StoryEditorOCM
Zadar plusKAD JE ZADAR DOBIO PRVU EROTSKU BUTIGU, TKO JE NAPISAO RUGALICU S IMENIMA ZADARSKIH STANARACA, ZAŠTO SE BUŠILO 4000 METARA NA MUSAPSTANU…

Drago Marić objavio je knjigu 'Rivom, Trgom, Murajem…' i donio nove priče o Zadru i Zadranima!

Piše L.B.
12. kolovoza 2019. - 23:21
brijačnica

„Naslov je 'Rivom, Trgom, Murajem…' tek kako bih podsjetio čitatelja na tradicionalne nazive i pozvao ga na čitanje jer se opet radi o našem Gradu i njegovim ljudima. Riva je danas Obala kralja Petra Krešimira IV, Trg je Narodni trg, a Muraju smo dali ime Bedemi zadarskih pobuna, no mi smo skloni, kao i naši prethodnici, a kao što će i naši nasljednici, sve ih nazivati neslužbenim, a u narodu odavno uvriježenim imenima. I to je jedan od oblika ljubavi prema Gradu kojeg obožavamo i kojega živimo…“

Tako je u predgovoru svoje nove knjige napisao Drago Marić, neumorni zadarski kroničar, koji je upravo objavio 14-tu knjigu u Biblioteci Grad.

U svih 14 knjiga, a u pripremi je i 15-ta, Drago Marić objavio je na stotine malih priča, crtica iz života poznatih i manje poznatih Zadrana, uvijek, kako je naveo, „o Zadru, Zadranima i zadarskom okružju“.

Desetljećima je Marić sakupljao materijale za ove knjige, bilježio događaje, zgode, rasprave, sve što je uočavao kao zanimljivosti kroz svoj 'kanoćal' i kroz svoj dugogodišnji novinarski rad u „Slobodnoj Dalmaciji“.

Sve njegove objavljene bilješke ostat će trajni dar Zadru i Zadranima – i nova knjiga ima čak 80 kratkih priča, te jednu dodatnu bilješku o „supatnicima i suputnicima“.

- Sretan sam čovjek jer ne moram birati između onog što volim raditi i osoba koje volim. Sefi, Bernard Kotlar, Bernard Paleka, Jeremija, Pave Jerolimov, Rade Vanjak, Nebojša Gunjević, Romano Meštrović, Vesna Matešić, Slavica Vulin, Ankica Kale Morinjka, Drago Čulina, Drago Bosnić, Stanko Bašić… svi su oni moji SUPATNICI jer se, pišući, susrećemo s istim problemima, i moji SUPUTNICI jer putujemo kroz riječi i sve što one nose. Hvala im svima – zabilježio na kraju knjige autor Marić.

Knjiga „Rivom, Trgom, Murajem…“ tiskana je u 300 primjeraka i već po običaju ne može se kupiti u knjižarama, već se može nabaviti izravno kod autora. Nalazi se i u knjižnicama.

Među pričama izdvaja se ona o Velimiru Veli Štrbcu, zadarskom brijaču, o kojem saznajemo do sada nepoznate stvari. Saznajemo i da mu je brijanje u Školi učenika u privredi predavao Stipe Aras, otac Davora Arasa, te kakav je bio profesor…   

Poseban osvrt Drago je napisao o spomenicima ženama, kojih u Zadru – nema. Nevjerojatno je, piše Marić, da postoje samo dva spomenika neodređenim osobama (vodonosilja na Petrićima i težakinja u Diklu), no nema niti jedne ugledne Zadranke. Marić u ovom poglavlju predlaže niz žena koje su u Zadru zavrijedile spomenik ili bistu.

O zadarskom jedriličaru Tomislavu Bašiću autor Marić otkriva njegov (skriveni) slikarski talent, te objavljuje njegove grafike, a objavljuje i prijepis zanimljive 'rugalice' napisane 1900. godine, u kojoj se spominju brojna prezimena zadarskih Stanaraca iz tog doba.

U moru crtica o Zadru i Zadranima Marić podsjeća i kada je Zadar dobio svoju prvu „erotsku butigu“, kao treći grad u Hrvatskoj sa takvom ponudom.

Autor podsjeća i na najstariju Zadranku, 104-godišnju Ursu Doru Kandić, osvrće se i posebnim tekstom na napis Joze Balića „Smrt kavanskog vica“, u kojem se, još 1980., govori o izumiranju kavana u Zadru… Podsjetio je Marić i na lutkara Karla Šoletića koji je za života odglumio nevjerojatnu 321 ulogu u 201 premijeri, kao i na bušenje na Musapstanu 1960. godine, gdje se ušlo u dubinu od nevjerojatnih 4000 metara u potrazi za naftom. Unatoč svim pokušajima, nafta nije pronađena.

Bogatstvo Marićeve knjige su i fotografije iz raznih izvora, koje mahom donose prizore kojih odavno nema, poput velikog skladišta GP Jadran na mjestu današnjeg Kauflanda ili „rastvaranja“ gradskog mosta na dva dijela i njegovog podizanja za prolaz brodova.

 

Do sada objavljene knjige Drage Marića u „Biblioteci Grad“:

Ižijeva ruža vjetrova, Zadarski kampaneli, S Četiri kantuna, Kazivanja naših starih, Zadarsko iverje, Priče podsjetnice, Zadar nekad i sad, Foto Vjeko, Zadrom kroz vrijeme, Od Punte Bajlo do Puntamike, Zadru Za Dar, Blagoslovi Bože Zadar, Naši ljudi i događaji, Rivom, Trgom, Murajem…

20. travanj 2024 14:39