobao sam nekoliko desetaka dizni dok nisam našao pravu kao ručni dio pumpe. Reducirao sam cijevi okitena debelih 16 mm postavljajući cijev u svaki drugi red maslina.

Lateralno od njega prema maslinama lijevo i desno postavio sam špaget (tanku gumenu cijev 5 mm) koja ide od okitena do vrha krošnje. Diznu sam izvukao na vrh da joj ništa ne smeta.

U krug oko maslinika postavio sam okitensku cijev u koju dolazi spoj međuredne okitenske cijevi. Izlazna cijev iz pumpe debela je 1 col, a iz nje u svaki drugi red maslina idu navedene okitenske cijevi koje se spajaju na cijev oko cijelog maslinika da sustav bude zatvoren zbog ujednačavanja tlaka u cijevima.

Na pumpu kapaciteta 400 litara/min dolazi cijev iz rezervoara akumulacije.

Na tu cijev sam T-priključkom spojio cijev koja ide iz rezervoara od 1000 litara preko kojeg vršim prehranu i zaštitu otvarajući i zatvarajući ga po potrebi.

19. travanj 2024 22:31