StoryEditorOCM
Zadar plusPOD JEDNIM KROVOM

Drugi "Dani vina i gastronomije Zadarske županije": uz dobru hranu i piće te ugodnu atmosferu, upoznajte snagu prehrambene proizvodnje naše regije

Piše Promo
2. veljače 2023. - 16:38

Što se dobije kada povežete ogroman poljoprivredni potencijal Zadarske županije, sa sve većim brojem proizvođača hrane na našem području i navike potrošača koji ubrzano shvaćaju važnost zdrave prehrane, a suvremeni trendovi ih upućuju na autohtone, prirodne i ekološke proizvode?

Manifestaciju ”Dani vina i gastronomije Zadarske županije”, mjesto na kojem svi relevantni proizvođači pod jednim krovom, u ležernom druženju, uz dobru hranu i piće, stručna predavanja i ugodnu atmosferu, mogu pokazati snagu prehrambene proizvodnje i gastronomski potencijal naše regije.

Drugo izdanje ”Dana vina i gastronomije Zadarske županije” održat će u petak 10. veljače, u kongresnoj dvorani "Fortis" Falkensteiner Punta Skala Resorta, s početkom u 14 sati. Okupljanje ima za cilj razvijanje potencijalnih novih suradnji te predstavljanje lokalnih proizvođača i njihovog povezivanja s ugostiteljima i hotelijerima našeg područja.

image

Dani vina i gastronomije Zadarske županije

Filip Brala/

U sklopu bogatog programa održat će se i prezentacije renomiranih chefova o suvremenim i tradicionalnim načinima korištenja namirnica Zadarske županije. Predviđeno je i nekoliko panela na kojima će stručnjaci raspravljati o aktualnim temama poput razvoja proizvoda, njegovog plasiranja na tržište te ulaganja u njegovu dodanu vrijednost.

- Svi znamo koliko je naša županija plodna, a time i bogata vrhunskim namirnicama. Naš je cilj s ovim susretom povezati turizam i gastronomiju preko lokalnih proizvođača. Znači, želimo realizirati onu poznatu izjavu ”Od polja do stola”, koja je ujedno jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana. Svrha ovog susreta je prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju te izgradnja prehrambenog lanca koji će donijeti korist proizvođačima, prodavačima, potrošačima, a u konačnici okolišu i klimi - poručuju organizatori iz Županijske turističke zajednice.

Želja je da se okupljanju u petak pridruži što veći broj ugostitelja, Food & Beverage menadžera, hotelijera, kao i trgovaca vinima, vlasnika dućana delikatesa, sommeliera, distributera...

Svi oni čine ključnu kariku u tom lancu predstavljanja domaćih proizvoda lokalnih proizvođača, no svjesni smo da i posebnu ulogu ima i sama prezentacija. Stoga su na "Dane vina i gastronomije" pozvali poznate zadarske, ali i hrvatske kuhare da ugostiteljima približe način pripreme lokalne namirnice.

image

Dani vina i gastronomije Zadarske županije

Filip Brala/

Prvi slijed u gastronomskom dijelu koji će dočekati sve okupljene pripremit će budući kuhari, mlade snage Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole iz Zadra i Paga, dok će drugi slijed biti produkt masterclasseva, a tu je još i kušanje delicija na izlagačkim stolovima.

Uz buduće mlade majstore kuhinje, na ”Dane vina i gastronomije” dolazi Damir Tomljanović (MasterChef) koji će sa Sašom Beganom držati masterclasseve na temu ribe na tradicionalan inovativan način. Josip Vrsaljko imat će masterclass na temu slastica, točnije ”Zadarske torte“, a na panelu će sudjelovati, između ostalih, Saša Špiranec, ugledni vinski publicist i znalac, i Boris Šuljić iz Boškinca. Za glazbenu atmosferu zadužena je AKA Crescendo.

Saša Began iz restorana Foša približit će pripremu ribe na inovativan način.

- Ovo je moj skromni doprinos ovom odličnom i vrlo potrebnom susretu gdje ću pojasniti ugostiteljima kako najbolje iskoristiti kvalitetnu namirnicu i pritom sačuvati njezina najbolja svojstva. Također, želimo ih naučiti kako ju dalje, na prepoznatljiv način, prezentirati gostu. Moram naglasiti da sam kao kuhar zaista puno toga prošao i vidio te baš zato znam da se naša županija može pohvaliti vrhunskim proizvodima! Imamo sve: od plavorepe tune, uzgojenog brancina usmrćenog posebnom tehnikom, podvelebitskog škampa, sve do raznih proizvoda iz plodne zemlje Ravnih kotara... Za jednog kuhara, ono što ovaj kraj nudi, spada u svjetske  razmjere kulinarstva – zaključuje Began.

image

Saša Began, poznati kuhar

Jre/Slobodna Dalmacija

Uz vinare Udruge vinara Zadarske županije, poput Degarre, Fiolića, Kraljevskih vinograda, Mas-Vina, Ker-vin, svoje će autentične proizvode predstaviti: Solana Nin, Paška Sirana, MIH, Gligora, Uljara Nadin, 2 Storije, OPG Dušević, Marfish, Adriatic Shell, Marikomerc, Pršutana Puntica d.o.o., Pršuti Butić, Mesnice Lukin, OPG Matak, OPG Ivan Rogić, PZ Zeleni svijet, Stigma Šafran, OPG Matak, Eko Mlikarija, Maraska, Mashtell, Brlog...

Snažna potpora organizaciji TZ Zadarske županije pružena je iz Zadarske županije, a lista izlagača zbog velikog interesa još uvijek nije zaključena. Prijave se primaju do 8. veljače, a prijaviti se možete OVDJE.

Vidimo se u petak 10. veljače!

image

Dani vina i gastronomije Zadarske županije

Filip Brala/
25. travanj 2024 02:20