StoryEditorOCM
Zadar plusNOVA SEZONA U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU ZADAR

Dvije premijere i dva Krležina komada

Piše AVŠ
2. listopada 2019. - 18:25
lice-4e68d0fe5b5926f77ab3b10f1c4916c3_view_article_new

Predstavom “Ja od jutros nisam stao” dramatičarke i spisateljice Une Vizek u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh 17. listopada službeno počinje nova sezona u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Prije toga, na programu će kao neslužbeni početak ususret novoj sezoni igrati dvije domaće predstave; “Lice” u režiji Zorana Mužića te GOZD, premijera Zadarskog plesnog ansambla.

Zadarsku publiku ove sezone čekaju dvije nove premijere domaćeg ansambla, a prva je “Tri verzije života” koju režira Nina Kleflin po tekstu Yasmine Reza, francuske glumice i autorice koja je veliko ime u suvremenoj dramskoj literaturi i čija su djela prevedena na više od 30 jezika.

- Ovo je jedan od njezinih novih komada, a govori o dva bračna para na jednoj večeri i jednoj neobičnoj zabuni. Hrane ima premalo, vina previše, pa neoslovljene napetnosti bujaju. Ovo je priča o tome kako nam male nijanse mogu izmijeniti život. Komad je zanimljiv, zabavan i britak, izvrstan spoj promišljenog, intelektualističkog komada i komedije- kazala je redateljica Kleflin na predstavljanju nove sezone u srijedu u HNK Zadar.

Drugu, proljetnu, premijeru režira Matjaž Latin, slovenski redatelj koji je do sada uspješno surađivao sa zadarskim HNK na predstavama “Ostavljam te” i “Tarzan”. Treća suradnja je “Hanibal podzemni” po tekstu Hrista Bojčeva. Tema je novac kao suvremeni mit i sredstvo porobljavanja, gdje je lik Hanibala predstavljen kao personifikacija suvremenog osvajača koji u modernom vremenu uspostavlja novi robovlasnički sistem u kojemu se vlasništvo nad robom više ne upostavlja vojnom silom nego kamatom na kredit.

- Kad se pogleda cijelokupni program koji smo pripremili, primjetno je kako odabir češće pada na komediju nego na dramu. I publika, odnosno gledanost naših predstava potvrđuje da je taj izbor dobar. Nakon dugo vremena na programu imamo i dva Krležina naslova, “Ledu” HNK u Šibeniku te “Kraljevo” HNK u Mostaru. Sezona sigurno neće biti dosadna i svatko će u programu pronaći nešto za sebe- rekao je ravnatelj zadarskog HNK Renato Švorinić.

Što se glazbenog dijela programa tiče, u Zadar stiže mađunarodna jazz atrakcija ZZ Quartet Ratka Zjače, Simona Zanchinija, Adama Nussbauma i Martina Gjakonovskog. Ova četvorica vrhunskih glazbenika u čiji su jazz izričaj ukomponirani mnogi glazbenu žanrovi, zadarsku će publiku počastiti modernom klasikom, world musicom I slobodnom improvizacijom.

U tijeku su upisi u pretplati za novu sezonu koji traju do 11. listopada, a cijene su ostale iste kao lani: 550 kuna za stare i 800 za nove pretplatnike.

18. travanj 2024 17:32