StoryEditorOCM
Zadar plusPOVIJESNA PRUGA

Film "Knin - Zadar" novinarke Melite Vrsaljko uvršten među deset najboljih dokumentarnih filmova u Hrvatskoj

Piše I.I.
15. siječnja 2024. - 20:08

Portal dokumentarni.net uvrstio je film "Knin - Zadar" među najboljih deset dokumentarnih filmova 2023. godine. Riječ je o filmu novinarke Melite Vrsaljko koja je u 15-minutnom dokumentarnom filmu opisala stanje na željezničkom kolodvoru u Benkovcu gdje kao prometnik vlakova radi njen otac Zvonko. 

Portal dokumentarni.net Melitin je film stavio na visoko drugo mjesto.

- “Put putujem, a žao mi…” Ako je grupa Magazin ikad i putovala rutom Knin – Zadar, sada im tek može biti žao. Jer, vlakom iz Knina u Zadar i obratno, bogme, više ne mogu. Ne samo oni, već i okolni stanovnici, godinama. Debitantski film novinarke Melite Vrsaljko prožima osobno-obiteljska dimenzija, uzevši u obzir posao njenog oca Marinka, prometnika vlakova na postaji Benkovac, djielom sada već opjevane i odsnimljene mrtve željezničke dionice s odredištem uništa. Pomno birani (uglavnom) statični kadrovi (predivna fotografija Jurice Markovića) same postaje i naizgled uzaludnog, repetitivnog posla koji služi tek ispunjavanju kvota za ispunjavatelje kvota na višim pozicijama, svjedoči i uzaludnosti hrvatskih politika. Istih onih koje upravo u sličnim, nerazvijenijim dijelovima Lijepe naše, uporno i nemilosrdno dobivaju glasove od vjerno-nojevske glasačke baze. Kako ide ona stara narodna – “Ako vam je dobro, onda ništa…” Dok nam je Melita ovih svijeta, uzaludno ništa ipak nije…, napisao je dokumentarni.net na svojim stranicama o filmu "Knin - Zadar".

Više o filmu "Knin - Zadar" pročitajte u tekstu koji je portal Zadarski.hr objavio nakon razgovora s Melitom i Zvonkom Vrsaljko. 

28. travanj 2024 01:20