StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU MAS-A I NAJVEĆEG MUZEJA KERAMIKE U SVIJETU

Eksponati neprocjenjive vrijednosti iz kineskog Jingdezhena stigli u Zadar!

Piše L.B.
9. listopada 2019. - 17:57
mas9-091019

Iz najvećeg muzeja keramike u svijetu, Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu, stiglo je 60 eksponata neprocjenjive vrijednosti u Muzej antičkog stakla (MAS) u Zadar. Eksponati će javnosti biti predstavljeni na izložbi koja će u MAS-u biti otvorena u petak, 11. listopada, u 19 sati.

U srijedu, dva dana uoči otvorenja izložbe, u MAS-u je potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između Muzeja antičkog stakla u Zadru i Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu, kojega su potpisali ravnatelji dvaju muzeja, dr.sc. Ivo Fadić i gosp. Zhao Gang. Potpisivanju je, u kineskoj delegaciji, prisustvovao i Chen Yiqi, zamjenik direktora Općine Jingdezhen za kulturu, vijesti i turizam, kao i Jadranka Belevski iz MAS-a.

- Ovim činom smo službeno postali „Prijateljski muzeji“. Osam mjeseci trajali su dogovori i iznimno nas veseli što je upravo Muzej antičkog stakla izabran kao jedan od točaka proslave hrvatsko-kineske godine kulture i turizma. Imamo priliku u Zadru pogledati kineski porculan, koji je zaista vrhunski, to je materijal iz njihovog najvećeg muzeja keramike i porculana. Od 60-ak izloženih eksponata neki su iznimni rariteti i pod najvećim su osiguranjem dovezeni ovdje – kazao je ravnatelj Fadić, dodavši da su eksponati prije toga bili u Danskoj i da su Danci svojim transportom doveli sve u Zadar.

- Sretni smo da su Kinezi pristali snositi troškove transporta i osiguranja, što mi zasigurno ne bismo mogli – rekao je Fadić, dok je ravnatelj kineskog muzeja Muzeja keramike u Jingdezhenu Zhao Gang izrazio divljenje Zadrom i zadarskom poviješću.

Muzej kineske keramike u Jingdezhenu je najstariji, najveći i međunarodno najznačajniji muzej keramike, smješten u Changjiang okrugu, Jiangxi pokrajini. Prostire se na gotovo 59.000 četvornih metara, a muzejska zbirka obuhvaća oko 40.000 predmeta iz raznih povijesnih razdoblja, od neolitika do dinastija Han i Tang. Muzej čuva najreprezentativnije primjerke iz tisućljetne povijesti porculana i keramike.

- Nakon što smo s ovim muzejom potpisali Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa, obje strane će se založiti za promoviranje dugoročne suradnje i razmjene izložbi, kao i uspostavu suradnje u znanstvenim istraživanjima i edukaciji. Ta suradnja je zapravo kruna svega na tom putu svile i porculana – kazao je ravnatelj Fadić.

U petak se izložba, koja inače ostaje otvorena do 1. prosinca, otvara u 19 sati, no već u 9 sati u MAS-u će se održati projekcija video materijala, a predviđeno je i druženje kustosa Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu s posjetiteljima MAS-a.

Od 13 do 14 sati će Zhao Gang, ravnatelj Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu, održati predavanje pod nazivom „Razvoj i povijest keramike Jingdezhena“.

Stručni djelatnici Muzeja u Jingdezhenu naglasili su da, iako se udaljenost između Hrvatske i Kine mjeri u tisućama kilometara, to nije spriječilo komunikaciju i interakciju između kineske i hrvatske kulture još od Marka Pola u 13. stoljeću.

24. travanj 2024 12:53