StoryEditorOCM
Zadar plusPOGLEDAJTE VIDEO

Ekskluzivno predstavljamo idejni projekt teniske akademije na Višnjiku: novi stadion imat će 4500 mjesta i spektakularni pogled na more!

Piše Ana Vučetić Škrbić
20. lipnja 2020. - 19:10

U trenutku kad se dogovaralo gdje će se igrati polufinalni meč Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a, već je bilo gotovo odlučeno kako će se, samo za tu prigodu, na splitskoj plaži Žnjan jednokratno postaviti montažne tribine koje će nakon toga biti razmontirane.

Bilo je to sredinom 2018. godine. Točno 160 kilometara sjevernije, u Zadru, u sportskom centru na Višnjiku, u tom trenutku teniska infrastruktura uopće nije postojala. Samo zapuštena ledina koja je imala sve preduvjete, prostorne i komunalne, da postane centralni teren za tako veliki sportski događaj.

Denis Karlović, direktor Športskog centra na Višnjiku i nekad uspješni stolnotenisač, odlučio je riskirati i domaćinstvo velikog meča s Amerikancima dovesti u Zadar.

Bio je to početak fantastične teniske priče u gradu košarke koja upravo ovog vikenda doživljava svoju kulminaciju.
Na Višnjik je stigao Adria Tour, humanitarni turnir u organizaciji Novaka Đokovića, svjetskog tenisača broj jedan, kojemu su se u Zadru priključili i drugi veliki igrači poput Marina Čilića, Borne Ćorića, Aleksandra Zvereva, Dominica Thiema... Mečevi će se igrati pred punim tribinama jer su ulaznice planule, prijenos iz Zadra ide u 110 zemalja svijeta, cijeli grad živi tenis, a u pozadini lijepe sportske priče događa se i ona druga, poslovna, koja bi trebala rezultirati prvom teniskom akademijom za talentiranu djecu.

Baviti se bijelim sportom na vrhunskoj razini moguće je samo uz vrhunsku infrastrukturu, kakva Hrvatskoj kronično nedostaje, a upravo to je ono što Višnjik sada nudi potencijalnim investitorima. Naime, vodećim ljudima iz teniske industrije u petak je službeno predstavljen idejni projekt teniske akademije i novog stadiona kapaciteta 4500 mjesta koji bi trebao biti izgrađen na mjestu gdje se trenutno nalaze montažne tribine. Projekt potpisuje arhitekt Viktor Vrečko s timom iz svojeg studija VVA u Zadru.

– Otvoreni stadion okrenut je prema moru, koristeći fantastičan pogled prema otocima kao svoju drugu kulisu. Viši dio stadiona orijentiran je prema jugu, a niži prema Velebitu, što je postignuto s dvije elipse čije težište gleda prema moru, a zatvoreno je prema burnoj sjevernoj strani. Spektakularnost je projekta u tome da gledaš tenis, a istovremeno uživaš u pogledu na more i Kornate. Unutrašnjost stadiona rezervirana je za sportske sadržaje, od svlačionica i teretana, do 20 apartmanskih jedinica za smještaj mladih tenisača – opisuje nam Vrečko, cijenjeni arhitekt koji je u Londonu radio za slavnog Normana Fostera, s kojim je izravno surađivao na projektima World Trade Centera i Whitney Hall Museuma u New Yorku.

Teniski kompleks u Športskom centru Višnjik, koji čini sedam zemljanih terena, od kojih je jedan središnji, te tri s betonskom podlogom, jedan je od tri najveća u Hrvatskoj. Pridodamo li tome da je Zadar privlačna destinacija u sredini hrvatske obale Jadrana s dobrim cestovnim, morskim i zrakoplovnim vezama te pogodnom mikroklimom, dugoročno bi mogao postati odredište mnogih tenisača različitih kategorija i dobi, od početnika do profesionalaca, te brojnih rekreativaca za sve njihove aktivnosti, od treninga, priprema, turnira...

– U mnogim razgovorima s našim partnerima iz Hrvatskoga teniskoga saveza došli smo do zaključka kako će kompleks biti potpun tek nakon što se projektira i podigne objekt koji će, uz ostalo, uključivati tribine i servisni prostor za sve što tenisu treba. Ovaj projekt sve to objedinjuje, a Adria tour prava je prilika da se konkretna priča o teniskoj akademiji ponudi relevantnim ljudima koji su sposobni realizirati ovakav projekt – govori direktor Karlović, dodajući kako, kad je o natjecanjima riječ, ovaj kompleks omogućuje održavanje profesionalnih turnira na zemljanim terenima i međunarodna juniorska natjecanja najvišega stupnja na trima betonskim terenima jer zadovoljava sve kriterije ITF-a.

Različite aktivnosti

– S druge strane, ova teniska infrastruktura značajna je za brojne tenisače, rekreativce ili natjecatelje, iz Zadra, naše županije, Dalmacije i cijele Hrvatske. Na njoj će biti moguće u velikom dijelu godine održavati različite aktivnosti, od turnira, preko kampova do priprema. A posebno je važno što će kompleks omogućiti i razvoj sportskoga turizma u Zadru jer grad ima sve preduvjete koji su nužni za to. U sve terene, opremu i ono što je do sad napravljeno, uključujući Davis Cup, uloženo je oko 15 milijuna kuna – otkrio je Karlović, kojemu je još uvijek vrlo živo sjećanje na situaciju iz 2018. godine, kada se Zadar odlučio kandidirati za domaćinstvo i organizaciju polufinala Davis Cupa.

Do meča koji se održavao u rujnu 2018. bilo je ostalo svega 28 dana, u kojima su na Višnjiku uspjeli napraviti čudo. Zapuštena ledina pretvorena je u funkcionalni prostor na kojemu je podignut teren, postavljene su tribine, a u rekordnom roku Višnjik je bio spreman za organizaciju velikog meča s Amerikancima. Osim što je naša reprezentacija odnijela rezultatsku pobjedu, ovaj se potez pokazao sjajnim promidžbenim potezom za grad, ali i za cijelu zemlju.

Tri dana vrhunskog tenisa na Višnjiku okupila su tada više od 20 tisuća gledatelja, a Zadar je dokazao da može organizirati teniski događaj na vrhunskoj razini.

Dolazak Novaka Đokovića ovog vikenda to je samo potvrdio.

18. travanj 2024 15:53