StoryEditorOCM
Zadar plusMLADE SNAGE KK ZADAR

Duje Brala: Uzor mi je Kobe, kad bih dosegnuo približno 1/4 od njegovog umijeća nitko sretniji od mene, ali do toga moram puno, puno raditi...

Piše Dražen Žura
16. studenog 2020. - 09:34

Duje Brala, daroviti košarkaš Zadra, tek će u travnju iduće godine napuniti osamnaest godina, međutim, već danas iskazuje visoku razinu zrelosti i odgovornosti, ne samo na parketu gdje još treba puno učiti, nego i u svakodnevnom životu. Izgleda kako mu je samodisciplina doista jača strana, jer nam se za razgovor javio u dogovoreno vrijeme i to u subotnju večer, točno u 22 sata.

- To mi je maksimum, odnosno, u ovom trenutku posve dovoljno za druženje s prijateljima, jer sutradan me u pravilu čeka trening na kojeg uvijek želim doći skroz odmoran. Svjestan sam kako bez odricanja na mnogim poljima, ne mogu očekivati dobre rezultate na košarkaškom parketu. Sportska arena je više nego zahtjevna – zaključio je Brala koji je klupskom politikom izdvojen kao projekt u sezoni koja je u tijeku i onima koje dolaze.

- Iznimno mi je drago što mi je ukazano povjerenje, međutim, želim istaknuti kako u Zadru ima još darovitih igrača u mlađim uzrastima koji doslovno kucaju na vrata seniorske momčadi. Istina, u odnosu na regionalnu ABA ligu i HT Premijer ligu, velika je razlika igrati juniorsku ligu, ili Prvu ligu u kojoj su neki moji vršnjaci, međutim, radom se može postići puno. Mene veseli svaki trening ma koliko god ponekad bilo teško i naporno. Stisneš zube i i ideš dalje, drugog puta nema – kazao je Brala, ističući kako se odlično osjeća "u koži" nekoga kome su mnogi suigrači "nabildani" iskustvom. Primjerice, Justin Carter gotovo u svakoj prigodi ima nešto kazati Brali...

- Uh, koliko mi znače njegovi savjeti, ono, kad nešto trebam napraviti u kojem trenutku i uvijek mi potanko objasni svaki potreban korak. Skupljati iskustvo uz igrača koji je prošao Euroligu i Eurocup, neprocjenjivo je za mene. Poštujem njegovo košarkaško znanje i želju da pomogne ne samo meni nego i ostalima. Nadalje, nerijetko me savjetima obasipaju, Dominik Mavra i Martin Junaković, jer smo nekako na istim pozicijama, pa me svaka njihova riječ dodatno obogaćuje. Nije mi nikakav problem ni sjediti na klupi – iskreno će Duje koji se još lani našao u "rosteru" Zadra, međutim, u zapisniku je osvanuo svega dva puta bez puno minuta. Vratio se u juniorski pogon i strpljivo čekao novu prigodu u kojoj će nastojati opravdati ono što se od njega očekuje...

- Svi oko mene, mislim na stručni stožer i ljude iz kluba, očekuju moj napredak i sazrijevanje i želja je da to bude korak po korak, bez preskakanja uz podosta strpljena na svim razinama. Tako se i ponašam i prihvaćam ulogu koja mi se povjeri – kratko će Brala, koji nerijetko zna "osvanuti" u prvih pet.

- Ništa mi ne pada teško, niti osjećam ikakav teret ili pritisak, upravo iz razloga što su me suigrači prihvatili i žele vidjeti moj iskorak u razvoju i hvala im na tome. Također, veseli me što su ne samo u Zadru nego i u drugim klubovima u Hrvatskoj više pozornosti posvetili mladima. Očito je kako je to pravi put na kojem ćemo se moći iskazivati. Ako ništa drugo onda u onim manje zahtjevnim utakmicama u kojima primjerice strani igrači mogu malo više odmoriti – progovara iz Brale želja za većom minutažom u smislu očekivanja mladih igrača s kojima je na Europskom prvenstvu U-16, u reprezentativnom dresu Hrvatske osvojio zlato, u u Srbiji, u Novom Sadu.

- Iskreno nisam imao neke minute jer su uglavnom svi bili stariji od mene godinu dana što je u košarci puno, meni je pripala uloga vodonoše i onoga tko će nositi šugamane. Nije me to pogodilo nimalo, naprotiv, uživao sam u svakoj partiji suigrača, u konačnici sam se okitio zlatnim odličjem – uz smiješak će Duje koji je u trenucima dok su na tribinama još mogli biti gledatelji, istina u malom broju, dobivao veliku potporu.

- Jeste, nosilo me njihovo povjerenje, nisi mu zamjerali na pogreškama kojih je bilo i još će ih biti, ali me veseli ta potpora, njihov pljesak. Žao mi je što je takav trenutak da igramo pred praznim tribinama, iščekujem dan, kao i svi ne samo sportaši nego cijeli svijet, kad ćemo moći ponovno normalno živjeti i igrati. Obzirom da govorim iz kuta igrača Zadra, onda znam koliko su naši navijači željni dolaska na tribine. Istina, nemamo u ABA ligi osobit učinak, ali vjerujemo kako se momčad polako stabilizirala i očekujem naš rezultatski iskorak - poželio je Brala koji kao mnogi mladi igrači nerijetko zaviri na NBA pozornicu. Tako je i Duji srcu prirastao jedan od velikana...

- Kobe Bryant! Njega sam uživao gledati, neću otkriti toplu vodu ukoliko kažem kako je čovjek imao sve ono što krasi vrhunskog košarkaša. Od današnjih NBA zvijezda daleko ispred svih po meni je LeBron James, ili da preformuliram izrečeno, on mi je najdraži, užitak ga je gledati. Kad bih dosegnuo približno jednu četvrtinu od Kobeovog umijeća nitko sretniji od mene, ali do toga moram puno, puno raditi. A to mi nije teško – zaključio je Brala.

23. travanj 2024 11:12