StoryEditorOCM

FOTO: DAMIR KUKURUZOVIĆ DJANGO GROUP Sluša ih Johnny Depp, a sinoć su nastupili u Zadru!

Piše PSD.
8. studenog 2016. - 15:39
Kukuruzović07.JPG
Zadrani su sinoć mogli slušati glazbu u kojoj je relativno nedavno u jednom londonskom klubu uživao i poznati holivudski glumac Johnny Depp. Ali i ne samo on. Damir Kukuruzović Django Group uistinu su glazbena poslastica koja se ne propušta širom Europe, a njihov nastup ne ostavlja nikoga ravnodušnim, pokazali su to još jednim koncertom u Zadru koji je u ponedjeljak navečer održan u maloj dvorani HNK gdje su uistinu oduševili publiku.
Čini se da malo tko od poklonika njihove glazbe sinoć nije čuo za Djanga Reinhardta, legendarnog gypsy swing gitaristu koji je svojevremeno proslavio europski jazz i među prvima, iz Francuske, uputio valjan europski odgovor američkom jazzu zadivljujuće spajajući elemente gypsy glazbe i jazz naslijeđa u jedinstven izraz.

Upravo je Django okosnica Kukuruzovićevog benda kao svojevrsnog homagea glazbi Djanga Reinhardta i francuskog jazz violiniste Stephanea Grappellia. Damir Kukuruzović, inače vlasnik Siscia jazz cluba, već dugi niz godina slovi kao jedan od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta, a njegov bend nastupao je na svim bitnijim festivalima promovirajući tradiciju Djangove glazbe i jazza. Pri tome su surađivali i svirali s mnogim svjetskim facama i vrhunskim glazbenicima na tom polju.

Osim toga Damir je beskrajno duhovit čovjek, koji u edukativnim naracijama između pjesama nerijetko i spontano nasmije publiku (neki su se sinoć doslovno davili od smijeha na Kukuruzovićeve dosjetke) tako da čitav nastup prolazi u podjednakom uživanju u virtuoznoj glazbi, lekcijama iz jazz povijesti Europe i šalama.

Njegov je bend vrhunski – Saša Borovec kontrabas, Elvis Penava gitara, Bruno Urlić violina, a Kukuruzović opet svako malo povede publiku na vrtoglavi ringišpil kroz sola Djanga Reinhardta, glazbenika koji je unatoč tragičnoj nesreći u mladosti zbog koje je „pleo“ žice samo s dva prsta, ipak ostao upamćen kao jedan od najbržih i najboljih jazz gitarista svijeta čiji stil danas oponašaju mnogi.

Damir i njegov bend idu i dalje od toga, oni Djangovu glazbu nadograđuju i zbilja uživaju u tome. Baš kao što je u tome uživala i zadarska publika sinoć.

M. Kalajžić
Snimio Nenad Marčev

 

27. srpanj 2024 03:53