StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: PROŠETALI SU GRADOM, VIDJELI I PREDLOŽILI

Evo kako bi studenti arhitektonski uredili zapuštene i neiskorištene zadarske prostore

30. kolovoza 2017. - 13:24
studenti_projekti13-290817

- Fasciniran sam inovativnošću koju ovi mladi ljudi imaju. Ovo je sadašnjost edukacije, hvala vam studenti - uzviknuo je profesor Feđa Vukić, jedan od voditelja interdisciplinarne Ljetne škole u Zadru u sklopu koje su studenti arhitekture iz Zagreba surađivali sa studentima geografije, psihologije i turizma sa zadarskog sveučilišta.

U prostorijama Novog kampusa sedam skupina studenata predstavilo je svoje projekte, napravljene u pet dana ljetne škole, u kojima revitaliziraju sedam lokacija grada Zadra i nude nova urbanistička i turistička rješenja. Lokacije su proučavali prometno, kulturno, tradicijski, napravili su ankete među lokalnim stanovništvom i na taj način bolje procijenili mane određenog prostora. Prilikom stvaranja svojih projekata vodili su računa o uvažavanju uobičajenih životnih procesa u gradu te uspostavili održive sadržaje u odnosu na svakodnevni život. Na studentsku prezentaciju stigli su pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap, Šime Erlić iz odjela za EU fondove, Nives Kozulić, predsjednica zadarskog društva arhitekata te Krešimir Laštro, pročelnik odjela za more i turizam. Što će učiniti sa studentskim projektima, jesu li im poslužili kao inspiracija ili možda relevantno rješenje postojećih problema u gradu, ostaje otvoreno pitanje na koje se radujemo saznati odgovor. Evo nekoliko zanimljivih studentskih rješenja u nastavku.

Sirac/sred Varoši (iza OŠ "Petar Preradović")
Na projektu naziva "Game of Varos" radile su studentice Iva Erić, Andrea Majić te Katarina Predovan.
- Vodile smo se rečenicom koju smo čule, a glasi: "Život na Poluotoku više nije privilegij kao što je nekoć bio". Istražujući povijest Varoši, pažnju su nam privukle stare dalmatinske igre koje su se ovdje igrale i odlučile smo kroz lajtmotiv igara vratiti duh prošlosti koji bi i turisti mogli okusiti - ispričale su studentice. Iz zadane lokacije zato su izbacile parkirna mjesta te ga podijelile na zone u kojoj se u svakoj odvija druga dalmatinska igra - boćanje, kartanje briškule i trešete, Klis, Revanje, Na škajune itd. Prozore bi povezivali konopi na kojima bi visile stare fotografije Varoši, roba i biljke – nešto poput mreže sjećanja na stare dane koji su oduvijek bili najbolja inspiracija. Uz igre na otvorenom, djevojke su ove igre ubacile i u mobilnu aplikaciju naziva "Game of Varos".

Trg gospe Loretske (Arbanasi)
Luka Krstulović, Tea Tomkić, Katarina Kokić i Iva Brzoja izradili su kompleksan projekt naziva "Novi centar Arbanasa". Trenutno Trg gospe Loretske služi kao parkiralište za osnovnu školu, tri vrtića i trgovinu koji se nalaze na njemu te na taj način gubi svoju primarnu, društvenu funkciju. Anketa je pokazala da je i turista sve više koji također ovdje parkiraju, a djeca se na kraju provlače između automobila. Trg nije omeđen te nema adekvatnu urbanu opremu. Studenti predlažu ukidanje prometa preko trga, osim preko glavne ceste koja trg dijeli na dva dijela. U jednom dijelu ostala bi crkva, a na drugom dijelu osnovna škola s igralištem. Ispod igrališta, tvrde, moguće je napraviti javne garaže i tako riješiti problem parkiranja. Cijeli trg u njihovom je planu dobio više zelenila i klupa te je spojen sa šetnicom Karmom, odnosno obalom i plažama. Svime time trg bi postao atraktivnije mjesto za okupljanje građana i prostor dostupan za organiziranje raznih manifestacija.

Prostor između Ulice Petra Sačića i Zrinsko-Frankopanske
Unutar ovog bloka na Relji živi oko 500 stanara, uglavnom roditelja s djecom koji svjedoče potpuno zapuštenom dvorištu, nepopločenom, neosvijetljenom, punom "na divlje" parkiranih automobila. Bespravno su ovdje izgrađene garaže koje služe kao spremišta, a stanari se parkiraju ispred njih. Još jedan nedostatak je što stanari jedni drugima gledaju u prozore i intime gotovo da nema. Te su probleme uočile Hana Dašić, Jelena Burnić i Vlatka Košta te napravile projekt nativa RE-blok. Prostor su podijelile na dvije razine, u kojoj su u donjoj zamislile parkiralište samo za stanare, vrt te razna spremišta koja mogu poslužiti za razne radionice, spremište za bicikle, vina, atelje, prostor za vježbu... Ta donja etaža predstavlja skriveniji, intimniji dio, dok je na drugoj etaži predviđeno igralište - javni prostor za dječju igru koji u ovom dijelu grada tako i tako ne postoji.

Trg u Ulici bana Josipa Jelačića (bivši hotel "Iž")
Ovaj potpuno zapušteni prostor na kojem je 70-ih godina izgrađen hotel "Iž", vojni dućan te vojna menza, odlučile su kreativno osmisliti Darija Borić, Ema Pečenković i Paula Pedić. Osim nekoliko improviziranih štandova na kojima se prodaje hrana, na ovoj lokaciji nema života. Djevojke su cijeli kompleks zamislile kao Komunalni centar za edukaciju i kulturu koji Zadru nedostaje.

- Ovdje bi se organizirali edukativno-kulturni sadržaji koji bi građani mogli sukreirati. Prostor je dovoljno velik za organizaciju tečajeva, okruglih stolova, dvorana za rekreaciju, a na krovu starog hotela moguće je napraviti urbani vrt koji bi služio kao mjesto za druženje, a mogao bi djelomično i opskrbljivati restoran - govore studentice.
 

17. travanj 2024 16:02